Pe rețelele de socializare devine viral un clip video în care apare un convoi rusesc format din camioane și echipamente militare fabricate și folosite de sovietici între anii 1930 și 1950.

Lansator de rachete Katiușa, o armă din Al Doilea Război MondialFoto: DreamsTime / Lianem

În clipul ce a fost postat inițial pe Telegram și s-a răspândit apoi și pe Twitter, „vedeta” este un lansator de rachete „Katiușa” din anii `40, o armă ce a fost poreclită - din cauza formei și sunetelor auzite la tragere - drept „Orga lui Stalin”.

Cap de coloană este un foarte vechi camion Zis-6 din anii `30, alte camioane par să fie Zis-151 din anii `50, iar unul dintre ele trage un tun care seamănă foarte mult cu un M1954 de calibru 130 mm din anii `50.

Nu este clar la acest moment unde au fost filmate imaginile, dar ele au apărut în contextul în care rușii, deși spun că industria de armament le merge foarte bine, recurg la echipamente militare tot mai vechi pentru a lupta în Ucraina.

Recent, armata Moscovei a reactivat și a început să trimită pe front tancuri sovietice din familia T-54/55 fabricate începând cu anii 1940.

În spațiul public a apărut apoi un val de ironii, unele voci sugerând că urmează să se apeleze la „anticele” tancuri T-34.

Propaganda Moscovei a luat însă în serios varianta, Vladimir Soloviov spunând că, dacă va fi nevoie, vor fi date jos de pe pedastaluri toate T-34-urile devenite monumente și se va crea o divizie de blindate ce va fi trimisă pe front.

(foto articol: ©Lianem|Dreamstime.com)