Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre oficialii ruși responsabili de coordonarea industriei de armament, afirmă că Moscova are propriile arme echivalente cu HIMARS-urile americane, relatează TASS.

Dmitri Medvedev in vizita la o fabrica de armamentFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

El a făcut comentariul pe platforma VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, după ce a fost întrebat despre lansatoarele multiple de rachete fabricate în Statele Unite și primite de Ucraina în vara anului trecut.

„Mulți menționează adesea [lansatoarele] HIMARS. Sunt o armă redutabilă, nu se poate nega acest lucru. Dar avem arme care nu sunt mai slabe, care au aceeași precizie și rază, sau chiar mai bună”, a afirmat el.

„Războiul actual este unul al armelor de înaltă precizie, nu doar al rachetelor, care zboară departe și lovesc cu precizie, dar și al obuzelor de artilerie bune de ani de zile”, a mai spus acesta.

„Până recent chiar ni s-a părut că acest tip de muniție (obuzele) și-au trăit viața. Dar s-a dovedit că nu este cazul. Proiectilul ghidat Krasnopol este foarte eficace în lovirea unor ținte la distanțe mici. Avem de asemenea și alte arme, inclusiv cele mai noi sisteme de lansatoare multiple de rachete”, a conchis el.

Rusia spune că are HIMARS-uri, dar din anii '80

Obuzele 2K25 Krasnopol la care a făcut referire Medvedev sunt proiectile cu calibrul de 152/155 de milimetri cu stabilizatoare și ghidaj semi-automat cu ajutorul laserului. Ele țintesc automat un punct iluminat de laser, însă acesta trebuie identificat de o dronă sau, mai des, de un artilerist de la sol.

În general armata rusă folosește obuziere de fabricație sovietică pentru a trage cu aceste proiectile, precum modelele 2S3 Akatsiya și 2S19 Msta-S.

Ele au fost proiectate pentru a ataca ținte mici precum tancurile sau alte arme cu foc direct, dar pot fi folosite și împotriva unor puncte de apărare întărite sau a altor tipuri de ținte, cu condiția ca ele să fie vizibile observatorului.

Obuzele au fost adoptate oficial de armata rusă în 1986, ghidajul prin laser fiind adăugat la începutul anilor 2000. Sistemele HIMARS au intrat în dotarea forțelor armate americane în 2010.

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Medvedev în funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Industriale Militare, un organism creat pentru a coordona producția de armament în Rusia și alte domenii ce țin de sfera militară.

Cunoscut pentru declarațiile sale belicoase la adresa Ucrainei și a Occidentului, Medvedev a amenințat joi că arestarea lui Putin pe teritoriul unui stat străin ar echivala cu „o declarație de război împotriva Rusiei”.

Comentariile sale vin în contextul în care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus săptămâna trecută.

Urmărește ultimele evoluții din a 393-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.