​​Senatoarea republicană Susan Collins a fost realeasă în Maine, iar rivala sa democrată a felicitat-o miercuri pentru victoria care anulează practic oportunitatea democraților de a recâștiga o majoritate în camera superioară, potrivit AFP.

Senatul SUAFoto: senate.gov

"Tocmai am vorbit cu senatoarea Collins, am felicitat-o ​​pentru victoria ei la aceste alegeri", a declarat candidata democrată Sara Gideon într-o conferință de presă. „Vreau să îi mulțumesc public Sarei pentru apelul ei”, a spus Susan Collinsi.

Cu această victorie, care părea compromisă în sondaje, republicana confirmă șansele taberei sale de a păstra controlul asupra camerei superioare, o miză majoră la alegerile de marți.

În mod excepțional, Georgia, un stat profund conservator, a organizat două alegeri senatoriale pe 3 noiembrie. În prima, senatorul republican David Perdue era în fața democratului Jon Ossoff după numărarea a 90% din voturi dar victoria nu i s-a atribuit încă.

În cea de-a doua, o alegere specială, democratul Raphael Warnock s-a calificat pentru un tur secund împotriva senatorului republican Kelly Loeffler.

Controlul Senatului este crucial întrucât partidul care deține majoritatea decide ce legi ajung la vot și confirmă nominalizările judiciare ale președintelui.