​Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că China urmărește „foarte atent” reacțiile Washingtonului și pe cele ale comunității internaționale la invazia Rusiei asupra Ucrainei. Vorbind la sfârșitul vizitei președintelui Xi Jinping la Moscova, Blinken a spus că dacă Rusiei i se permite să atace Ucraina cu impunitate, ar „deschide cutia Pandorei” pentru potențialii agresori și ar duce la o „lume a conflictelor”.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

07:29Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Blinken nu exclude negocieri cu privire la frontierele Ucrainei. Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a deschis joi ușa unor posibile negocieri privind frontierele Ucrainei, reiterând totodată că decizia va aparține ucrainenilor, potrivit AFP. Luând cuvântul în fața unei comisii parlamentare de la Washington, el a reafirmat că orice posibilă pace cu Rusia va trebui să fie „echitabilă și durabilă”, adică una care să respecte independența și integritatea teritorială a Ucrainei, dar „cum se definește acest lucru cu precizie pe teren, ne așteptăm ca ucrainenii să ne spună”.
  • Infuzie de provizii de la aliați: Slovacia a anunțat că a predat Ucrainei patru dintre avioanele sale de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică, la câteva zile după ce s-a angajat să trimită 13 astfel de avioane. În plus, se așteaptă ca Spania să trimită primul său transport de tancuri de luptă moderne către Ucraina până la sfârșitul săptămânii, a anunțat joi Ministerul spaniol al Apărării într-un comunicat.
  • Încălzirea vremii de primăvară creează condițiile ideale pentru ca Rusia să înceapă să ruleze echipamente militare grele prin Ucraina, a declarat Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat rus Wagner, potrivit CNN. „Vine primăvara. Solul se usucă”, a declarat Prigojin, ceea ce înseamnă că „totul este pregătit pentru ca noi să începem să trimitem echipamente grele prin câmpuri”.
  • Preşedintele ucrainean, care joi a vizitat regiunea Herson, din sudul Ucrainei, spune că pe teritoriul eliberat de sub ocupaţia rusă mai mult de 50 de sate au fost aproape complet distruse, iar în unele locuri, peste 90% din case sunt transformate în ruină
  • Uniunea Europeană va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință cu scopul de localiza copiii răpiți din Ucraina de Rusia și a-i aduce înapoi în țara lor, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit de la Bruxelles.
  • Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin și grefierul Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, Peter Lewis, au semnat un acord privind deschiderea unui birou CPI în Ucraina pe 23 martie, relatează Kyiv Independent.
  • Oficialii ucraineni susțin că rușii au suferit pierderi grele în trei puncte fierbinți de-a lungul liniilor de front. Oficialii ucraineni spun că forțele rusești au continuat bombardamentele în întreaga regiune Donețk, cu peste 200 de lovituri numai împotriva zonei Bahmut în ultimele 24 de ore - dar susțin că rușii pierd sute de oameni pe zi pe linia frontului, potrivit CNN.
  • Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a aprobat joi proiectul de lege care ratifică aderarea Finlandei la NATO, a anunţat joi televiziunea de stat TRT Haber. Finlanda face astfel încă un pas înainte spre aderarea de jure la NATO, iar la Helsinki preşedintele Sauli Niinisto a promulgat deja legea naţională care prevede acest lucru, relatează Reuters.
  • Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a pledat miercuri în fața politicienilor să "țină politica și sportul separat", în timp ce a apărat planul comitetului de a include atleți ruși și bieloruși la Jocurile de la Paris din 2024, potrivit CNN.
  • Ministrul finlandez al Apărării a declarat joi că nu dorește să doneze Ucrainei avioane de luptă Hornet, în ciuda faptului că Ucraina a cerut astfel de avioane pentru a ajuta la lupta împotriva Rusiei, dar va trimite alte trei tancuri de luptă Leopard, relatează Reuters.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 393, LIVETEXT:

01:18Preşedintele ucrainean, care joi a vizitat regiunea Herson, din sudul Ucrainei, spune că pe teritoriul eliberat de sub ocupaţia rusă mai mult de 50 de sate au fost aproape complet distruse, iar în unele locuri, peste 90% din case sunt transformate în ruină.

