Forțele armate ale Rusiei au scos din depozitele militare pe termen lung tancuri și blindate depășite din mai multe motive, nu doar cel mai evident, de a le folosi în atacuri, notează analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima lor evaluare asupra conflictului din Ucraina.

Tancuri T-54 rusesti pregatite pentru frontul din UcrainaFoto: East2West News / WillWest News / Profimedia Images

ISW notează că trimiterea pe front a unor tancuri T-54/55 fabricate începând cu a doua jumătate a anilor 1940 și anii '50, informație apărută în urmă cu o zi, ar avea scopul de a compensa pierderile semnificative în ceea ce privește forțele blindate ruse.

Oryx, site-ul independent care monitorizează pierderile înregistrate de ambele părți ale războiului din Ucraina, estimează că forțele rusești au pierdut până acum cel puțin 57 de tancuri T-90, 448 de tancuri T-80, 1.025 de tancuri T-72, 53 de modele T-64 și 73 de T-62-uri.

„Pierderile de vehicule blindate ale Rusiei constrâng în prezent capacitatea forțelor armate ruse de a desfășura manevre mecanizate eficace în ofensivele sale care stagnează în Ucraina”, subliniază ISW.

Rusia are nevoie de tancuri cu piese componente ieftine

Analiștii militari americani notează că apelarea la tancuri T-54/55 ar putea avea obiectivul de a înlocui din pierderi și consolida acțiunile ofensive ale armatei ruse.

Însă ei afirmă de asemenea că tancurile ar putea avea și un rol defensiv, fiind desfășurate în așteptarea unor contraofensive mecanizate ale forțelor ucrainene.

„Forțele armate ruse ar putea decide de asemenea să desfășoare aceste tancuri deoarece părțile componente necesare pentru a repara tancurile T-54/55 sunt disponibile în abundență și substanțial mai ieftine. Uniunea Sovietică a produs zeci de mii de tancuri T-54/55 după al Doilea Război Mondial”, afirmă evaluarea ISW.

Aceasta subliniază însă că tancurile T-54/55 nu beneficiază de protecția oferită de blindajul unor vehicule de luptă mai moderne.

Tanchiștii ruși, victime ale „fosilelor” scoase pe front

„Trupele ruse vor înregistra probabil numere mai mari de pierderi prin folosirea acestor tancuri vechi în Ucraina. Desfășurarea unor echipamente inferioare pentru a revigora capacitatea Rusiei de a lansa manevre mecanizate ar putea duce la o degradare și mai mare a personalului rus în Ucraina”, explică analiștii militari.

Aceștia amintesc că distrugerea unui tanc înseamnă de cele mai multe ori și pierderea întregului său echipaj, a cărui antrenare poate dura luni de zile.

„Nu este clar cât de eficace vor fi aceste tancuri împotriva vehiculelor blindate ucrainene. În schimb, ele sunt extrem de vulnerabile față de numeroase sisteme anti-tanc pe care Ucraina le are la dispoziție, dintre care nu toate sunt scumpe”, mai afirmă ISW.

Analiștii militari americani subliniază acest lucru cu referire la faptul că unii observatori ai războiului au început să afirme că trupele ucrainene vor ajunge să consume sisteme anti-tanc costisitoare pe care le-au primit din Occident pentru a distruge vehicule de luptă depășite și cu un cost inferior.

Urmărește ultimele evoluții din a 393-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.