Un nou videoclip care circulă pe rețelele de socializare și care a fost geolocalizat de CNN arată șiruri lungi de morminte proaspete într-un cimitir din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, rezervat luptătorilor grupului de mercenari Wagner.

Evgheni PrigojinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

O femeie poate fi auzită într-unul dintre videoclipuri spunând că este cimitirul în care sunt îngropați toți „wagneriții” și susține că mormintele sunt toate de la sfârșitul anului 2022 și primele luni ale anului 2023, deși CNN nu poate verifica acest lucru în mod independent.

Videoclipul arată zeci de șiruri lungi de morminte - toate cu același omagiu floral - și este unul dintre imaginile care au fost filmate recent în cimitirul de lângă orașul Goryachy Klyuch. Există acum două cimitire în zonă în care sunt înmormântați luptători Wagner.

De asemenea, imagini din satelit cu un cimitir Bakinskaia, un alt cimitir Wagner din regiunea Krasnodar, arătau pe 24 noiembrie 2022 doar trei rânduri de morminte pe un nou teren. O altă imagine din satelit Maxar, realizată la 24 ianuarie, arată parcela deja practic plină, cu 14 rânduri suplimentare.

Înmormântarea luptătorilor Wagner în zonă a stârnit o dispută pe 19 martie, când Serghei Belopolsky, primarul orașului Goryachy Klyuch, a interzis înmormântarea ulterioară a luptătorilor Wagner. Atunci, guvernatorul Krasnordar, Veniamin Kondratiev, a anulat interdicția după plângerile șefului lui Wagner, Evgeni Prigojin.

Primarul a spus că acolo erau îngropați prea mulți soldați Wagner și mai bine ar fi îngropați în altă parte. Revoltați, Prigojin și aliații săi l-au sfidat pe primar și au ținut ceremonia, scrie Radio Europa Liberă.

Disputa de la cimitir vine pe fondul întrebărilor tot mai mari despre viitorul politic al lui Prigojin, care a devenit una dintre cele mai cunoscute personalități publice ale Rusiei în timpul invaziei de 13 luni a Ucrainei.

Fost condamnat care și-a făcut avere deschizând restaurante în Sankt Petersburg, Prigojin a obținut mai târziu contracte de catering profitabile cu Kremlinul înainte de a fonda Wagner Group.

Chiar dacă Wagner a suferit pierderi mari, Prigojin a criticat în mod public armata rusă pentru modul în care desfășoară operațiunile pe câmpul de luptă.

Urmărește ultimele evoluții din a 397-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.