Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, un fidel susținător al actualului lider de la Kremlin, lansează noi amenințări pentru „orice încercare” de arestare a lui Vladimir Putin pe teritoriul unui stat străin. El susține că asta ar echivala cu o „declarație de război” împotriva Rusiei și amenință direct că va ataca orice țară „care ar permite” arestarea lui Putin, potrivit Reuters.

Fostul președinte rus Dmitri MedvedevFoto: Loic VENANCE / AFP / Profimedia

Într-un interviu acordat mai multor instituţii media rusești, între care agenţia de presă de stat TASS şi reţeaua socială VKontakte (echivalentul rus al Facebook), vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei lansează noi amenințări la adresa Occidentului.

El susține că orice încercare de arestare a președintelui Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele acestuia „ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei”. Medvedev spune că CPI, pe care țări precum Rusia și China nu o recunosc, este o „neentitate juridică care nu a făcut niciodată nimic semnificativ”, scrie Reuters.

„Toate rachetele noastre ar zbura în direcția lor”

  • „Este o situaţie care nu se va întâmpla niciodată, dar haideţi să ne imaginăm pentru o clipă că aşa ceva se poate întâmpla (arestarea lui Vladimir Putin pe teritoriul altui stat - n.r.).
  • Să zicem că şeful în exerciţiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătoreşte în Germania şi este arestat.
  • Ce înseamnă asta? Este o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse.
  • Și în acest caz, toate rachetele noastre ar zbura către Bundestag, către biroul cancelarului”, a clamat Dmitri Medvedev.

Ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann, a salutat săptămâna trecută decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin, spunând că Berlinul va trebui să se conformeze acestui ordin dacă Putin va călca pe teritoriul german.

Comentând această afirmaţie, Medvedev a spus: „Înţelege el că acesta este un casus belli, că aceasta este o declaraţie de război?”.

Dmitri Medvedev a mai susținut că decizia CPI „creează un potenţial negativ enorm” pe fondul relaţiilor deja proaste ale Rusiei cu Occidentul:

  • „Avem deja relaţii foarte proaste cu lumea occidentală. Ei bine, probabil mai rău de atât nu au fost niciodată în istorie.
  • Chiar şi în perioada în care Churchill îşi susţinea renumitul discurs de la Fulton (1946, în care invocase Cortina de Fier între cele două blocuri) erau mai bune. Şi ei, dintr-o dată, iau o astfel de decizie faţă de şeful statului nostru”.

„Au vrut să arate că nu s-au c...t în pantaloni în fața celei mai mari puteri nucleare”

Dmitri Medvedev a reacționat și luni la decizia CPI, postând pe Telegram un mesaj de o virulență extremă, plin de cuvinte vulgare, în care chiar amenință judecătorii Curții Penale Internaționale cu o lovitură de rachetă supersonică.

  • „Pe cine a adus în fața justiției? Trei duzini de necunoscuți. Președintele Sudanului a scuipat pe aceste acuzații și, în ciuda unei lovituri de stat militare în propria sa țară, nu este disponibil pentru `justiție`. Ceilalți nu merită să fie menționați deloc. Cu alte cuvinte, eficiența ei este nulă”, a afirmat Medvedev.
  • „O țară și liderii săi pot fi judecați în două cazuri: 1. când țara însăși a slăbit extrem de mult, aproape și-a pierdut suveranitatea și a îndrăznit să accepte un proces pentru ea însăși; 2. când țara a pierdut războiul și a capitulat. Este imposibil să se întâmple altfel. Și toată lumea înțelege acest lucru. Apropo, cel mai discreditat episod care a ucis credibilitatea aproape nulă a tribunalului a avut legătură cu crimele SUA în Afganistan și Irak. Curtea s-a c...t pe ea însăși și nu a putut face nimic”, a continuat el.

Înaltul oficial rus a spus, făcând referire la mandatul de arestare pentru Putin, că „judecătorii de la CPI se agită degeaba” și că doar au vrut să arate că nu „s-au c...t în pantaloni în fața celei mai mari puteri nucleare”.

În acest punct al mesajului său de pe Telegram, Medvedev trece la amenințări, transmițându-le judecătorilor CPI că toți oamenii sunt „sub Dumnezeu și sub (rază de acțiune) de rachete.

  • „Ne putem foarte bine imagina o lovitură hipersonică de la mică distanță din Marea Nordului, de pe o navă rusească asupra tribunalului de la Haga. (...)
  • Iar tribunalul este doar o organizație internațională mizerabilă, nu populația unei țări NATO. Așa că nici nu se va declanșa un război. Le este frică. Și nimănui nu-i va părea rău. Așa că, cetățeni judecători, priviți cu atenție spre cer...”, a mai scris el.

Reamintim că în 17 martie pe numele lui Putin a fost emis de către Curtea Penală Internațională un mandat de arestare pentru crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina. Hotărârea va obliga cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

În prima reacție de la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat pe canalul său Telegram:

  • „Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”.
  • „Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”.

Duminică, într-o mișcare sfidătoare, Putin a vizitat Mariupol, un oraș ucrainean din regiunea Donețk, ocupat de forțele Moscovei.