Joe Biden a declarat vineri, de la Ottawa, că Beijingul „nu a livrat" arme Rusiei în acest stadiu, în pofida îngrijorărilor occidentale, potrivit AFP.

Joe Biden Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

„Aud de trei luni că China va furniza arme semnificative Rusiei... Asta nu înseamnă că nu o vor face, dar nu au făcut-o încă”, a declarat președintele american în timpul unei deplasări la vecinul său canadian.

„Nu iau China cu ușurință. Nu iau Rusia cu ușurință”, a adăugat el, spunând că rapoartele privind apropierea lor au fost probabil „exagerate”.

Pe de altă parte, Joe Biden a insistat asupra legăturilor consolidate între occidentali. „Dacă se va întâmpla ceva, Occidentul a devenit mult mai apropiat”, a spus el, referindu-se la o coaliție unită.

În timpul unei vizite a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, săptămâna aceasta, rușii și chinezii au salutat intrarea într-o „nouă eră” a „relației lor speciale”.

Dar, în timp ce liderul chinez a promis sprijin moral și o linie de salvare comercială, el s-a abținut de la furnizarea de arme soldaților ruși din Ucraina, ceea ce ar fi putut duce la sancțiuni occidentale împotriva țării sale.

De asemenea, nu a existat niciun angajament pe termen lung de a cumpăra cantități mari de gaz rusesc, ale cărui exporturi către Europa s-au prăbușit, lăsând o gaură imensă în finanțele Rusiei.