Trupele ucrainene, aflate în defensivă de luni de zile, vor contraataca în curând, deoarece ofensiva Rusiei pare să se clatine, a declarat un comandant militar, însă Volodimir Zelenski a avertizat că, dacă nu vor primi mai repede armament și muniție, războiul ar putea dura ani de zile.

Soldat ucrainean pe frontul din Bahmut, pregătit pentru contraofenisva contra rușilorFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

08:54Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Volodimir Zelenski, în mesajul său de vineri seară: „Ucraina nu va ierta decesele şi toate rănile. Teroriştii ruşi vor fi înfrânţi”
  • Şeful proiectului UE de confiscare a activelor ruseşti recunoaşte că „nimic nu e simplu”. Uniunea Europeană intenţionează să acorde prioritate unor active ruseşti în valoare de sute de miliarde de euro, în cadrul unui proiect fără precedent de confiscare, a explicat vineri agenţiei France Presse coordonatorul operaţiunii, înaltul funcţionar suedez Anders Ahnlid.
  • Aproape 500 de ruși au fost inculpați în temeiul legilor privind cenzura din timpul războiului / Cele mai notabile cazuri
  • Țările nordice plănuiesc o apărare aeriană comună pentru a contracara amenințarea rusă / Ce avioane au cele 4 țări
  • Șoșoacă reacționează la anunțul Ucrainei: „Își dovedește caracterul de stat abuziv și fascist”. Diana Șoșoacă a catalogat, vineri, statul ucrainean drept „unul abuziv și fascist”. Reacția acesteia vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a anunțat că va iniţia sancţiuni împotriva senatoarei pe care o consideră ”o amenințare la adresa securității naționale”.
  • Senatorii americani democrați și republicani au îndemnat vineri administrația Biden să împărtășească informații cu Curtea Penală Internațională care ar putea fi de ajutor în urmărirea acuzațiilor de crime de război împotriva președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.
  • Șapte copii ucraineni, care au fost duși cu forța în Crimeea ocupată de ruși, au fost reuniți cu familiile lor, a anunțat vineri administrația militară regională din Herson.
  • Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron vor călători împreună în China, la începutul lui aprilie. „Trebuie încercat la maximum să angajăm China de partea noastră”
  • Statele Unite au anunțat vineri noi sancțiuni împotriva regimului belarus, acuzat că își reprimă opoziția și că susține războiul „nejustificat” al Moscovei în Ucraina, potrivit AFP.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 394, LIVETEXT:

01:30 Un voluntar francez a fost ucis recent în regiunea Bahmut, potrivit unor informaţii de presă ce au fost confirmate vineri de Ministerul francez al Afacerilor Externe, informează AFP.

Cotidianul regional francez Ouest-France a scris pe 22 martie despre moartea lui Kevin D., un fost lucrător umanitar care a plecat în urmă cu mai bine de un an să lupte alături de ucraineni.

Tânărul în vârstă de aproape 30 de ani a fost ucis în circumstanțe nedeterminate în apropiere de Bahmut, unde se desfășoară de opt luni o bătălie sângeroasă între forțele ruse și ucrainene.

„Am aflat trista veste a acestui deces. Transmitem condoleanţe familiei sale”, a precizat pentru AFP Ministerul francez de Externe, care se află în contact cu familia.

„Reamintim că Ucraina, pe întregul său teritoriu, este o zonă de război. În acest context, este strict nerecomandat să se călătorească în Ucraina, indiferent de motiv”, a adăugat ministerul.

01:01Biden spune că Beijingul „nu a livrat” nicio armă Rusiei în acest stadiu

Joe Biden a declarat vineri, de la Ottawa, că Beijingul „nu a livrat" arme Rusiei în acest stadiu, în pofida îngrijorărilor occidentale, potrivit AFP.

Ucraina a respins 38 de atacuri rusești în ultima zi

00:42 Ucraina a respins 38 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, a anunțat vineri seară armata ucraineană, într-o actualizare a situației de pe front.

