Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat din nou Europa să accelereze furnizarea de arme către țara sa și, în special, să trimită rachete cu rază lungă de acțiune și mai multe avioane moderne, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un mesaj video lung și tăios adresat liderilor UE, transmis dintr-un tren, Zelenski, vădit frustrat, a spus că depinde de blocul celor 27 de națiuni să ia măsuri pentru a opri Rusia la peste un an de la invazia sa în Ucraina.

În special, el a reiterat cererile pentru rachete cu rază lungă de acțiune, mai multe muniții și avioane mai moderne și a spus că UE trebuie să accelereze procesul de aderare a Ucrainei.

"Dacă Europa așteaptă, răul ar putea avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război. Este în puterea voastră să preveniți acest lucru", a spus el în timp ce liderii UE purtau discuții cu șeful ONU Antonio Guterres.

El a spus că „dacă eforturile noastre comune sunt concentrate cu hotărâre pe victoria Ucrainei, victoria va fi deja obținută anul acesta”, relatează CNN.

„Nimeni nu știe sigur cât va dura războiul și ce bătălii ne vor aduce succes mai repede și care vor necesita mai mult efort. Dar ceea ce este clar este că, dacă nu există întârzieri sau stagnare în cooperarea noastră, dacă eforturile noastre comune sunt concentrate cu hotărâre pe victoria Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”, a declarat Zelenski la o reuniune a Consiliului European.

Urmărește ultimele evoluții din a 393-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.