Pe măsură ce voturile sunt numărate la alegerile prezidențiale din Statele Unite, datele venite din secțiile de votare americane sugerează că scorul va fi mai strâns decât o arătau sondajele de opinie, atât Donald Trump cât și Joe Biden trecându-și în cont victorii în câteva state-cheie. Într-o declarație dată după miezul nopții (ora Washingtonului) Biden le-a spus susținătorilor săi că va câștiga, în timp ce Trump a susținut pe Twitter că "ei încearcă să fure alegerile".

Joe Biden si Donald Trump, confruntare electoralaFoto: JIM WATSON/AFP/ Profimedia
  • Trump - 214, dat câștigător în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord și Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texas, Montana, Maine (CD-2)
  • Biden - 248, dat câștigător în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Maine (CD-1), Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota, Wisconsin, Michigan
  • State indecise încă: Georgia, Carolina de Nord, Nevada, Michigan și Pennsylvania. În Alaska încă nu s-au numărat toate voturile, însă Trump are avans mare.

Cele mai noi informații despre alegerile prezidențiale din SUA, LIVETEXT:

------------------------

05:00: OSCE critică ''acuzaţiile nefondate'' ale preşedintelui Trump privind alegerile

04:20 Voturi suplimentare dintr-un district cheie din Arizona. Numărarea în districtul Maricopa, care conține Phoenix, este în curs de desfășurare și arată 887.457 de voturi pentru Biden și 802.160 pentru președintele Trump, potrivit CNN. De ce contează Maricopa? Este cea mai populată zonă din stat.

Biden conduce cu 50,7% (1.444.213) după numărarea a 84% din voturi. Trump are 1.365.040 voturi (47.8%). Arizona are 11 mari electori.

03:27 Situația din patru state chei: Georgia, Nevada, Pennsylvania si Carolina de Nord.

03.17 „Trump nu poate să piardă Georgia! [dacă vrea să păstreze șansele pentru victorie]”, spune un reprezentant din tabăra Trump, potrivit CNN.

03.00 Avansul lui Trump în Pennsylvania scade la circa 200.000 de voturi, față de 300.000 în urmă cu două ore. Mai sunt de centralizat circa 850.000 de voturi, toate venite prin corespondență. În zona Philadelphia, cea mai populată zonă, votul care e predominant pro-Biden e abia la circa 70% centralizat.

02:51 Iată de ce are nevoie Joe Biden pentru a obține voturile electorale ale Georgiei

02.23 Avansul lui Trump în Georgia scade la circa 47.000 de voturi, după ultima rundă de date procesate, marea majoritate din zona urbană din jurul Atlantei puternic pro-democrată. În momentul de față Trump mai are doar 1% în fața lui Biden, cu circa 230.000 de voturi rămase de centralizat.

02:17În zonele rurale din Oregon, alegătorii doresc să schimbe granițele pentru a fugi de democrați

01:36Fox News: Activiștii BLM planifică proteste în cazul în care Trump nu va recunoaște victoria lui Biden

00.50 Avansul lui Trump în Pennsylvania scade la sub 300.000 de voturi, cu circa 1 milion de voturi rămase de raportat. Dintre acestea, marea majoritate sunt prin corespondență unde trendul de până acum l-a pus pe Biden la o paritate de 7 la 3.

00.15 Nevada va anunța rezultatele pe măsură ce vin, și nu va mai aștepta joi dimineața. „Acum recunoaștem că există mult interes național și la nivel de stat pentru rezultate și vom lansa actualizări pe măsură ce vor intra”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului de stat din Nevada, Jennifer Russell pentru NBC News. Ea nu a acordat un moment exact pentru anunțarea rezultatelor actualizate. Anterior, oficiali din Nevada spuneau că vor da publicității noi date privind rezultatele abia joi dimineața, ora locală.

23.46 Republicanii speră în acest moment la o minune, ca Trump să răstoarne situația din Arizona, acolo unde voturile raportate sunt la 86%, iar Biden are un avans de peste 93.000. O astfel de răsturnare de situație l-ar mai păstra pe Trump în cursă, potrivit CNN.

23.30 În Pennsylvania Biden e în urmă cu circa 5 puncte procentuale față de Trump, la o distanță de 320.000 de voturi. Diferența între cei doi este în continuă scădere și este așteptată un scor din ce în ce mai strâns pe măsură ce se centralizează voturile prin corespondență, majoritar democrate.

23.23Biden este declarat câștigător în Michigan de CNN, New York Times, Politico și alte publicații. Cu victoria în Michigan Biden câștigă 16 voturi din colegiul electoral. Biden conduce în Michigan cu circa 61.000, cu circa 170.000 de voturi rămase de centralizat.

23.20Biden, primul mesaj după răsturnarea de situație din statele cheie: „Nu sunt aici să declar că am câștigat, dar e clar că vom ajunge la 270 de voturi”.