Rusia își concentrează eforturile în zonele Lîman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Șahtarsk, precizează statul major al armatei, adăugând că acolo forțele ucrainene au respins cel puțin 38 de atacuri.

Statul major general a mai menționat că trupele Moscovei continuă să preseze asupra Bahmut, dar că orașul a rămas sub control ucrainean. „În direcția Bahmut, inamicul continuă să atace orașul, care este menținut de apărătorii noștri, precum și în zonele Orehovo-Vasilivka, Bohdanivka, Ivanivske și Stupochki din regiunea Donețk”.

00:20 Senatorii americani îi cer lui Biden să împărtășeacă „dovezile avute” Curții Penale Internaționale

Senatorii americani democrați și republicani au îndemnat vineri administrația Biden să împărtășească informații cu Curtea Penală Internațională care ar putea fi de ajutor în urmărirea acuzațiilor de crime de război împotriva președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

23:55Şeful proiectului UE de confiscare a activelor ruseşti recunoaşte că „nimic nu e simplu”

Uniunea Europeană intenţionează să acorde prioritate unor active ruseşti în valoare de sute de miliarde de euro, în cadrul unui proiect fără precedent de confiscare, a explicat vineri agenţiei France Presse coordonatorul operaţiunii, înaltul funcţionar suedez Anders Ahnlid.

SUA și Canada promit să fie parteneri de încredere pentru Ucraina

23:40 Ucraina se poate baza pe Statele Unite și Canada ca parteneri de încredere, a declarat vineri premierul canadian Justin Trudeau într-un discurs în fața parlamentului de la Ottawa, alături de președintele american Joe Biden.

Trudeau a declarat că, la fel ca Statele Unite, Canada a oferit „un sprijin militar semnificativ” Ucrainei, precum artilerie, muniție, blindate și tancuri, și a menționat că forțele armate canadiene antrenează militari ucraineni încă din 2015.

La rândul său, adresându-se parlamentului canadian după Trudeau, Joe Biden a spus că președintele rus Vladimir Putin n-a reușit să își atingă obiectivele cu invazia din Ucraina.

„Ghiciți ce? Setea lui de pământ și putere a eșuat până acum. (...) Dragostea poporului ucrainean pentru țara lor va învinge”, a spus liderul american.

Biden a reluat remarcile lui Trudeau cu privire la susținerea fermă a SUA și Canada pentru Ucraina. „Să afirmăm încă o dată că vom menține torța libertății aprinsă și vom sprijini poporul ucrainean”.

23:15Volodimir Zelenski, în mesajul său de vineri seară: „Ucraina nu va ierta decesele şi toate rănile. Teroriştii ruşi vor fi înfrânţi”

„Asemenea atacuri ca asupra Kostiantynivka astăzi, ca multe alte oraşe ale noastre... Inamicul trebuie să ştie: Ucraina nu va ierta delictele împotriva poporului nostru, nu va ierta aceste decese şi toate rănile. Toţi teroriştii ruşi vor fi înfrânţi”, a spus Zelenski.

22:25Aproape 500 de ruși au fost inculpați în temeiul legilor privind cenzura din timpul războiului / Cele mai notabile cazuri

De când Rusia a invadat Ucraina anul trecut, Kremlinul a strâns șurubul împotriva criticilor. Potrivit monitorului drepturilor omului OVD-Info, cel puțin 482 de persoane au fost acuzate în temeiul noilor legi stricte ale Rusiei privind cenzura pe timp de război. Aproximativ 136 au fost trimise la închisoare.

Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron vor călători împreună în China

21:55 Preşedintele chinez Xi Jinping, care a întreprins săptămâna aceasta o vizită extrem de mediatizată la Moscova, ar trebui să discute şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat vineri cancelarul federal german Olaf Scholz.

20:42 Șapte copii ucraineni, care au fost duși cu forța în Crimeea ocupată de ruși, au fost reuniți cu familiile lor, a anunțat vineri administrația militară regională din Herson.

