Germania este îngrijorată de o "situație foarte explozivă" în Statele Unite, unde Donald Trump s-a proclamat învingător în alegerile prezidențiale, a declarat miercuri ministrul Apărării, citat de AFP.

Annegret Kramp-KarrenbauerFoto: Agerpres/EPA

Rezultatul "acestor alegeri nu a fost încă decis (...) voturile sunt în curs de numărare", a afirmat, pentru ZDF, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Ministrul conservator a apreciat situația din Statele Unite drept "foarte explozivă" și a atras atenția față de o eventuală "criză constituțională" în această țară. "Este ceva ce trebuie să ne preocupe pe toți", a adăugat ministrul Apărării din Cancelaria Merkel.

"Trebuie să insistăm împreună ca alegerile democratice să se deruleze complet. Și acest lucru înseamnă că ele se termină când toate voturile sunt numărate", a afirmat și ministrul de Finanțe Olaf Scholz.

"Este clar că, în calitate de Uniune Europeană, și în special văzând evoluțiile din Statele Unite, avem cu toții motivele să insistăm pe scena internațională pentru ca Europa să dezvolte propria sa putere", a mai spus Scholz, candidatul social-democrat la cancelarie la alegerile din 2021.

Dar "Statele Unite rămân un partener important pentru noi, indiferent de rezultatul final al alegerilor", a asigurat Scholz.

După ce Donald Trump s-a proclamat învingător, spectrul unor lungi zile de incertitudine și a unor lupte judiciare aprige bântuie acum prima putere mondială, deja afectată de crize sanitară, economică și socială de amploare.