Senatorul american Mark Kelly, un fost astronaut al NASA care a zburat alături de piloți ruși în perioada când activa în Marina Statelor Unite, spune că incidentul care a dus la prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră a arătat încă o dată incompetența militarilor Moscovei, relatează Business Insider.

Mark Kelly (stanga) in 2011, cand inca era astronautFoto: John Raoux / AP / Profimedia

„Nu sunt surprins de asta. Adică vreau să spun că am zburat cu piloți ruși, piloți ai unor avioane de luptă care nu puteau zbura în formație. Și m-am uitat la această înregistrare video [a incidentului] și este destul de evident ce s-a întâmplat”, a declarat Kelly într-un interviu acordat CNN.

„El (pilotul rus) a pierdut-o din vedere și a intrat în ea”, a afirmat acesta.

Kelly, care în noiembrie 2020 a devenit doar al patrulea fost astronaut al NASA ales în Congresul american, a comparat incidentul cu „incompetența pe care o vedem în fiecare zi pe câmpul de luptă din Ucraina”.

„Acesta este motivul pentru care pierderile pe care le suferă rușii chiar acum sunt atât de ridicate. În acest moment cea mai bună alegere pentru Putin ar fi să spună: 'Hey, asta nu funcționează' și să oprească această invazie ilegală”, a mai declarat Mark Kelly.

Serghei Șoigu i-a decorat personal pe piloții ruși responsabili de prăbușirea dronei

Presa de stat de la Moscova a anunțat vinerea trecută că ministrul rus al Apărării a înmânat distincții de stat piloților avioanelor Su-27 care au provocat prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră pentru „prevenirea încălcării granițelor zonei de operațiuni speciale” de către avionul fără pilot.

Rusia a acuzat SUA că a încălcat spațiul aerian pe care susține că l-a creat pentru „operațiunea lor militară specială” în Ucraina - o denumire pe care SUA nu o acceptă. Oficialii au mai spus că Rusia nu a comunicat o astfel de restricție a spațiului aerian.

Reamintim că un avion de luptă rusesc a provocat marțea trecută prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre.

Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre. Comandamentul European al SUA a transmis într-un comunicat că două avioane ruseşti Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură şi neprofesionistă” a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre.

Rusia a încercat să susțină că drona a făcut „o manevră bruscă” şi din acest motiv s-a prăbuşit, insistând că nu a existat un contact între avion şi aeronava fără pilot.

Însă înregistrarea video filmată de dronă și publicată de Pentagon a arătat cum avioanele de vânătoare rusești se apropie rapid de dronă, turnând combustibil pe ea și părând să avarieze elicea dronei.

Urmărește ultimele evoluții din a 390-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.