În aceeași zi în care pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care pare să arate că Rusia trimite pe front lansatoare de rachete Katiușa din anii 1940, o altă filmare arată că trupele ucrainene se antrenează pentru operațiuni mecanizate cu vehicule de luptă occidentale.

Vehicule de lupta a infanteriei BradleyFoto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia Images

Înregistrarea video distribuită de militarii ucraineni arată că aceștia se antrenează în una dintre țările partenere din Europa pentru a folosi o serie de vehicule de luptă furnizate de partenerii occidentali, printre care vehicule Humvee puse la dispoziție de Statele Unite încă de anul trecut, vehicule rezistente la mine M1224, vehicule rezistente la mine MaxxPro, vehicule de luptă a infanteriei M113 și vehicule de luptă a infanteriei Bradley.

Vehiculele Bradley au fost incluse într-un pachet de asistență militară aprobat de Statele Unite la începutul acestui an. De altfel, toate vehiculele militare ce pot fi văzute în această înregistrare video par a fi fabricate în Statele Unite.

Pentagonul va trimite Ucrainei și tancuri Abrams, însă se crede că acestea ar putea ajunge la Kiev cel mai devreme toamna aceasta.

Înregistrarea a apărut pe rețelele de socializare duminică, aceeași zi în care o altă filmare s-a viralizat pe platformele social media, aceasta arătând un convoi rusesc format din camioane și echipamente militare fabricate și folosite de sovietici între anii 1930 și 1950.

Rușii par să scoată pe front „orga lui Stalin”

În filmarea ce a fost postată inițial pe Telegram și care s-a răspândit apoi și pe Twitter, „vedeta” este un lansator de rachete „Katiușa” din anii '40, o armă ce a fost poreclită - din cauza formei și sunetelor pe care le scoate în timpul lansării rachetelor - drept „Orga lui Stalin”.

Cap de coloană este un foarte vechi camion Zis-6 din anii '30, alte camioane par să fie Zis-151 din anii '50, iar unul dintre ele trage un tun care seamănă foarte mult cu un M1954 de calibru 130 mm din anii '50.

Nu este clar la acest moment unde au fost filmate imaginile, dar ele au apărut în contextul în care rușii, deși spun că industria de armament le merge foarte bine, recurg la echipamente militare tot mai vechi pentru a lupta în Ucraina.

Filmarea a fost pe larg comentată într-o notă ironică pe rețelele de socializare, unii internauți afirmând că urmează să fie scoase pe front și tancurile T-34 rămase în depozitele militare după al Doilea Război Mondial.

Această înregistrare video a apărut la mai puțin de o săptămână după o alta care a arătat că Rusia a început să trimită pe front tancuri sovietice din familia T-54/55, fabricate în Uniunea Sovietică începând cu a doua jumătate a anilor 1940.

Urmărește ultimele evoluții din a 397-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.