Preşedintele ucrainean, care joi a vizitat regiunea Herson, din sudul Ucrainei, spune că pe teritoriul eliberat de sub ocupaţia rusă mai mult de 50 de sate au fost aproape complet distruse, iar în unele locuri, peste 90% din case sunt transformate în ruină, potrivit News.ro.

Volodimir Zelenski și Joe BidenFoto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Dar chiar şi în astfel de condiţii oamenii se întorc, iar acest lucru este o dovadă că viaţa încă are câştig de cauză, le-a spus Volodimir Zelenski compatrioţilor în discursul de joi seară.

„Astăzi am fost într-unul dintre cele mai mari astfel de sate - Posad-Pokrovske, cândva unul dintre cele mai mari, înainte de invazia Rusiei. Şi vom face totul pentru ca acest sat să fie din nou unul dintre cele mai mari - vom face totul pentru a ne reconstrui teritoriile”, a promis preşedintele.

El a atins şi o problemă cu care se confruntă mediul rural din Ucraina, după un an de atacuri din partea Rusiei - terenurile minate - subliniind munca importantă a geniştilor.

„Sunt recunoscător tuturor celor care ajută la restabilirea normalităţii vieţii după răul rusesc. Tuturor celor care, chiar şi în zone atât de dificile, continuă să muncească şi să dea de lucru, tuturor celor care îi ajută pe soldaţii noştri. Vreau să le mulţumesc în special tuturor celor implicaţi în deminare. Este frumos să vezi când câmpurile din regiunea Herson, curăţate de minele şi obuzele ruseşti, sunt din nou cultivate, trăiesc din nou. Desigur, sunt încă puţine astfel de terenuri, iar pentru geniştii şi pirotehniştii noştri există încă destulă muncă”, a recunoscut preşedintele.

„Dar sunt sigur că ne vom curăţa pământul de toate manifestările mortale ale Rusiei. Toată Ucraina va trăi”, a adăugat Zelenski, reluând, ca în fiecare seară, mesajul de încredere şi optimism transmis compatrioţilor.

Ca şi în ajun, când a fost aproape de oraşul Bahmut, cel mai fierbinte punct de pe linia frontului, Zelenski şi-a asumat riscuri de securitate, regiunea Herson fiind în continuare ţinta atacurilor ruse, care au avut loc chiar şi joi.

„Astăzi, armata rusă a lovit din nou regiunea Herson, a lovit Berislav - administraţia locală, casele, muzeul... Chiar şi muzeul istoric din Berislav este o ameninţare pentru Rusia, nu ştiu din ce motiv. Un stat absolut iraţional, un stat pur terorist. Pe care îl vom neutraliza”, a punctat preşedintele.

Urmărește ultimele evoluții din a 393-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.