00:50 Infuzie de armament de la aliați: Slovacia a anunțat că a predat Ucrainei patru dintre avioanele sale de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică, la câteva zile după ce s-a angajat să trimită 13 astfel de avioane. În plus, se așteaptă ca Spania să trimită primul său transport de tancuri de luptă moderne către Ucraina până la sfârșitul săptămânii, a anunțat joi Ministerul spaniol al Apărării într-un comunicat.

Blinken nu exclude negocieri cu privire la frontierele Ucrainei

00:21Uniunea Europeană va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință cu scopul de localiza copiii răpiți din Ucraina de Rusia și a-i aduce înapoi în țara lor, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit de la Bruxelles.

00:02Blinken nu exclude negocieri cu privire la frontierele Ucrainei

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a deschis joi ușa unor posibile negocieri privind frontierele Ucrainei, reiterând totodată că decizia va aparține ucrainenilor, potrivit AFP.

Luând cuvântul în fața unei comisii parlamentare de la Washington, el a reafirmat că orice posibilă pace cu Rusia va trebui să fie „echitabilă și durabilă”, adică una care să respecte independența și integritatea teritorială a Ucrainei, dar „cum se definește acest lucru cu precizie pe teren, ne așteptăm ca ucrainenii să ne spună”.

23:16Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin și grefierul Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, Peter Lewis, au semnat un acord privind deschiderea unui birou CPI în Ucraina pe 23 martie, relatează Kyiv Independent.

„Acesta este doar începutul, dar unul bun”, a spus Kostin. „Sunt convins că nu ne vom opri până când toți cei vinovați de crime internaționale comise împotriva Ucrainei vor fi aduși în fața justiției, inclusiv conducerea militară și politică de vârf a regimului criminal al Rusiei”.

23:12Oficialii ucraineni au declarat că apărarea antiaeriană a interceptat două rachete de croazieră trase în regiunea Odesa, relatează CNN.

Comandamentul Aerian Sud al Ucrainei a declarat joi seară că „forțele de apărare aeriană au doborât două rachete aer-sol Kh-59 trase de avioane rusești Su-35 din Marea Neagră în regiunea Odesa”.

Este a doua oară în această săptămână când rachete Kh-59 au fost lansate în regiunea Odesa.

Prigojin spune că vremea mai caldă este potrivită pentru ca rușii să înceapă să ruleze echipamente grele

22:40Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat din nou Europa să accelereze furnizarea de arme către țara sa și, în special, să trimită rachete cu rază lungă de acțiune și mai multe avioane moderne, relatează Reuters.

22:25Oficialii ucraineni susțin că rușii au suferit pierderi grele în trei puncte fierbinți de-a lungul liniilor de front

Oficialii ucraineni spun că forțele rusești au continuat bombardamentele în întreaga regiune Donețk, cu peste 200 de lovituri numai împotriva zonei Bahmut în ultimele 24 de ore - dar susțin că rușii pierd sute de oameni pe zi pe linia frontului, potrivit CNN.

22:01 Un om de afaceri rus care se confruntă cu o decizie de extrădare din Italia în Statele Unite a scăpat din arestul la domiciliu, a declarat joi poliția italiană, relatează Reuters.

21:13Vremea mai caldă este potrivită pentru ca rușii să înceapă să ruleze echipamente grele, spune șeful Wagner

Încălzirea vremii de primăvară creează condițiile ideale pentru ca Rusia să înceapă să ruleze echipamente militare grele prin Ucraina, a declarat Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat rus Wagner, potrivit CNN.

„Vine primăvara. Solul se usucă”, a declarat Prigojin, ceea ce înseamnă că „totul este pregătit pentru ca noi să începem să trimitem echipamente grele prin câmpuri”.

20:46Dopaj:Interdicția împotriva atleților ruși și belaruși pentru dopaj a fost ridicată, a declarat președintele World Athletics, Sebastian Coe.

Cu toate acestea, atleții din aceste țări vor fi în continuare excluși "în viitorul apropiat" din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat el joi, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit CNN.

World Athletics este organismul internațional care guvernează sporturile de atletism, cros și altele. Acesta găzduiește mai multe evenimente și competiții internaționale, potrivit site-ului său.

