​Marina Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus al oligarhului moldovean Ilan Șor, a acuzat vineri autoritățile din Republica Moldova și România că plănuiesc o „provocație” militară la frontiera cu Transnistria pentru a atrage Chișinăul în război.

Marina TauberFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

UPDATE 15:21: Guvernul Republicii Moldova a reacționat vineri după-amiaza la afirmațiile făcute de Marina Tauber, cercetată în două cauze penale de procurorii de la Chișinău.

Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, astfel de mesaje fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii şi dezbinării în societatea moldovenească.

„Afirmaţiile doamnei Tauber sunt false şi fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii şi dezbinării în societate. Doamna Tauber încearcă să-şi acopere în faţa finanţatorilor eşecul total al protestelor plătite”, a declarat Daniel Vodă.

Instituţiile statului lucrează la prevenirea unor astfel de provocări şi ţin situaţia sub control, a adăugat el.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Știrea inițială:

Invocând o „noutate foarte tristă” obținută de la „serviciile speciale internaționale”, Tauber a declarat în timpul unui briefing de presă susținut vineri că „autoritățile noastre, Maia Sandu și Dorin Recean, pregătesc o provocație militară pe frontieră cu Transnistria”.

Ea a subliniat în timpul discursului său că informația este „exactă” și „verificată”.

Tauber a precizat și data la care ar fi planificată „provocația” militară: 17 aprilie. Ea a declarat că data „planului diabolic” nu este aleasă întâmplător, ci că ar fi plănuită pentru a doua zi de Paște când „toți oamenii se vor odihni acasă cu familiile sale”.

Trecând la „alte informații” pe care susține că le comunică „cu toată responsabilitatea”, Tauber a afirmat că autoritățile Republicii Moldova au trimis în România „10.000 de uniforme ale poliției naționale și 10.000 de uniforme ale armatei moldovenești”.

Partidul Șor susține că Maia Sandu și România vor să atragă Rep. Moldova în războiul din Ucraina

„Scopul la această acțiune este participarea contingentului internațional în acțiunile militare pe teritoriul Republicii Moldova”, a susținut Tauber, acuzând că toate aceste lucruri au menirea de a „escalada” situația din Republica Moldova și atragerea acesteia în război.

Tauber a repetat apoi acuzațiile și în limba rusă.

Marina Tauber a fost una dintre figurile centrale ale protestelor organizate de Partidul Șor în ultimele săptămâni în Republica Moldova, conducând personal unele dintre marșuri.

Aceste proteste au fost organizate după ce președintele moldovean Maia Sandu a denunțat pe 13 februarie un plan violent al Rusiei de a destabiliza Republica Moldova.

Partidul lui Șor a chemat oamenii la proteste în aceeași zi în care Sandu a denunțat planul rusesc. „Este o încercare de uzurpare a puterii de stat”, a declarat la momentul respectiv Marina Tauber.

Aceasta, care este şi deputată în Parlamentul moldovean, a lansat un apel către toate partidele să se alăture manifestaţiei plănuite pentru a doua zi.

Cine este oligarhul pro-rus Ilan Șor, un pilon central al planurilor de destabilizare a Rep. Moldova

Un om de afaceri născut în Israel dar stabilit în Republica Moldova, unde a devenit un nume arhicunoscut, Șor a fost condamnat în primă instanță la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, el părăsind Republica Moldova în iunie 2019, fără a figura în registrele vamale și de frontieră.

Peste o lună, Procuratura a anunțat că a pornit o serie de acțiuni de urmărire penală pe faptul trecerii ilegale a frontierei de către Șor, în condițiile în care acesta avea interdicție de a părăsi țara cât timp era cercetat în acest dosar.

Autoritățile de la Chișinău l-au dat în urmărire națională și internațională iar în decembrie 2021 i-a fost ridicată imunitatea parlamentară.

Ilan Șor a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

În ianuarie 2022, Șor a fost surprins plimbându-se printr-un mall din Israel. El a fost filmat de un moldovean stabilit în Israel, iar imaginile au fost publicate pe Facebook. Șor, însoțit de un bodyguard, a fost surprins când se plimba printr-un mall din orașul Netania, Israel, iar în momentul în care a observat că este filmat, a fugit.

În octombrie 2022, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni „maligne” de influență rusească în Republica Moldova.

Mai mulți oficiali de la Chișinău au explicat pentru Yahoo News că Șor este unul dintre cele mai importante figuri din planurile Rusiei de a destabiliza Rep. Moldova, după ce site-ul de știri american a obținut un document redactat la Kremlin care detaliază un astfel de plan.

În ultimele luni Șor a plătit difuzarea pe Facebook a numeroase reclame prin care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului pro-occidental condus de Maia Sandu. Aceste reclame au fost vizionate de milioane de ori în Rep. Moldova.