Câteva zeci de persoane au ieșit luni în stradă, într-un nou protest organizat de Partidul Șor, în timp ce organizatorii pro-ruși cer ca Guvernul să achite integral facturile populației pentru lunile de iarnă, scrie Agora.md.

Protest organizat de Partidul Șor la ChișinăuFoto: Rodion Proca / Sputnik / Profimedia

Pe paginile de comunicare ale Partidului Șor, cel care organizează protestul, apar imagini video din mai multe orașe unde oamenii traversează în mod repetat trecerile de pietoni. Ca urmare, traficul rutier este blocat sau perturbat.

Poliția a spus că participanții la flashmob au blocat mai multe străzi și trasee, în municipiul Chișinău și în 6 raioane din țară.

„Încălcările participanților vor fi documentate prin prisma cadrului legal. Amintim că, pentru blocarea căilor de acces de către persoanele cu funcții de răspundere, acestea sunt pasibile de suspendarea dreptului de a ocupa funcția”, scrie Agora.md.

Noul protest vine după ce manifestanții de duminică au adoptat o rezoluție, iar revendicarea principală era achitarea de către Guvern a facturilor de gaze pentru cele trei luni de iarnă.

Guvernul a avut termen până astăzi, 13 martie, ora 13.00, să vină cu un răspuns la această revendicare, spunea Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului Ilan Șor, la protestul de ieri.

A fost dejucat un plan de destabilizare a țării pus la cale de Moscova

Poliția Republicii Moldova a anunțat duminică dimineață faptul că a reușit să dejoace un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în guparea de diversioniști, fiind arestate zeci de persoane implicate, potrivit Agora.md.

Poliția moldoveană a spus duminică dimineață că cei implicați în schema de diversiune ghidată de ruși urmau să fie repartizați în 10 grupuri a câte 10 persoane și remunerați cu 10 mii de dolari fiecare.

„Agentul nostru sub acoperire care a fost infiltrat în această grupare a intrat în contact direct cu persoana din Federația Rusă care se prezenta sub pseudonimul Mai Sandu, care dirija acțiunile împreună cu altă persoană, atât cu cetățenie a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse, dar cu domiciliul în Federația Rusă.

Acest cetățean, venit din Federația Rusă, care urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizării ordinii publice, a mai venit în luna ianuarie în R. Moldova, unde a prezentat alt pașaport, schimbând în nenumărate rânduri numele său de familie”, a declarat Cernăuțean, potrivit ProTV Chișinău.

Operațiunea de reținere a diversioniștilor a fost desfășurată în seara zilei de sâmbătă, 11 martie. În urma acțiunilor, 25 de persoane au fost aduse la poliție, iar marea majoritate a acestora colaborează cu poliția, mai notează sursa citată.

Americanii au avertizat de vineri că Moscova încearcă o destabilizare

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat vineri Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale, relatează presa internaţională.

Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia americană consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova, a relatat agenția Reuters, citată de News.ro.

„Credem că Rusia caută să slăbească guvernul Republicii Moldova, cu siguranţă scopul final fiind acela de a vedea la conducerea ţării o administraţie mai favorabilă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, citat de AFP.

SUA consideră că Rusia are în vedere mai multe „opţiuni pentru a slăbi guvernul moldovean” şi pentru a-l împiedica să strângă relaţiile cu Europa.

Kirby a spus că „actori ruşi” având legături cu serviciile de informaţii ale Moscovei „încearcă să organizeze şi să se folosească de pretextul unor proteste în Republica Moldova ca bază pentru o insurecţie fabricată împotriva guvernului moldovean”, scrie The Independent.

SUA văd, de asemenea, indicii că actori legaţi de guvernul rus ar putea oferi instruire demonstranţilor antiguvernamentali din Moldova, a mai spus Kirby.