Organizația Națiunilor Unite a acuzat vineri forțele ucrainene și ruse de comiterea a zeci de execuții sumare ale prizonierilor de război în timpul invaziei rusești în Ucraina, potrivit AFP.

Prizonieri de război rușiFoto: - / Sputnik / Profimedia

„Suntem profund îngrijorați de execuția sumară a 25 de prizonieri de război și non-combatanți ruși”, precum și a „15 prizonieri de război ucraineni”, a declarat Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Cele mai recente abuzuri în atacul Rusiei asupra Ucrainei

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat vineri că anchetatorii săi au confirmat alte mii de victime civile în invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv 21 de persoane ucise de forțele ruse în execuții sau atacuri individuale, potrivit Reuters.

„La un an după ce Federația Rusă a lansat un atac armat la scară largă împotriva Ucrainei, ostilitățile continuă să exercite o presiune severă asupra copiilor, femeilor și bărbaților din întreaga țară”, a declarat Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un nou raport.

Acesta a constatat că cel puțin 5.987 de civili au fost uciși sau răniți între 1 august 2022 și 31 ianuarie 2023, un număr despre care a spus că este probabil să fie o subestimare semnificativă, deoarece a acoperit doar acele cazuri pe care anchetatorii săi au putut să le verifice.

Armele explozive fără precizie au fost responsabile pentru un număr mare de victime civile, a afirmat raportul, iar cifrele sale au arătat că cel puțin de patru ori mai multe victime civile au avut loc pe teritoriul controlat de Ucraina decât în zonele controlate de Rusia.

Majoritatea celor 133 de cazuri de violență sexuală legate de conflict pe care le-a documentat OHCHR au avut loc pe teritoriul ocupat de Rusia, inclusiv în timpul „așa-numitelor procese de filtrare”, se arată în raport.

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora forțele sale au comis atrocități în timpul invaziei, despre care susține că este o „operațiune militară specială”.

Raportul a documentat dispariția sau „detenția arbitrară” a 214 ucraineni pe teritoriul ocupat de Rusia și 91 de astfel de cazuri în zonele controlate de guvernul ucrainean. Majoritatea celor arestați de Ucraina erau suspectați de colaborare, se arată în raport.

Părțile nu au comentat raportul.