20:13Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a aprobat joi proiectul de lege care ratifică aderarea Finlandei la NATO, a anunţat joi televiziunea de stat TRT Haber. Finlanda face astfel încă un pas înainte spre aderarea de jure la NATO, iar la Helsinki preşedintele Sauli Niinisto a promulgat deja legea naţională care prevede acest lucru, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Fără avioane Hornet pentru Ucraina

19:27UPDATE Armata ucraineană spune că a raportat din greșeală retragerea trupelor ruse din Nova Kahovka

Statul Major ucrainean a spus că forțele rusești sunt în continuare în orașul Nova Kahovka, situat pe malul de est al râul Nipru, după ce inițial a spus că rușii s-au retras de aici. Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de Rusia în regiune, a spus că trupele rusești sunt în continuare pe poziții.

19:20Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a pledat miercuri în fața politicienilor să "țină politica și sportul separat", în timp ce a apărat planul comitetului de a include atleți ruși și bieloruși la Jocurile de la Paris din 2024, potrivit CNN.

Bach a făcut aceste comentarii la un forum politic din Essen, Germania.

"Dacă politica decide cine poate participa la o competiție, atunci sportul și atleții devin instrumente ale politicii", a spus Bach în timpul unui discurs în limba germană, care a durat peste o oră.

19:12Ministrul finlandez al Apărării a declarat joi că nu dorește să doneze Ucrainei avioane de luptă Hornet, în ciuda faptului că Ucraina a cerut astfel de avioane pentru a ajuta la lupta împotriva Rusiei, dar va trimite alte trei tancuri de luptă Leopard, relatează Reuters.

18:40 Prințul de Wales a lăudat rezistența tinerilor refugiați ucraineni care trăiesc în Polonia.

William, în a doua zi a călătoriei sale surpriză în această țară, a vizitat Hala Koszyki din Varșovia pentru a vorbi cu cei care au fugit din Ucraina. Prințul li s-a alăturat acestora și a ascultat experiențele lor de acomodare la viața în Polonia. William le-a spus:

  • „Trebuie să fie foarte greu să începi o viață complet nouă într-o țară nouă. Este uimitor cât de rezistent sunteți”

Ucraina a folosit un nou tip de dronă navală într-un atac lansat marți

El a vorbit, de asemenea, cu oamenii care au găzduit refugiați și le-a mulțumit pentru amabilitatea lor.

William s-a întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda la palatul prezidențial, unde au discutat despre războiul din Ucraina.

  • „Conversația a fost caldă și prietenoasă și s-a concentrat în principal pe conflictul în curs, războiul din Ucraina, în special pe impactul acestuia asupra societății poloneze.
  • Prințul de Wales a profitat de ocazie pentru a-i mulțumi președintelui și poporului polonez care au făcut atât de mult pentru a sprijini poporul ucrainean care a fugit de război. Ei au discutat despre importanța necesității unui sprijin continuu pentru Ucraina și poporul acesteia.
  • Prințul a spus că așteaptă cu nerăbdare să-l vadă pe președinte și pe prima doamnă la Încoronare. De asemenea, i-a mulțumit că a participat la înmormântarea regretatei Regine Elizabeth a II-a”, potrivit unui purtător de cuvânt.

18:01VIDEO O întregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum forțele ucrainene au lovit din dronă un grup de soldați ruși tocmai când aceștia se pregăteau să iasă la plimbare cu barca.

17:54Se așteaptă ca Spania să trimită Ucrainei prima tranșă de tancuri Leopard 2A4 până la sfârșitul săptămânii viitoare, odată ce oficialii vor finaliza testele finale de tragere pe teren, a declarat joi Ministerul spaniol al Apărării într-un comunicat, relatează CNN.

Cele șase tancuri Leopard 2A4 au fost supuse verificărilor finale la o fabrică de arme de lângă Sevilla, în sudul Spaniei, se arată în comunicat.

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a vizitat joi fabrica și a declarat că alte patru tancuri Leopard care urmează să fie destinate Ucrainei vor ajunge la fabrică în curând pentru inspecție și testare.