23:15Echipa lui Trump cere Curții Supreme să intervină în numărarea voturilor din Pennsylvania

23.00 Ultimele cifre din Michigan îl pun pe Biden în față cu peste 1,1%, circa 61.000 de voturi în fața lui Trump.

21:35 Trump cere suspendarea numărării în Michigan, potrivit AFP. Managerul său de campanie, Bill Stepien, a asigurat într-o declarație că echipele sale „nu au avut acces la mai multe secții pentru a observa numărarea buletinelor de vot”, contrar celor prevăzute de legea din Michigan.

21:30Echipa lui Joe Biden, încrezătoare că va putea revendica victoria în scrutinul prezidențial din SUA

21:10Senatoarea republicană Susan Collins, realesă în Maine/ Democrații pierd șansa de a domina Senatul

21.00 Distanța dintre Biden și Trump în Michigan este de peste 44.000 de voturi, la aproape 94% de voturi centralizate.

20.00 Trump va cere o renumărare a voturilor în statul Wisconsin, anunță managerul de campanie Bill Stepien, într-un comunicat.

19.54Numărătoare aproape de final în Wisconsin, peste 98% din voturi. Oficialii din statul american spun că mai sunt doar circa 300 de voturi de numărat, iar Biden e în față cu 20.533 de voturi.

Echipa lui Trump anunță că va cere renumărarea voturilor, fiind în urmă cu sub 1 punct procentual, pragul limită pentru o astfel de solicitare.

19.19Echipa lui Donald Trump se pregăteşte de contestarea rezultatelor în unele state americane

„Statul Wisconsin se îndreaptă spre renumărare”, a declarat Bill Stepien, managerul de campanie al lui Trump, citat de New York Times. „Dacă vom număra toate buletinele de vot valide, preşedintele câştigă scrutinul. Credem că preşedintele poate câştiga dacă sunt numărate toate buletinele de vot trimise în mod legal”, a subliniat Stepien.

Echipa de campanie a lui Donald Trump consideră „total greşite” proiecţiile difuzate de postul Fox News şi de agenţia Associated Press privind rezultatul din Arizona, un stat în care ar fi câştigat Joe Biden.

19.06 Trump reacționează iar pe Twitter:

„Ei muncesc din greu să facă să dispară avantajul de 500.000 de voturi din Pennsylvania - cât mai curând posibil. La fel, Michigan și în alte locuri!”

„Ei găsesc voturi Biden peste tot - în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan. Atât de rău pentru țara noastră!”

19.00 Statul american Nevada își va relua numărătoarea voturilor, dar rezultatele nu vor veni mai devreme de joi dimineața. Acolo Biden are doar 8.000 de voturi în fața lui Trump.

18.30 Crește diferența între Biden și Trump în Michigan: +31.000 de voturi pentru candidatul Democrat după centralizarea a 92% din voturi.

18.20Cine este Mark Kelly, astronautul NASA ales în Congresul american

17.45 Biden poate deveni noul președinte al SUA cu cel puțin 270 de voturi electorale dacă își păstrează avantajul din trei state: Nevada, Wisconsin și Michigan.

17.25Trump, primele reacții pe Twitter după noile date din statele cheie: „Aseară conduceam solid , apoi, unul câte unul, au început să dispară ca prin magie”

17.00 Biden continuă să fie în fața lui trump în Michigan cu circa 9,800 de voturi. În Pennsylvania Biden a început să reducă din diferență: circa 590.000 de voturi în favoarea lui Trump cu circa 1,7 milioane de voturi rămase de centralizat, marea majoritate din voturi prin corespondență care ar tinde mai degrabă spre Biden.

16.48DW: A fost votul pentru președinție despre economie sau nu?

16.06 Biden l-a depășit pe Trump în Michigan, la circa 89% dintre voturi centralizate. Diferența acum e de aproape 7.000 de voturi. Potrivit NYT, mai sunt circa 620.000 de voturi de centralizat, însă mare parte vin din zone urbane pro-Biden și din voturi prin corespondență unde proporția alegătorilor democrați ar trebui să fie mai mare.

16.02 New York Times: Biden a câștigat până cu o marjă copleșitoare voturile prin corespondență din Pennsylvania. Dacă ar păstra aceeași marjă în continuare, atunci Biden ar câștiga statul.

15.58Care este situația în statele ce vor decide președintele SUA

15.05 Situația pare că va fi decisă funcție de rezultatele din Wisconsin (10 voturi în Colegiul Electoral), Michigan (16), Pennsylvania (20), Carolina de Nord (15), Georgia (16) și Nevada (6)

14.10 Joe Biden și-a trecut în cont, până acum, circa 69 milioane de voturi, iar Donald Trump 66,75 milioane (Fox News)

14.41Ce spun politicienii ruși despre alegerile din Statele Unite: „E ca în Rusia în urmă cu 400 de ani”

14.39 Biden a continuă cursa de urmărire în Michigan și a ajuns la circa 27.000 de voturi de Trump

14.28Biden își mărește avansul în Wisconsin la peste 20.000 de voturi după două ultime raportări venite chiar din comunități pro-republicane (Kenosha County și Green Bay). Voturile raportate acum sunt majoritatea din voturi prin corespondență. În total circa 92% dintre voturi au fost contabilizate.

Craig Gilbert, reporter politic în Wisconsin spune, însă, că Partidului republican îi lipsesc în momentuld e față locuri de unde să poată obține suficiente voturi care să acopere chiar și această diferență firavă față de Biden.