Copiii au fost aduși înapoi cu ajutorul fundației „Save Ukraine”, potrivit comunicatului difuzat de administrația militară regională. În acesta se precizează:

  • „Șapte copii din regiunea Herson, care au fost separați de familiile lor timp de aproape sașe luni, au ajuns în sfârșit în țara lor eliberată de inamic”.

În timp ce trupele ucrainene avansau înspre Herson în toamna anului trecut pentru a încerca să recupereze regiunea de sub controlul rusesc, familiile au fost presate de oficialii ruși locali să își trimită copiii în Crimeea ocupată de Rusia, susținând că aceștia ar fi mai în siguranță dacă ar sta într-o tabără de vară acolo.

19:50Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron vor călători împreună în China, la începutul lui aprilie. „Trebuie încercat la maximum să angajăm China de partea noastră”

„I-am propus preşedintei Von der Leyen să mă însoţească pentru o parte” a vizitei pentru a prezenta o „voce (europeană) unită” la Beijing, a spus Macron într-o conferinţă de presă desfăşurată la finalul Consiliului European de primăvară de la Bruxelles.

Țările nordice plănuiesc o apărare aeriană comună

19:25Președintele francez Emmanuel Macron va profita de "vizita de stat" pe care o va efectua în China între 5 și 8 aprilie pentru a "lucra" cu omologul său chinez Xi Jinping "la o revenire la pace" în Ucraina, a anunțat vineri Palatul Elysée.

Deplasarea șefului statului îl va duce la Beijing, dar și la Canton, a anunțat președinția franceză, asigurând că Emmanuel Macron este "atașat de menținerea unui dialog constant și exigent cu China", potrivit AFP.

18:51Statele Unite au anunțat vineri noi sancțiuni împotriva regimului belarus, acuzat că își reprimă opoziția și că susține războiul „nejustificat” al Moscovei în Ucraina, potrivit AFP.

Departamentul Trezoreriei a „blocat” avionul Boeing 737 folosit de Lukașenko pentru deplasări oficiale și private, ceea ce va complica întreținerea acestuia.

18:20Țările nordice plănuiesc o apărare aeriană comună pentru a contracara amenințarea rusă / Ce avioane au cele 4 țări

Comandanții forțelor aeriene din Suedia, Norvegia, Finlanda și Danemarca au declarat vineri că au semnat o scrisoare de intenție pentru a crea o apărare aeriană nordică unificată, menită să contracareze amenințarea crescândă din partea Rusiei, potrivit Reuters.

Cele mai recente abuzuri în atacul Rusiei asupra Ucrainei

17:25 Andrii Yermak, șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, a postat pe Twitter imagini video cu urmările atacului aerian rusesc comis în cursul nopții în regiunea Sumî din nord-estul țării.

Doi oameni au fost uciși și alți 10 au fost răniți în urma „bombardamentelor masive” din regiune, potrivit administrației militare regionale. Printre cei uciși în cursul bombardamentelor din timpul nopții asupra orașului Bilopillia se numără și un locotenent de poliție în vârstă de 37 de ani, spun oficialii locali.

17:18Șoșoacă reacționează la anunțul Ucrainei: „Își dovedește caracterul de stat abuziv și fascist”

Diana Șoșoacă a catalogat, vineri, statul ucrainean drept „unul abuziv și fascist”. Reacția acesteia vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a anunțat că va iniţia sancţiuni împotriva senatoarei pe care o consideră ”o amenințare la adresa securității naționale”.

16:26Cele mai recente abuzuri în atacul Rusiei asupra Ucrainei

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat vineri că anchetatorii săi au confirmat alte mii de victime civile în invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv 21 de persoane ucise de forțele ruse în execuții sau atacuri individuale, potrivit Reuters.

„La un an după ce Federația Rusă a lansat un atac armat la scară largă împotriva Ucrainei, ostilitățile continuă să exercite o presiune severă asupra copiilor, femeilor și bărbaților din întreaga țară”, a declarat Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un nou raport.