17:26Președintele finlandez Sauli Niinistö a semnat, la o ședință de guvern la care a luat parte joi, legea privind aderarea țării la NATO, după ce aceasta a fost votată de parlament. Pentru a finaliza procesul de aderare la NATO Finlanda trebuie doar să aștepte ratificarea acestei decizii de către Turcia și Ungaria.

17:06 VIDEOImagini apărute pe rețelele de socializare îi fac pe experții militari să creadă că Ucraina a folosit un nou tip de dronă navală într-un atac lansat marți asupra orașului-port Sevastopol unde se află baza Flotei Mării Negre a Rusiei.

Cel mai temut general al Ucrainei spune că armata „va profita foarte curând” de slăbiciunea rușilor

17:02Costul estimat al eforturilor de reconstrucție în Ucraina după invazia Rusiei a ajuns la 411 miliarde de dolari, potrivit unei evaluări actualizate a Băncii Mondiale, relatează CNN.

Suma este de 2,6 ori PIB-ul estimat al țării în 2022. Include daune directe estimate la 135 de miliarde de dolari – în principal pentru sectoarele de locuințe, transport, energie, comerț și industrie, potrivit băncii. Majoritatea pagubelor sunt concentrate în regiunile de est, inclusiv Donețk, Harkov și Lugansk.

Estimarea actualizată a costurilor acoperă daunele suferite în perioada de un an după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022. Acesta marchează o creștere față de de suma estimată de bancă în iunie 2022, respectiv 349 de miliarde de dolari.

15:51 Slovacia a predat Ucrainei primul dintre avioanele de luptă MiG-29 pe care le-a promis Kievului, a anunțat joi guvernul slovac.

15:29Armata ucraineană „va profita foarte curând” de situația de pe frontul din Bahmut, unde atacurile rusești rămân fără viteză din cauza pierderilor mari înregistrate, afirmă generalul Oleksandr Sirski, cel mai temut general al Ucrainei.

15:05Ungaria nu l-ar aresta pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dacă acesta ar intra în ţară, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. El a susținut că un astfel de demers nu ar avea niciun temei legal, deși pe numele liderului de la Kremlin există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională, scrie Reuters.

14:38Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers joi la Herson, în sudul ţării, unde a inspectat o parte din infrastructura distrusă de trupele ruse, vizita având loc la o zi după ce liderul de la Kremlin a fost aproape de linia frontului, lângă oraşul asediat Bahmut, conform The Guardian. Regiunea Herson a fost ocupată de trupele ruse încă de la începutul invaziei, fiind apoi parţial recucerită de trupele ucrainene.

Volodimir Zelenski s-a mers la Posad-Pokrovske, o localitate care a suferit importante distrugeri şi a fost ocupată de trupele ruse până în toamna trecută.

„Am vorbit cu locuitorii despre problemele și nevoile lor actuale. Vom reconstrui totul, la fel ca în orice oraș și sat care a suferit din cauza ocupanților.

Contraofensiva ucraineană de anul trecut a împins trupele rusești din capitala regională după luni de ocupație. Muncitorii din regiune sunt acum ocupați cu refacerea energiei electrice și a alimentării cu apă”, a scris Zelenski pe Telegram, postând și mai multe fotografii.

13:51 Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre oficialii ruși responsabili de coordonarea industriei de armament, afirmă că Moscova are propriile arme echivalente cu HIMARS-urile americane, dar cu obuze, nu rachete.

„Toate rachetele noastre ar zbura în direcția lor”. Scenariul lui Dmitri Medvedev dacă Putin ar fi arestat pe teritoriul unui stat străin

13:38Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a afirmat joi că Moscova apreciază „poziția echilibrată” a statului Burundi cu privire la războiul din Ucraina.

„Apreciem poziția echilibrată a acestei țări atunci când luăm în considerare chestiunile legate de situația din Ucraina în cadrul Națiunilor Unite și remarcăm buna înțelegere a ceea ce se întâmplă, inclusiv rădăcinile acestei probleme, pe care o demonstrează colegii noștri din Burundi”, a declarat șeful diplomației ruse.

13:20 Premierul spaniol Pedro Sánchez a declarat joi că va discuta despre un plan de pace pentru Ucraina cu președintele chinez, Xi Jinping, în timpul unei vizite oficiale pe care o va face în China săptămâna viitoare.

