Statele Unite au anunțat vineri noi sancțiuni împotriva regimului belarus, acuzat că își reprimă opoziția și că susține războiul „nejustificat” al Moscovei în Ucraina, potrivit AFP.

Alexandr LukasenkoFoto: Alexander Astafyev / TASS / Profimedia

Departamentul Trezoreriei a „blocat” avionul Boeing 737 folosit de Lukașenko pentru deplasări oficiale și private, ceea ce va complica întreținerea acestuia.

Tranzacțiile în dolari legate de aeronavă sau de livrarea de piese de schimb sunt, de fapt, teoretic interzise de această măsură.

Trezoreria a impus, de asemenea, sancțiuni pentru două companii de stat: BelAZ, care vinde camioane basculante în întreaga lume, și MAZ, care produce camioane și autobuze.

Washingtonul le acuză de „intimidarea angajaților care au participat la greve și proteste pașnice după alegerile prezidențiale fraudate din august 2020”, MAZ concediindu-i chiar.

Trezoreria a adăugat, de asemenea, pe lista celor supuși sancțiunilor și noii membri ai Comisiei electorale a țării, la rândul ei deja afectată.

„Statele Unite vor continua să penalizeze regimul și pe cei care susțin represiunea poporului din Belarus și sprijinul lor pentru războiul ilegal al Rusiei în Ucraina”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-o declarație separată.

Regimul lui Alexander Lukașenko, care conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994 și a cărui realegere în 2020 este contestată, este vizat de ani de zile de sancțiuni din partea SUA și UE.