Un anunț uriaș de recrutare pentru grupul de mercenari Wagner din Rusia a apărut pe fațada unei clădiri de birouri de lângă o autostradă din nord-estul Moscovei, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea WagnerFoto: WillWest News / Profimedia Images

Anunțul, care acoperă 17 etaje, prezintă sigla grupului și sloganuri precum „Alătură-te echipei câștigătoare!” și „Împreună vom câștiga”, alături de o poză cu un bărbat mascat ținând o armă.

Wagner, care luptă alături de forțele rusești în estul Ucrainei, încearcă să își crească numărul de membri înaintea unei potențiale contraofensive ucrainene.

Se crede că grupul a suferit pierderi uriașe în timp ce luptă pentru a obține controlul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei, în ceea ce a devenit cea mai lungă și sângeroasă bătălie a războiului.

Șeful acesteia, Evgeni Prigozhin, în vârstă de 61 de ani, a cărui companie s-a îmbogățit prin evenimente de catering și contracte cu Kremlin și ministerele guvernamentale, a declarat la începutul lunii martie că își propune să recruteze 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai.

Companiile militare private nu au voie să opereze în interiorul Rusiei conform constituției, dar pot fi desfășurate în străinătate.

Moscova a susținut compania Wagner cu echipamente și arme și a folosit-o pe scară largă în timpul campaniei sale militare din Ucraina, dar în ultima vreme Kremlinul pare că și-a limitat susținerea pentru grupare.

Prigojin a recunoscut că trupele sale duc lipsă de membri

În ianuarie, Statele Unite au evaluat că Wagner avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnați pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile rusești cu promisiunea unei grațieri dacă supraviețuiesc șase luni.

Oficialii ucraineni au afirmat că aproximativ 30.000 de luptători ai lui Wagner au dezertat sau au fost uciși sau răniți, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent.

Șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut în luna februarie că grupul său de mercenari se confruntă cu dificultăți în Ucraina și că în curând va „scădea” în dimensiune, pe fondul dovezilor tot mai mari că influența sa politică la Kremlin este în scădere.

„Numărul unităților Wagner va scădea și, de asemenea, nu vom putea îndeplini sfera de sarcini pe care ni le-am dori”, a spus Prigojin unui grup de bloggeri pro-război și jurnaliști de stat.

Omul de afaceri nu a oferit nicio explicație pentru încetarea campaniei de recrutare din închisori, dar observatorii spun că această mișcare face parte din reacțiile tot mai mari împotriva lui din partea serviciilor de securitate ruse.

Prigojin, condamnat la 13 ani de închisoare

Într-o seară din martie 1980, în ultimii ani ai guvernării liderului sovietic Leonid Brejnev, Prigojin, pe atunci în vârstă de 18 ani, şi trei prieteni au plecat dintr-un bar din Sankt Petersburg aproape de miezul nopţii şi au observat o femeie care mergea singură pe o stradă întunecată.

Unul dintre prietenii lui Prigojin i-a distras atenţia femeii cerându-i o ţigară. În timp ce aceasta a vrut să-şi deschidă poşeta, Prigojin s-a strecurat în spatele ei şi a apucat-o de gât, strângând-o până când şi-a pierdut cunoştinţa. Apoi, prietenul său i-a luat pantofii, în timp ce Prigojin i-a scos cu îndemânare cerceii de aur şi i-a băgat în buzunar. Cei patru au dispărut apoi luând-o la fugă şi lăsând-o pe femeie întinsă pe stradă.

Instanţa a constatat că acesta a fost doar unul dintre numeroasele jafuri pe care Prigojin şi prietenii săi le-au comis în Sankt Petersburg pe o perioadă de câteva luni.

El a fost condamnat la 13 ani de închisoare şi şi-a petrecut restul deceniului în spatele gratiilor, ratând moartea lui Brejnev şi perestroika lui Mihail Gorbaciov. A fost eliberat în 1990, când Uniunea Sovietică se afla în agonie.

Urmărește ultimele evoluții din a 397-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.