„Vom vorbi și despre Ucraina, unde cel mai important lucru este să putem garanta o pace stabilă și de durată”, a declarat Sanchez la Bruxelles, conform The Guardian.

12:56 Ministrul rus al Externelor Serghei Lavrov a declarat joi că nu se așteaptă ca statele occidentale să accepte o investigație transparentă privind exploziile de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

12:27 Noi imagini cu loviturile ucrainenilor împotriva forțelor blindate rusești în regiunea Donețk:

12:18Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care arată drapelul ucrainean fluturând în apropierea unei localități din Crimeea.

11:58Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, un fidel susținător al actualului lider de la Kremlin, lansează noi amenințări pentru „orice încercare” de arestare a lui Vladimir Putin pe teritoriul unui stat străin. El susține că asta ar echivala cu o „declarație de război” împotriva Rusiei și amenință direct că va ataca orice țară „care ar permite” arestarea lui Putin, potrivit Reuters.

Bilanțul pierderilor Armatei ruse

11:44Forțele armate ale Rusiei au scos din depozitele militare pe termen lung tancuri și blindate depășite din mai multe motive, nu doar cel mai evident, de a le folosi în atacuri, notează analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima lor evaluare asupra conflictului din Ucraina.

11:35Pierderile Rusiei conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 168.150 militari (+660 în ultima zi)

- 3.570 tancuri (+13)

- 6.898 blindate de luptă (+11)

- 2.608 sisteme de artilerie (+19)

- 511 lansatoare multiple de rachete (+2)

- 2.203 drone (+20)

- 305 avioane

- 290 elicoptere

- 273 sisteme antiaeriene (+1)

- 18 nave/ambarcațiuni

11:02 Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului operațional „Sud”, a declarat joi că Ucraina are nevoie și de ambarcațiuni militare, în pofida necesităților mai presante ale forțelor terestre.

„Vorbim despre faptul că acum trebuie să întărim prezența navală, inclusiv cel puțin din poziție de patrulare pentru a nu permite inamicului să facă presiuni asupra acelor inițiative ale Ucrainei care funcționează. În special, Inițiativa privind cerealele Mării Negre, care funcționează nu numai pentru economia Ucrainei, ci și pentru întreaga lume. În prezent, avem o nevoie reală de a asigura componenta de siguranță - să avem astfel de ambarcațiuni. Suntem capabili să le folosim, chiar depășind caracteristicile lor tactice și tehnice”, a declarat ea.

10:39VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ucrainene arată cum acestea au distrus un sistem de apărare cu rachete sol-aer 9K35 Strela-10 („Săgeata”) folosind o bombă aruncată din dronă. Rușii încercaseră în zadar să ascundă „Săgeata” în pădure.

10:36Nouă persoane au fost ucise în urma atacului cu drone lansat miercuri dimineață de ruși asupra unui hostel din orașul Rjîșciv din regiunea Kiev, conform serviciului de stat de urgență al Ucrainei, care precizează că operațiunile de salvare sunt finalizate, a transmis postul public Suspilne, citat de The Guardian.

La miezul nopții de miercuri spre joi, armata rusă a lansat atacuri în Kramatorsk din regiunea Donețk: clădiri rezidențiale, o centrală termică și garaje au fost avariate. Miercuri, bombardamentele din regiune au ucis două persoane și au rănit alte patru.

Tot în timpul nopții trecute, armata rusă a bombardat centrul regional de cardiologie din Herson, fără a fi înregistrate victime. În timpul zilei de miercuri, în regiunea Herson au fost înregistrate 54 de atacuri cu artilerie grea și cu rachete Grad - o persoană a fost ucisă, iar alte două au fost rănite.

Primele imagini cu blindatele Marder trimise de Germania în Ucraina

10:00„Agresorul nu renunță la speranța de a cuceri Bahmut cu orice preț, în pofida pierderilor de trupe și de echipament. Inamicul își pierde considerabil din forță, iar foarte curând vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut cândva lângă Kiev, Harkov, Balakliya și Kupiansk”, spune pe Telegram generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, citat de The Guardian.

