O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ucrainene arată cum acestea au distrus un sistem de apărare cu rachete sol-aer 9K35 Strela-10 („Săgeata”) folosind o bombă aruncată din dronă.

Sistem de aparare aeriana 9K35 Strela-10Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Înregistrarea arată cum militarii ruși au încercat să ascundă vehiculul într-o pădure sau la liziera unei păduri, o tactică ce pare tot mai ineficientă din moment ce inclusiv multe dintre dronele comerciale ce pot fi cumpărate online sunt dotate cu camere cu termoviziune ce pot fi folosite pentru o mai bună recunoaștere a câmpului de luptă.

Filmarea arată de asemenea că sistemul Strela, unul de apărare pe distanță scurtă, a fost complet distrus în urma loviturii efectuate cu ceea ce pare a fi o muniție improvizată lansată din dronă, tehnică perfecționată de militarii ucraineni în lunile trecute după declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare săptămâna trecută a surprins cum forțele ucrainene au reușit să distrugă într-un singur atac 3 lansatoare multiple de rachete „Uragan” ale armatei ruse, tot după ce militarii Moscovei au încercat să le ascundă într-o zonă împădurită.

Câte sisteme 9K35 Strela-10 ar fi pierdut Rusia

Oryx, site-ul cunoscut pentru înregistrarea pierderilor suferite de ambele părți ale războiului din Ucraina, estimează că Rusia a pierdut 49 de sisteme Uragan BM-27 de la declanșarea invaziei, aproape un sfert din numărul pe care forțele armate ruse îl aveau în serviciul activ (200). Dintre cele 49 de lansatoare pierdute, 6 au fost capturate de trupele ucrainene.

În ceea ce privește sistemele 9K35 Strela-10, Oryx notează că Rusia ar fi pierdut 14 în condițiile în care nu este întru totul clar câte a avut Rusia înainte ca Putin să ordone invadarea Ucrainei, estimările variind între 100 și 350.

Dintre cele 14 sisteme pierdute de Rusia 4 au fost capturate de forțele ucrainene. Trebuie notat însă că aceste estimări se bazează pe date disponibile public și fotografii/înregistrări video apărute pe rețelele de socializare, numărul lor fiind probabil mai mare în majoritatea cazurilor.

Pe 26 februarie, în a treia zi a invaziei declanșate de Putin, pe platformele social media a apărut o înregistrare video remarcabilă, aceasta arătând o mașină blindată a forțelor ucrainene care a înfruntat un vehicul Strela pe una din străzile capitalei Kiev.

Înregistrarea a fost filmată de pe geam de unul dintre locuitorii capitalei ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 393-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.