Pe rețelele de socializare a izbucnit un val de ironii după ce Rusia a publicat imagini cu cei doi piloți responsabili de incidentul care a dus la doborârea unei drone americane MQ-9 Reaper mai devreme în cursul lunii martie.

Serghei Soigu alaturi de Serghei Popov, unul dintre pilotii eroi ai RusieiFoto: WillWest News / Profimedia Images

Ținta predilectă a ironiilor a fost Serghei Popov, unul dintre cei doi piloți ai avionului Su-27 care a lovit elicea dronei americane după ce a încercat să stropească aeronava fără pilot cu combustibil.

„Un ministru al Apărării care nu a servit nici măcar o zi în forțele armate (Șoigu) înmânează o distincție pentru curaj unui pilot a cărui faimă consta anterior în faptul că nu a ratat nicio masă în viața sa, pentru doborârea unei drone pe care Rusia neagă oricum că a doborât-o”, a notat pe pagina sa de Twitter profesorul Fred Hoffman de la Mercyhurst University.

Numeroși internauți au amintit de asemenea de cuvintele purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, care și-a exprimat uluirea că Rusia a decorat piloți al căror merit constă în ceea ce a fost probabil o coliziune accidentală.

După ce a fost întrebat despre acest subiect în timpul unui briefing cu presa, Kirby a declarat că răsplătirea unui pilot pentru o astfel de „reușită” este ridicolă și că pilotul este, în cel mai fericit caz, „un idiot”.

„Dacă asta înseamnă curaj înseamnă că ei au o altă definiție a sa. Este absurd, insultător”, a spus oficialul american.

Cum a decurs premierea celor doi piloți ruși

Amintim că presa rusă a scris încă de pe 17 martie, la 3 zile după incidentul care a dus la prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră, că ambii piloți ai avionului rusesc Su-27 implicați în coliziune au fost decorați de ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu.

Motivul invocat de Moscova pentru premiera piloților a fost „prevenirea încălcării granițelor zonei de operațiuni speciale” (n.r. o referință la războiul din Ucraina) de către aeronava americană fără pilot.

Însă Ministerul rus al Apărării a publicat abia zilele trecute o înregistrare video de la ceremonia de premiere a celor doi, Serghei Popov și Vasili Vavilov.

Majoritatea ironiilor s-au învârtit în jurul corpolenței evidente a lui Popov, numeroși internauți întrebându-se cum este acesta apt să piloteze avioane militare.

„Zic doar că acel avion trebuie să fi avut o carlingă destul de spațioasă!”, a glumit un internaut.

„Nu sunt surprins că a lovit-o, cu genul acela de corpolență el dezechilibrează avionul”, a notat un altul.

Alți comentatori de pe Twitter au notat alte tipuri de asemănări.

Ce a spus un astronaut american despre prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră

Senatorul american Mark Kelly, un fost astronaut al NASA care a zburat alături de piloți ruși în perioada când activa în Marina Statelor Unite, a declarat zilele trecute că incidentul care a dus la prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră a arătat încă o dată incompetența militarilor Moscovei.

„Nu sunt surprins de asta. Adică vreau să spun că am zburat cu piloți ruși, piloți ai unor avioane de luptă care nu puteau zbura în formație. Și m-am uitat la această înregistrare video [a incidentului] și este destul de evident ce s-a întâmplat”, a declarat Kelly într-un interviu acordat CNN.

„El (pilotul rus) a pierdut-o din vedere și a intrat în ea”, a afirmat acesta.

Kelly, care în urmă cu trei ani a devenit doar al patrulea fost astronaut din istorie ales în Congresul american, a comparat incidentul cu „incompetența pe care o vedem în fiecare zi pe câmpul de luptă din Ucraina”.

„Acesta este motivul pentru care pierderile pe care le suferă rușii chiar acum sunt atât de ridicate. În acest moment cea mai bună alegere pentru Putin ar fi să spună: 'Hey, asta nu funcționează' și să oprească această invazie ilegală”, a mai declarat Mark Kelly.

Urmărește ultimele evoluții din a 394-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.