El și-a lăudat trupele pentru „rezistența supraomenească, curaj și vitejie” sub „focul continuu al artileriei și aeronavelor inamicului”.

09:55Conform The Guardian, la această oră este alertă aeriană în toată Ucraina.

09:48Primele imagini cu vehiculele blindate de luptă germane Marder, încărcate pe tren și gata să fie livrate în Ucraina. În total 40 de astfel de vehicule de luptă au fost promise Kievului:

09:16Statul Major al Forțelor Ucrainene anunță că în ultima zi armata a rueșit să respingă peste 80 de atacuri rusești.

Trupele rusești pare că își concentrează eforturile ofensive în direcția localităților Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Mariinka și Shakhtarsk în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major ucrainean.

Forțele aeriene ucrainene au efectuat 12 lovituri împotriva bazelor temporare rusești în ultimele 24 de ore, în timp ce forțele de rachete și artilerie ale Ucrainei au distrus un punct de control, trei baze pentru trupele și echipamentele rusești, un depozit de muniții și o stație de război electronic, mai anunță armata ucraineană.

09:01Un fost soldat din Noua Zeelandă care transmitea video din prima linie a războiului din Ucraina a fost ucis în luptă. Moartea lui Kane Te Tai, în vârstă de 38 de ani, a fost confirmată joi de Ministerul de Externe al Noii Zeelande. Te Tai, care a luptat cu Legiunea Internațională, este al treilea neozeelandez despre care se știe că a murit în Ucraina. El adunase de unul singur fonduri pentru echipamente și a plecat în război în mai 2022, transmiâînd bătăliile și viața de zi cu zi pe Instagram și Facebook.

08:42Imagini cu un sistem antiaerian Strela care interceptează o dronă rusească în estul Ucrainei:

08:28La șase săptămâni de la ultima întâlnire, liderii europeni se reunesc la Bruxelles, timp de două zile. Războiul din Ucraina se află pe primul loc pe ordinea de zi (deși tensiunile dintre Franța și Germania cu privire la energia nucleară și motoarele cu ardere internă sunt mari), iar secretarul general al ONU, António Guterres, se va alătura summit-ului pentru prima zi. UE a „pus la dispoziție” 67 de miliarde de euro (73 de miliarde de dolari) Ucrainei de la începutul războiului, o trime din PIB Ucrainei de dinainte de invazia rusă.

07:26 Contrainformațiile militare ale Ucrainei (SBU) au reținut și condamnat 10 cetățeni pentru activități teroriste. „Instanța i-a condamnat la 8 până la 15 ani de închisoare”, se arată în mesajul SBU

Printre condamnați se numără un angajat al Comitetului pentru Securitatea Statului din Belarus, care activa în cadrul companiei militare private ruse Redut, alături de care a luptat la Harkiv și Kramatorsk.

Apărătorii ucraineni au capturat un mercenar în regiunea Donețk care a încercat să se dea drept un luptător ucrainean, deși era angajat al serviciilor speciale ale Republicii Belarus. Un alt mercenar belarus condamnat făcea parte din grupul „Wagner” și avea indicativul „Zaspa”. De asemenea, în spatele gratiilor se afla un cetățean al Federației Ruse care, în cadrul grupului „Somalia”, care a bombardat pozițiile Forțelor Armate din apropierea satului Pisky din regiunea Donețk.

Peste 72.000 de crime de război comise de Rusia, acuză procurorul general ucrainean

07:10 Unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins 83 de atacuri în partea de est a frontului, a anunțat joi Statul Major ucrainean. De asemenea, rușii au efectuat 48 de atacuri aeriene cu drone de tip Shahed-136.

06:38„Se pare că Occidentul „luminat”, condus de Washington, a decis irevocabil să aducă omenirea pe o linie periculoasă, dincolo de care Armaghedonul nuclear se profilează din ce în ce mai clar”, a declarat reprezentantul diplomatic al Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, citat de canalul oficial Telegram al Ambasadei Rusiei.

06:35De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, au fost înregistrate peste 72.000 de crime de război comise de statul agresor, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin.

