Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a aprobat joi proiectul de lege care ratifică aderarea Finlandei la NATO, a anunţat joi televiziunea de stat TRT Haber. Finlanda face astfel încă un pas înainte spre aderarea de jure la NATO, iar la Helsinki preşedintele Sauli Niinisto a promulgat deja legea naţională care prevede acest lucru, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Helsinki, FinlandaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

După avizul pozitiv din Comisia pentru afaceri externe a parlamentului de la Ankara, proiectul de ratificare a candidaturii Finlandei la NATO trebuie adoptat în plen de legislativ, iar acest lucru este de aşteptat să se întâmple înainte de încheierea actualei sesiuni parlamentare, la mijlocul lunii aprilie.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a promis săptămâna trecută, cu ocazia vizitei la Ankara a omologului său finlandez Sauli Niinisto, că parlamentul turc va ratifica aderarea Finalndei la NATO.

Erdogan a amânat, în schimb, ratificarea aderării la NATO a Suediei, Ankara reproşând-i că nu a mers suficient de departe în pedepsirea persoanelor pe care Turcia le consideră terorişti. Cele trei ţări au semnat anul trecut un acord pe această temă.

Finlanda şi Suedia au solicitat să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Parlamentele tuturor celor 30 de membri NATO trebuie să ratifice noile candidaturi înainte ca cele două ţări nordice să devină membre cu drepturi depline ale Alianţei Nord-Atlantice.

În afară de Ungaria, al cărei partid de guvernământ a declarat că susţine cele două candidaturi, dar care a amânat demersurile formale pentru aprobarea lor, Turcia este singurul membru NATO care nu a dat încă undă verde.

Aderarea Finlandei ar reprezenta prima extindere a NATO de când Macedonia de Nord a aderat la alianţă în 2020.

Tot joi, la Helsinki, preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a semnat, în cadrul unei ceremonii, legislaţia prin care ţara sa devine parte a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Legislaţia naţională care încorporează prevederile tratatului fondator al NATO a fost adoptată în parlamentul de la Helsinki la 1 martie.