Mark Kelly a câștigat un mandat în Senatul Statelor Unite, devenind doar al patrulea astronaut NASA care a fost ales în Congresul american, scrie LiveScience.

Mark KellyFoto: Flickr

Kelly, care a zburat de 4 ori în spațiu înainte să țintească o carieră în politică, a fost ales ca senator din partea statului Arizona.

Cursa pentru Senat din acest stat a fost cu atât mai interesantă întrucât Kelly, un democrat, a candidat împotriva senatoarei republicane Martha McSally, un fost pilot de luptă al forțelor aeriene ale SUA.

Cei doi au concurat într-o cursă specială pentru a duce la capăt termenul de șase ani al senatorului John McCain (la rândul său un fost pilot) care și-a pierdut viața în 2018.

„Când am lansat această campanie din exact acest loc în urmă cu 619 zile nu aș fi putut anticipa niciodată cât de mulți americani vor face parte din această misiune”, a declarat Kelly marți noaptea în fața susținătorilor săi adunați la Hotelul Congress din Tucson.

„Misiunea nu se încheie când ultimul vot este numărat. Este doar începutul”, a adăugat acesta.

Kelly a câștigat 52,63% din voturile exprimate și ar putea să preia mandatul încă de la sfârșitul acestei luni în funcție de cât va dura până când autoritățile vor certifica rezultatul.

Frații astronauți Mark și Scott Kelly

Viitorul senator de Arizona este un fost căpitan al marinei americane, un navigator naval și pilot de teste care a participat la misiuni de luptă în timpul Operațiunii Furtună în Deșert (Războiul din Golf din 1991) și a fost ales de NASA pentru clasa sa de astronauți în 1996 alături de fratele său geamăn, Scott.

Kelly a petrecut 54 de zile în spațiu în cursul a 4 misiuni NASA și s-a întors pentru încă una după ce a părăsit agenția spațială americană pentru a participa alături de fratele său geamăn la un studiu de referință privind efectele trăitului în spațiu asupra organismului uman.

Primul astronaut care și-a dat la schimb nava spațială pentru un scaun în Congres a fost John Glenn, primul american care a ajuns pe orbita Pământului. Unul din astronauții Mercury 7, Glenn a fost senator democrat din partea statului Ohio pentru 4 mandate între 1974 și 1999.

După ce s-a retras din Senat, Glenn, atunci în vârstă de 77 de ani, a mai ajuns odată pe orbită ca specialist la bordul navei Discovery, rămânând până în ziua de azi cel mai bătrân om care a ajuns în spațiu.

Citește ultimele informații despre alegerile din Statele Unite LIVETEXT pe HOTNEWS: