Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a deschis joi ușa unor posibile negocieri privind frontierele Ucrainei, reiterând totodată că decizia va aparține ucrainenilor, potrivit AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Luând cuvântul în fața unei comisii parlamentare de la Washington, el a reafirmat că orice posibilă pace cu Rusia va trebui să fie „echitabilă și durabilă”, adică una care să respecte independența și integritatea teritorială a Ucrainei, dar „cum se definește acest lucru cu precizie pe teren, ne așteptăm ca ucrainenii să ne spună”.

El a părut astfel să aprobe faptul că ucrainenilor le va fi dificil să recupereze toate teritoriile anexate de Rusia, în special Crimeea.

„Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi determinați să lupte pe teren și poate teritorii pentru care vor decide că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace”, a spus el.

Blinken a fost întrebat în mod special de către politicianul republican Chris Stewart dacă SUA sprijină încercarea președintelui Volodimir Zelenski de a recupera Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Diplomatul de rang înalt, care consideră că nu sunt întrunite condițiile pentru o negociere, a insistat că „acestea sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care își văd viitorul și la modul în care acest lucru se traduce în suveranitatea, integritatea teritorială și independența țării”.

„Ceea ce nu dorim, în interesul tuturor, este ca acest lucru să fie rezolvat într-un mod care îi va invita doar pe ruși să se repoziționeze, să se reînarmeze și să atace din nou”, a spus el.

SUA și partenerii săi occidentali nu recunosc anexarea Crimeei sau teritoriile anexate de forțele ruse în estul Ucrainei, unde au loc lupte violente.

Coaliția condusă de SUA, care oferă cel mai mare ajutor militar Ucrainei, afirmă că este pregătită să apere Ucraina atât cât este necesar până la retragerea forțelor rusești, dar este în mare parte evazivă în cazul Crimeei.

Urmărește ultimele evoluții din a 393-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.