Val de ironii după ce Rusia a publicat imagini cu piloții decorați pentru doborârea dronei MQ-9

15:58Rusia: Elvira Vikhareva a fost otrăvită cu săruri de metale grele / Politiciana, cunoscută pentru că este una din puținele voci critice ce a rămas în țară

15:50O instanță ucraineană a dispus confiscarea bunurilor Oksanei Marcenko, soția oligarhului pro-rus Viktor Medvedciuk, predat Moscovei într-un schimb de prizonieri. Marcenko este la rândul ei suspectată de finanțarea unor grupuri care susțin invazia rusă.

Valoarea totală a bunurilor confiscate este de peste 440 de milioane de grivne (aproximativ 12 milioane de dolari), potrivit SBU.

15:35Atac rar al militarilor ucraineni cu sistemul anti-tanc Stugna-P împotriva unui grup de soldați ruși:

15:18 Lumea ar trebui să asculte poziția Chinei cu privire la războiul din Ucraina pentru a ajuta la găsirea unei soluții la conflict, a declarat vineri premierul spaniol Pedro Sanchez, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Sanchez urmează să viziteze Beijingul săptămâna viitoare pentru discuții cu președintele Xi Jinping. (Reuters)

15:12 VIDEO Pe rețelele de socializare a izbucnit un val de ironii după ce Rusia a publicat imagini cu cei doi piloți responsabili de incidentul care a dus la doborârea unei drone americane MQ-9 Reaper mai devreme în cursul lunii martie.

15:04 Rusia anunță că nu va participa la „Ora Pământului” deoarece inițiatorul este „agent străin”

14:49 Organizația Națiunilor Unite a acuzat vineri forțele ucrainene și ruse de comiterea a zeci de execuții sumare ale prizonierilor de război în timpul invaziei rusești în Ucraina.

„Suntem profund îngrijorați de execuția sumară a 25 de prizonieri de război ruși și persoane aflate în afara luptelor", precum și a „15 prizonieri de război ucraineni", a declarat Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina. (AFP)

Leroy Merlin spune că vrea să plece din Rusia

14:22 Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că forțele sale au distrus un hangar care adăpostea drone aparținând forțelor armate ucrainene în regiunea Odesa din sud-vestul țării.

14:11Leroy Merlin anunță că va pleca din Rusia. Cui vrea să vândă afacerea

13:51 Ucraina spune că a primit de la partea rusă trupurile a 83 dintre soldații săi căzuți la datorie și că a predat un număr (neprecizat) de soldați ruși grav răniți.

Ucraina a predat Rusiei „toți ocupanții grav răniți, ale căror condiții au făcut posibilă transportarea lor și care au fost capturați de la începutul invaziei pe scară largă", a precizat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

„În acest caz, nu este vorba de un schimb de prizonieri de război, ci mai exact de o repatriere: returnarea prizonierilor grav răniți fără condiții, așa cum cere dreptul umanitar internațional", a adăugat Comandamentul.

13:37 Ministerul de Externe al Estoniei a anunțat că a decis să expulzeze un diplomat rus care lucrează la ambasada Moscovei din Tallinn. Diplomatul „răspândea propagandă care justifică acțiunea militară a Rusiei și provoca diviziuni în societatea estoniană", potrivit unui comunicat de presă.

Ministerul de Externe al Rusiei a spus că va răspunde expulzării, fără a oferi mai multe detalii: „Așa cum a anunțat anterior, Rusia va da un răspuns adecvat".

Rușii au uitat ce spuneau acum câțiva ani despre obuzele cu uraniu sărăcit

13:34Marina Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus al oligarhului moldovean Ilan Șor, a acuzat vineri autoritățile din Republica Moldova și România că plănuiesc o „provocație” militară la frontiera cu Transnistria de Paște pentru a atrage Chișinăul în război.

