Armata ucraineană „va profita foarte curând” de situația de pe frontul din Bahmut, unde atacurile rusești rămân fără viteză din cauza pierderilor mari înregistrate, afirmă generalul Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, citat de agenția EFE și Agerpres.

General-colonelul Oleksandr SirskîiFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

Sirski a scris joi pe canalul său de Telegram că, în pofida informațiilor potrivit cărora armata rusă regulată ar fi preluat acțiunile ofensive din jurul Bahmut, mercenarii Grupului Wagner rămân principala componentă a asalturilor ruseşti de aici.

„Îşi pierd considerabil forţa şi oxigenul", a spus generalul ucrainean despre mercenarii Wagner, adăugând că trupele ucrainene „vor profita foarte curând de această oportunitate, aşa cum deja au făcut-o la Kiev, Harkov, Balaklia şi Kupiansk”, cu referire la teritoriile asediate şi ocupate anterior de Rusia, care au fost eliberate de Ucraina.

Sirski este cel care a comandat ofensiva-fulger din regiunea Harkov care a dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din nord-estul Ucrainei în luna septembrie a anului trecut, după ce la începutul războiului a fost comandantul forțelor de apărare ale Kievului.

Rezistența forțelor ucrainene din regiunea capitalei a dus în cele din urmă la retragerea trupelor ruse de aici la sfârșitul lui martie.

Aceste victorii răsunătoare au făcut unele site-uri occidentale să îl descrie drept cel mai de succes general al secolului XXI de până acum.

Generalul Sirski spune că apărătorii Bahmutului au făcut eforturi „supraomenești”

Mai devreme în cursul lunii martie Sirski a declarat că armata ucraineană încearcă să îi prindă pe invadatorii ruși într-o poziție de „zugzwang”.

„La șah zugzwang este o situație în care orice mișcare a unui jucător duce la o deteriorare a poziției sale. Facem totul pentru ca inamicul să se găsească într-o asemenea situație în acest război. Forțele de apărare lucrează. Suntem mândri de fiecare soldat și comandant”, a afirmat acesta într-o postare făcută tot pe canalul său de Telegram.

În noul său mesaj publicat joi militarul ucrainean a lăudat trupele care apără Bahmut, rămas sub controlul Kievului, pentru „rezistenţa, curajul şi bravura supraomeneşti de care dau dovadă sub focul continuu al artileriei şi aviaţiei inamice”.

Bahmut este de mai multe luni punctul cel mai fierbinte al frontului din Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) vede semne că Rusia şi-a încetinit operaţiunile în Bahmut. Forţele Moscovei au obţinut „progrese marginale” în unele zone, în timp ce în altele Ucraina a lansat contraatacuri tactice.

Urmărește ultimele evoluții din a 393-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.