Uniunea Europeană va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință cu scopul de localiza copiii răpiți din Ucraina de Rusia și a-i aduce înapoi în țara lor, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit de la Bruxelles, relatează AFP.

Ursula von der Leyen și Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Este un memento înfiorător al celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările copiilor care au loc acolo. Este o crimă de război", a declarat oficialul german după summit-ul de la Bruxelles.

„Știm că 16.200 de copii au fost deportați, doar 300 s-au întors de atunci”, a continuat ea la o conferință de presă.

Ea a adăugat că „aceste acțiuni criminale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională” la 17 martie împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru „deportarea ilegală a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse”.

„În parteneriat cu ucrainenii, prim-ministrul (polonez) Mateusz Morawiecki și cu mine am lansat o inițiativă de repatriere a acestor copii răpiți de Rusia. Pentru aceasta vom organiza o conferință (...) dorim să exercităm presiuni internaționale pentru ca toate măsurile posibile să fie luate pentru a-i găsi pe acești copii”, a spus ea la conferința de presă.

Ea nu a oferit detalii despre data sau locația acestui eveniment.

Scopul este „de a ajuta organismele ONU și organizațiile internaționale relevante să obțină informații mai cuprinzătoare” despre copiii deportați, a spus ea. „Aceasta include și copiii care au fost adoptați sau transferați în familii de plasament ruse”, a spus ea.

Urmărește ultimele evoluții din a 393-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.