14.26 La casele de pariuri situația s-a răsturnat din nou. Potrivit Smarkets, Biden are 73% șanse să devină noul președinte al SUA, iar Election Betting Odds îl plasează cu 73% șanse.

14.01 Prezența la vot (66,9%) este cea mai mare de după 1900, din punct de vedere al procentului de votanți care s-au prezentat la urne. Chiar dacă acum 120 de ani prezența a fost de 73,7%, trebuie ținut cont că atunci femeile și persoanele de culoare nu puteau vota, ceea ce înseamnă că mai puțin de 20% din populația SUA a participat. Acum aproape jumătate din populație a votat.

13.27 Cursa ar putea rămâne indecisă ceva vreme, deoarece, deși rezultatul din Wisconsin este așteptat în următoarele ore, în alte state – Nevada, Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania și Michigan – ar putea fi nevoie de zile pentru numărătoarea completă, scrie Guardian.

13.16Premierul sloven Janez Jansa l-a felicitat pe Donald Trump pentru ceea ce prim-ministrul Sloveniei, țara de origine a primei doamne Melania Trump, a descris pe Twitter ca fiind o victorie clară a candidatului republican în scrutinul prezidențial din Statele Unite

13.01 Nevada va relua numărarea voturilor joi dimineață, la ora locală 09.00 (miercuri ora 19.00, ora României), potrivit Edison Research, preluat de Reuters. Nevada are 6 voturi electorale. Potrivit estimărilor NYT, după numărarea a 86% dintre voturi, Biden are 49,3%, iar Trump 48,7%. Diferența dintre cei doi este mai mică de 8.000 de voturi

12.58Germania este îngrijorată de o "situație foarte explozivă" în Statele Unite, unde Donald Trump s-a proclamat învingător în alegerile prezidențiale, a declarat miercuri ministrul Apărări

12.24Înfrângere pentru democrați în Congres: Șanse minime de a câștiga majoritatea în Senat

12.20Echipa lui Biden îl acuză pe Trump că încearcă să oprească numărarea voturilor

12.16 Scorul actual este 198 la 181 în favoarea democraților în Camera Reprezentanților (majoritatea este de 218) - New York Times

11.31 Cum arată situația la acest moment, potrivit principalelor estimări de voturi pentru Colegiul Electoral (centralizare Reuters): ABC este singura care îl consideră pe Trump în frunte – 209 la 200. În rest, Biden este creditat cu mai multe voturi: CBS - 202 la 200, NBC – 220 la 209, Fox – 238 la 213, CNN- 224 la 213, Edison – 220 la 213 și AP - 238 la 213

11.01Florida: Discursul antisocialist și aversiunea față de BLM i-au adus lui Trump voturile hispanicilor / VIDEO Bucuria cubanezilor pe străzile din Miami

10.58Mai multe state şi-au relaxat legislaţia privind drogurile

10.37 Situația s-a schimbat dramatic la marile case de pariuri, unde Trump a ajuns să fie cotat cu aproape 66% șanse de câștig.

(Sursa: Election Betting Odds)

10.18Val de ironii după ce Trump a scris pe Twitter că "polonezii s-au închis"

10.07 Cursa rămâne prea strânsă pentru declararea unui câștigător, comentează Guardian. Victoriile lui Trump în Florida, Ohio și Texas îl fac pe Trump să spere că va fi reales, dar în trei state decisive – Michigan, Pennsylvania și Wiscounsin scorurile sunt foarte apropriate

09.58 Harta interactivă cu rezultatele alegerilor prezidențiale:

09.41 Fotografia de moment arată tot un avans al lui Biden în fața lui Trump: 238 la 213 (Fox News), 220 la 213 (CNN), 225 la 213 (New York Times)

09.37 Pence a spus, după declarația lui Trump că "suntem pe cale să Facem America Măreață Din Nou, din nou" (Make America Great Again, again)

09.28Trump susține că a câștigat alegerile: "Ne pregătim pentru o sărbătoare foarte mare"

09.06 Potrivit ultimelor estimări situația din Senat la acest moment este de 47-46 în favoarea republicanilor, iar în Camera Reprezentanților de 175 la 166 în favoarea democraților (New York Times)

09.00 Cum arată harta electorală a SUA la acest moment, potrivit CNN. Statele câștigate de Biden sunt marcate cu albastru, cele atribuite lui Trump cu roșu:

08.57 Senatorul Steve Daines a fost reales în Montana, o victorie crucială pentru republicani în eforturile de menținere a controlului Senatului SUA

08.36 Trump a câștigat 4 voturi electorale în statul Nebraska, Biden doar 1 - CNN. Nebraska și Maine sunt singurele state unde nu se aplică regula "câștigătorul ia totul" din punct de vedere al alocării voturilor în Colegiul Electoral

08.30 Estimările de la acest moment sunt de 238 voturi la 213 în favoarea lui Biden (Fox News) și 220 la 210 (CNN): Pentru câștigarea alegerilor sunt necesare 270 de voturi în Colegiul Electoral al SUA.

------------------------