13:19Memoria scurtă a rușilor: De la Kremlin vin numai reacții furioase pe tema obuzelor cu uraniu sărăcit, dar acum câțiva ani ziceau cu totul altceva

12:36Danemarca a invitat Gazprom să participe la recuperareadin Marea Baltică a obiectului calificat drept suspect de Vladimir Putin / Ce spune un expert despre cilindrul de pe fundul mării - FOTO

12:01 Mercenarii Wagner au început să deporteze locuitorii din suburbiile Bakhmut pe care le controlează, a afirmat joi Centrul Național de Rezistență Ucraineană (CNR) - o organizație oficială.

„Militarii îi duc cu forța pe rezidenții locali în zonele ocupate din regiunea Luhansk, unde sunt filtrați. După aceea, ei sunt deportați la Perm (Rusia) și în alte regiuni îndepărtate din Federația Rusă", a spus Centrul.

„Localnicii sunt deportați sub pretextul evacuării. După aceea, ei sunt asimilați în zonele îndepărtate ale imperiului, deoarece acum sunt dependenți de ocupanți", a adăugat CNR.

Încă o zi cu peste 1.000 de soldați ruși uciși

11:36 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 1.020 de soldați, 4 tancuri, 23 de alte blindate, 8 piese de artilerie, 12 diferite vehicule, 3 sisteme antiaeriene, 4 echipamente speciale, plus 2 rachete de croazieră și 5 drone doborâte:

11:30BCE face presiuni asupra Raiffeisen să iasă din Rusia - surse Reuters / Banca austriacă joacă un rol cheie în economia Moscovei / Americanii sunt și ei cu ochii pe Raiffeisen

10:51 Atacurile cu rachete și bombardamentele rusești din timpul nopții au ucis cel puțin șapte civili în nordul și estul Ucrainei, au declarat vineri oficiali regionali.

Serviciile de urgență au anunțat că cinci civili au fost uciși în Kostiantynivka, în estul regiunii Donețk, iar biroul președintelui Zelenski a precizat că doi au fost uciși și șapte răniți în urma unui bombardament intens asupra localității Bilopillia din regiunea nordică Sumî.

10:47 Un ofițer rus care a fugit din țară pentru că s-a opus invaziei Ucrainei a fost condamnat la șase ani și jumătate într-o închisoare de înaltă securitate, relatează Tayga Info, preluat de Reuters.

Mihail Zhilin, 36 de ani, maior în serviciul federal de protecție, a fugit în Kazahstan anul trecut când Rusia a anunțat mobilizarea, trecând ilegal granița prin pădure în timp ce soția și copiii săi treceau cu mașina printr-un punct de control.

Zhilin a solicitat statutul de refugiat în fosta republică sovietică, dar cererea sa a fost respinsă, iar autoritățile de acolo l-au împiedicat să plece în Armenia. Kazahstanul l-a predat Rusiei la sfârșitul anului trecut, iar el a fost condamnat pentru dezertare.

Rusia nu poate livra Indiei armamentul promis

10:11 Dmitri Medvedev susține că economia rusă își face treaba, în ciuda sancțiunilor:

„Dacă ceva similar [cu actualele sancțiuni ale Occidentului] s-ar fi întâmplat în perioada sovietică, ar fi fost foarte dificil pentru noi, nu știu cum ar fi făcut față. Dar acum ne-am creat propriul sector agricol modern și competitiv. Sunt foarte mândru de el. Prin urmare, ne putem hrăni singuri. Acum îi hrănim și pe alții.

Acum nu mai apelăm la nimeni, ci ei apelează la noi. Iar industria civilă supraviețuiește. Unele lucruri merg mai repede, altele mai încet, dar, în general, totul decurge normal.” (The Guardian)

09:43Evaluarea britanică de vineri dimineață:

  • Rusia probabil că a redistribuit, până la jumătatea lunii martie cel puțin 1.000 de soldați care au fost instruiți pe terenul de antrenament Obuz-Lesnovsky din sud-vestul Belarusului.
  • Deși nu a fost observată nicio nouă rotație a trupelor, este foarte probabil ca Rusia să fi lăsat tabăra de corturi la locul ei, ceea ce sugerează că ia în considerare continuarea programului de antrenament.
  • Faptul că Rusia a recurs la instruirea personalului său sub comanda armatei belaruse, mult mai puțin experimentată, evidențiază modul în care „operațiunea militară specială" a Rusiei a perturbat grav sistemul de pregătire al armatei ruse - instructorii au fost în mare parte dislocați în Ucraina.
  • De asemenea, Rusia consideră probabil că sprijinul indirect continuu al Belarusului față de operațiune reprezintă un mesaj politic important.

