O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ucrainene arată cum acestea au reușit să distrugă 3 lansatoare multiple de rachete Uragan BM-27 într-un singur atac împotriva armatei ruse.

Rusii au incercat sa ascunda lansatoarele Uragan intr-o paduriceFoto: Captura video - Ukraine Weapons Tracker

Atacul a avut loc în apropierea satului Novonîkanorivka din regiunea Lugansk, unde rușii au încercat să ascundă lansatoarele de rachete într-o zonă împădurită.

Înregistrarea arată cum prima lovitură a dus imediat la „aprinderea” uneia dintre rachetele lansatorului și la scurt timp după explozia spectaculoasă a celorlalte muniții de la bord. Filmarea arată apoi al doilea lansator în flăcări, nu și momentul lovirii sale, însă surprinde când al treilea Uragan BM-27 este lovit.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker folosesc aici denumirea alternativă a lansatorului, Uragan 9P140, dar este vorba de același vehicul de luptă.

Deși nu este în întregime clar, ținând cont de precizia loviturilor este posibil ca acestea să fi fost lovite cu proiectile Excalibur ghidate prin GPS pe care armata ucraineană a început să le primească în număr mai mare începând cu toamna anului trecut de la unii dintre partenerii săi occidentali.

Luna trecută forțele ucrainene au reușit să distrugă și un sistem de apărare aeriană Tor M2DT adus de ruși în Ucraina din zona Arctică și prezentat la televiziunea oficială a armatei ruse.

Întrucât și sistemele de apărare aeriană folosesc rachete pentru a doborî țintele care intră în perimetrul lor defensiv, când sunt lovite ele explodează la fel de spectaculos ca lansatoarele multiple de rachete, arme proiectate pentru lovituri cu caracter ofensiv.

Rusia a pierdut aproape un sfert din lansatoarele Uragan bune

Oryx, site-ul cunoscut pentru înregistrarea pierderilor suferite de ambele părți ale războiului din Ucraina, estimează că Rusia a pierdut 49 de sisteme Uragan BM-27 de la declanșarea invaziei la sfârșitul lunii februarie anul trecut, aproape un sfert din numărul pe care îl avea în serviciul activ (200).

Dintre cele 49 de lansatoare pierdute, 6 au fost capturate de trupele ucrainene.

La acestea se adaugă și 37 de transportatoare-încărcătoare 9T452, vehiculul auxiliar folosit în paralel cu lansatoarele pentru a le arma.

Totuși, trebuie menționat că se crede că Rusia mai avea în jur de 700 de lansatoare Uragan BM-27 în depozitele militare pe termen lung.

Deși nu este clar câte dintre acestea au fost reactivate pentru a fi aduse pe front, este foarte probabil vorba de majoritatea celor care au putut fi puse pe picioare rapid, ținând cont ce alte improvizații de echipamente a trimis armata rusă în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 387-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.