Polonia a livrat Ucrainei zece tancuri de tip Leopard 2A4 suplimentare, aşa cum a promis, anunţă joi ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak, relatează AFP. Acestea se adaugă celor patru care au fost trimise luna trecută.

Tanc german Leopard 2Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

„Este vorba despre un batalion de tancuri grele care, în cazul Poloniei, au fost deja livrate, iar în cazul aliaţilor noştri vor fi livrate Ucrainei foarte curând”, a declarat presei oficialul polonez.

Polonia promisese la sfârșitul lunii ianuarie să trimită Kievului un total de 14 tancuri Lepoard 2, iar primele patru au fost deja livrate pe 24 februarie, când s-a împlinit un an de la invaziei Rusiei.

„Pe lângă cele 14 tancuri Leopard poloneze, în acest batalion mai sunt opt tancuri canadiene, opt tancuri norvegiene și, de asemenea, șase tancuri spaniole", a precizat ministrul polonez.

Un batalion ucrainean standard este format din 31 de tancuri.

Blaszczak a precizat că Spania va livra „poate încă patru tancuri", după ce a discutat cu omologul său spaniol Margarita Robles.

Potrivit ministrului polonez, „antrenamentul pe tancuri este deja finalizat".

Centru de reparare a tancurilor

Blaszczak a subliniat, de asemenea, că a „început să înființeze un centru responsabil cu întreținerea și repararea tancurilor livrate Ucrainei".

„Am discutat acest lucru cu omologul meu german" Boris Pistorius, a spus el.

El a precizat că piesele de schimb pentru tancurile de concepție germană reprezintă „o provocare", deoarece producția lor „a fost oprită acum 20 de ani".

„Suntem gata să o reluăm, bineînțeles în cooperare cu germanii", a insistat el.

Polonia a fost un susținător puternic al Ucrainei de când Rusia și-a lansat invazia în urmă cu un an.

Varșovia și-a sporit propriile achiziții de arme, majorându-și bugetul militar la peste 4% din produsul intern brut până în 2023.

Urmărește ultimele evoluții din a 379-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.