09:08 Rusia nu-și poate onora angajamentele privind livrările de armament către India din cauza războiului din Ucraina, au spus Forțele Aeriene Indiene (IAF), situație ce poate tensiona relația dintre New Delhi și cel mai mare furnizor militar al său.

Un reprezentant al IAF a declarat în fața unei comisii parlamentare indiene că, din cauza războiului din Ucraina, o „livrare majoră" din partea Moscovei „nu va avea loc". Aceasta este prima confirmare oficială a situației, pe fondul zvonurilor și articolelor de presă privind deficiențele industriei militare rusești. (CNN)

Clericii pro-ruși au început să plece din mănăstirea Pechersk Lavra

08:44 Credit Suisse și grupul UBS sunt vizate de o anchetă a Departamentului de Justiție (DoJ) al SUA, care verifică dacă experții financiari au ajutat oligarhii ruși să se sustragă de la sancțiuni, potrivit Bloomberg.

De asemenea, Departamentul de Justiție a trimis citații angajaților unor bănci importante din SUA, notează sursa citată, precizând că băncile elvețiene au fost incluse într-un val de citații trimise înainte de preluarea Credit Suisse de către UBS.

Investigațiile DoJ au ca scop identificarea angajaților băncilor care au lucrat cu clienți sancționați și a modului în care au fost verificați acești clienți în ultimii ani. Bancherii ar putea fi apoi investigați în continuare pentru a stabili dacă au încălcat vreo lege.

08:32 Jurnaliștii Reuters aflați în apropierea liniei frontului de la nord de Bahmut au văzut semnale care sugerează că ofensiva rusă în zonă ar putea fi în declin.

Într-un sat controlat de ucraineni la vest de Soledar, la periferia nordică a orașului Bahmut, intensitatea bombardamentelor rusești a scăzut simțitor față de cele două zile anterioare.

„(Situația) era foarte `fierbinte`aici acum o săptămână, dar în ultimele trei zile a fost mai liniște", a declarat un soldat ucrainean care folosește numele de luptător „Kamin" („Piatra”). „Putem vedea asta în atacurile aeriene ale inamicului. Dacă înainte erau cinci-șase raiduri aeriene într-o zi, astăzi am avut parte de un singur atac cu elicopter", a spus soldatul.

08:14 Clericii Patriarhiei Moscovei au început să plece din complexul mănăstiresc Pechersk Lavra din Kiev.

Membrii Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, controlată de ruși, au început să părăsească Lavra Pechersk din Kiev, a declarat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkașenko, potrivit Kyiv Independent.

Șeful Wagner spune că ucrainenii pregătesc 3 lovituri strategice

07:33 Forțele rusești ar putea fi nevoite să avanseze până la Kiev sau Liov în Ucraina, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat agențiilor de presă rusești.

„Nimic nu poate fi exclus aici. Dacă trebuie să ajungem la Kiev, atunci trebuie să mergem la Kiev, dacă la Liov, atunci trebuie să mergem la Liov pentru a distruge această infecție", a declarat vineri Medvedev, citat de RIA Novosti.

07:05NATO îşi caută şef - iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum / Președintele Iohannis, pe listă

07:00 VIDEO Prigojin vorbește de un plan al Ucrainei de a reveni la granițele din 1991: „Pregătesc 3 lovituri strategice”

01:17 Zelenski: Pe teritoriul liber al regiunii Herson, mai mult de 50 de sate au fost aproape complet distruse de ocupant

00:21 Von der Leyen lansează cu Ucraina și Polonia o inițiativă pentru repatrierea copiilor răpiți de Rusia

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------