Pentagonul face planuri să accelereze livrarea tancurilor Abrams promise Ucrainei, au confirmat pentru Reuters un oficial american și o altă sursă familiară cu situația.

Tancuri Abrams M1A2Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele american Joe Biden a anunțat pe 25 ianuarie că Statele Unite vor trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams, afirmând că ucrainenii au nevoie de capabilități pentru a se apăra de agresiunea rusă pe termen lung.

Biden a descris tancurile Abrams drept „cele mai capabile tancuri din lume”, dar ca fiind „extrem de complexe de operat și întreținut”.

„Prin urmare, SUA oferă Ucrainei și piesele și echipamentele necesare pentru a susține eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă. Livrarea acestor tancuri pe teren va dura timp - timp pe care îl vom folosi pentru a ne asigura că ucrainenii sunt pe deplin pregătiți să integreze tancurile Abrams în apărarea lor”, a promis președintele american.

Una dintre sursele Reuters afirmă că Pentagonul dorește să decaleze cu un an trimiterea tancurilor de fabricație americană în Ucraina, ceea ce ar însemna că ele ar putea ajunge la Kiev cândva toamna aceasta.

Deși ele ar ajunge cu luni după lansarea oricărei ofensive de primăvară/vară a Ucrainei, presa americană a scris la scurt timp după anunțul făcut de Joe Biden că acesta a avut scopul de a înlătura obiecțiile Berlinului vizavi de livrarea unor tancuri Leopard 2 Kievului, Germania nedorind a fi prima țară care trimite Ucrainei tancuri fabricate în Occident.

De altfel, cu puțin timp înainte de declarațiile făcute de Biden pe 25 ianuarie, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat oficial, după luni de presiuni din partea Ucrainei și a Poloniei, că a autorizat trimiterea unor tancuri Leopard 2 forțelor armate ucrainene, precum și aprobarea transferurilor pentru statele partenere care doresc să facă acest lucru.

Ucraina a primit primele tancuri de fabricație occidentală

Pe 9 martie Polonia a anunțat la rândul ei că toate cele 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană pe care le-a promis Kievului au ajuns în Ucraina.

„Este vorba despre un batalion de tancuri grele care, în cazul Poloniei, au fost deja livrate, iar în cazul aliaţilor noştri vor fi livrate Ucrainei foarte curând”, a declarat presei ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak.

Norvegia a anunțat de asemenea lunea aceasta că Ucraina a primit cele 8 tancuri Leopard 2 promise de guvernul de la Oslo.

Întrebat marți despre informațiile potrivit cărora SUA se pregătesc să livreze mai rapid tancurile Abrams promise Kievului, purtătorul de cuvânt al Pentagonului John Kirby a refuzat să ofere comentarii asupra subiectului, rezumându-se la a afirma că va mai dura „luni de zile”.

„Lucrăm la asta. Există unele modificări pe care le poți aduce procesului pentru a grăbi într-un fel lucrurile”, a declarat el succint, înainte de a refuza alte întrebări cu privire la acest subiect.

Urmărește ultimele evoluții din a 391-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.