Ungaria nu l-ar aresta pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dacă acesta ar intra în ţară, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. El a susținut că un astfel de demers nu ar avea niciun temei legal, deși pe numele liderului de la Kremlin există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională, scrie Reuters.

Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / AP / Profimedia

Ungaria a semnat și ratificat Statutul de la Roma, ce stă la baza constituirii Curții Penale Internaționale (CPI), instituție care în 17 martie a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război prin deportarea ilegală în Rusia a sute de copii din Ucraina.

„Nu îl putem aresta pe președintele rus”

Întrebat dacă Putin ar fi arestat dacă ar merge în Ungaria, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, a spus că Statutul de la Roma nu este inclus în sistemul juridic maghiar.

  • „Ne putem referi la legea maghiară și pe baza acesteia nu îl putem aresta pe președintele rus întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a declarat Gulyas.

Răspunzând unei alte întrebări, oficialul ungar a spus că guvernul de la Budapesta nu şi-a format „o poziţie” cu privire la mandatul de arestare emis împotriva lui Putin.

  • „Aceste decizii nu sunt cele mai fericite deoarece duc lucrurile spre o escaladare şi mai mare, şi nu spre pace. Aceasta este opinia mea personală, subiectivă”, a adăugat consilierul lui Viktor Orban.

Este puțin probabil ca Vladimir Putin - al treilea președinte în exercițiu împotriva căruia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare - să ajungă curând în instanță. Dar mandatul înseamnă că președintele Rusiei ar putea fi arestat şi trimis la Haga în cazul în care ar călători în oricare dintre statele membre CPI.

Reamintim că în 17 martie pe numele lui Putin a fost emis de către Curtea Penală Internațională un mandat de arestare pentru crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina. Hotărârea va obliga cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

În prima reacție de la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat pe canalul său Telegram:

  • „Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”.
  • „Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”.

Duminică, într-o mișcare sfidătoare, Putin a vizitat Mariupol, un oraș ucrainean din regiunea Donețk, ocupat de forțele Moscovei.