06:03 Întârzierea plăților soldaților ruși au început să apară în tot mai multe regiuni din Federația Rusă, scrie Ukrinform. Ar fi vorba de peste 52 de regiuni în care nu s-au achitat salariile, indemnizațiile și beneficii sociale ale acestora. Potrivit publicației, întârzierile masive ale plăților au început în 2023, anul trecut aceste cazuri apărând doar izolat.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război

  • Vizita lui Xi Jinping în Rusia a fost o „călătorie de prietenie, cooperare și pace”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe. Președintele Chinei și-a încheiat vizita de trei zile la Moscova, reiterând că Beijingul rămâne neutru în conflictul din Ucraina.
  • Vladimir Putin nu are planuri de pace în Ucraina, așa că Occidentul trebuie să se pregătească să furnizeze ajutoare Kievului pentru o lungă perioadă de timp, a avertizat secretarul general al NATO într-un interviu pentru The Guardian. Luptele acerbe din jurul Bahmutului, în estul Ucrainei, au demonstrat că Rusia este dispusă „să mai arunce mii și mii de soldați în luptă, provocând multe victime pentru câștiguri minime”, a spus șeful NATO.
  • Cel puțin opt persoane au fost ucise peste noapte într-un atac cu drone asupra Rjîșciv, în regiunea Kiev, a declarat șeful poliției regionale Andrii Nebytov. Atacul a vizat o clădire de locuințe și o școală. Radiodifuzorul de stat al Ucrainei vorbea de faptul că una dintre persoanele care au murit era „un șofer de ambulanță care a venit acolo în urma unui apel telefonic prin care i se cerea ajutorul”.
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat că riscul unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimii zeci de ani. Rusia s-a angajat să mențină lumea „în siguranță și liberă” de amenințarea războiului nuclear, a spus el și a mai adăugat că Moscova se află acum „într-o stare de conflict deschis” cu Washingtonul.
  • Reconstrucția economiei Ucrainei va costa 411 miliarde de dolari, de 2,6 ori mai mare decât produsul intern brut estimat al Ucrainei pentru 2022, potrivit unui nou studiu al Băncii Mondiale.
  • Parlamentul Suediei a aprobat oficial un proiect de lege care permite țării să adere la NATO. Suedia și vecina sa Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai 2022, abandonând decenii de nealiniere după invadarea Ucrainei de către Rusia. Procesul a fost suspendat de Turcia, care, împreună cu Ungaria, nu a ratificat încă aderarea celor două state.
  • Prințul de Wales a călătorit la Varșovia ca parte a unei călătorii surpriză de două zile în Polonia pentru a mulțumi trupelor britanice și poloneze pentru eforturile lor de sprijinire a Ucrainei, precum și pentru a afla mai multe despre modul în care țara a îngrijit refugiații ucraineni strămutați.

01:23Zelenski: Este foarte important ca Harkovul să rămână puternic. El dă putere întregului nostru est.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care miercuri a vizitat linia frontului şi i-a încurajat pe soldaţi, le-a mărturisit compatrioţilor - în mesajul de seară, care pare înregistrat într-un subsol - că a fost tulburat de ceea ce a văzut, dar rămâne optimist că victoria este posibilă, subliniind că este important ca Harkovul „să rămână puternic”, pentru a putea elibera întreg teritoriul ocupat, inclusiv Crimeea.

00:42Cel mai înalt diplomat chinez laudă călătoria lui Xi în Rusia, respingând "unilateralismul și hegemonismul"

Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, a declarat miercuri că relația țării sale cu Rusia ar putea fi "și mai prețioasă în fața unilateralismului și hegemonismului galopant", în timp ce a lăudat călătoria președintelui Xi Jinping la Moscova, potrivit CNN.

Qin a descris relațiile dintre China și Rusia ca reprezentând "direcția corectă a dezvoltării istorice" și având "o semnificație mondială care depășește sfera de acțiune a celor două părți", potrivit unei declarații publicate după vizita de stat a lui Xi.

00:05Blinken cere revenirea SUA la UNESCO pentru a contracara China

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a cerut miercuri ca Statele Unite să revină în UNESCO pentru a contracara influența Chinei, potrivit AFP.

23:25Cât de ridicat este riscul unui război nuclear?

Riscul unui conflict nuclear se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, potrivit agenției de presă de stat TASS.