Rachetele rusești au lovit orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, portul Odesa de la Marea Neagră și al doilea oraș Harkov, la începutul zilei de joi, în timp ce apărătorii ucraineni au respins asalturile violente asupra orașului asediat Bahmut. Miercuri seară, armata ucraineană a anunțat că forțele sale au reușit să respingă atacurile intense ale Rusiei asupra orașului minier Bahmut din estul țării, în ciuda faptului că Rusia pretinde că deține controlul asupra jumătății estice a acestuia.

Soldați ucraineni în DonețkFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 379, LIVETEXT:

07:51Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei nu au rezistat la unele dintre rachetele Kinjal ale Rusiei, potrivit unui consilier al președintelui Volodimir Zelenski, în urma unui atac de amploare al Moscova joi, potrivit CNN. Rusia a lansat un total de 84 de rachete în ultimele 24 de ore, iar apărarea aeriană a Ucrainei a interceptat 34 dintre ele, a declarat armata ucraineană într-o actualizare de joi seara, potrivit CNN.
  • Atacurile masive cu rachete și drone rusești care au ucis joi cel puțin șase persoane în Ucraina sunt "brutale" și "nejustificate", a declarat Casa Albă.
  • Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a apărut joi seară la televizor ca să dea detalii despre presupusul atac terorist care ar fi fost dejucat în regiunea transnistreană, pentru care a acuzat serviciile secrete din Ucraina. În replică, de la Kiev, Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, a avertizat că Rusia nu va înceta să încerce să destabilizeze situaţia din Republica Moldova, relatează presa de la Chişinău
  • Armata ucraineană a împiedicat trupele rusești să încercuiască Bahmutul din regiunea Donețk, dar situația de pe câmpul de luptă din zonă rămâne „foarte dificilă”, a declarat joi General-colonelul Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.
  • Directorul CIA, William Burns, a subliniat joi că războiul Rusiei în Ucraina ar putea reconfigura planurile Chinei în ceea ce priveşte Taiwanul. El a declarat în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor că "nimeni nu a urmărit mai atent" ceea ce s-a întâmplat în Ucraina decât preşedintele chinez Xi Jinping, relatează CNN.
  • Cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ține un discurs la premiile Oscar din 2023 a fost refuzată, după ce anul trecut a primit tot un răspuns negativ, relatează The Guardian, citând Variety.
  • Rusia plănuiește o „provocare la scară largă” la granița Belarusului cu Ucraina „în viitorul apropiat”, care ar putea implica distrugerea infrastructurii, precum și mai multe victime civile, a informat pe 9 martie Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, relatează presa ucraineană. Propagandistul Vladimir Soloviov va „acoperi” evenimentele de la fața locului pentru presa rusă.
  • Leonid Volkov, un consilier de top al politicianului rus de opoziție, Alexei Navalnîi, a declarat joi că își dă demisia din conducerea Fundației Anticorupție după ce a cerut Uniunii Europene să ridice sancțiunile împotriva unuia dintre cei mai bogați oameni din Rusia, relatează Reuters.
  • Biroul președintelui: Ucraina ar putea primi garanții de securitate la următorul summit NATO. "Cu siguranță vor exista garanții de securitate, nu mai auzim "nu" atunci când vorbim despre ele. Acum întrebarea este cine va fi primul care le va semna cu noi", a declarat presei șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak, citat de European Pravda.

Războiul Rusiei în Ucraina ar putea reconfigura planurile Chinei

01:00 Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei „nu fac față suficient de bine” rachetelor hipersonice rusești

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei nu au rezistat la unele dintre rachetele Kinjal ale Rusiei, potrivit unui consilier al președintelui Volodimir Zelenski, în urma unui atac de amploare al Moscova joi, potrivit CNN.

00:21Liderul transnistrean a apărut la televizor ca să dea detalii despre presupusul atentat de la Tiraspol / Kievul îl ironizează, Chișinăul neagă

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a apărut joi seară la televizor ca să dea detalii despre presupusul atac terorist care ar fi fost dejucat în regiunea transnistreană, pentru care a acuzat serviciile secrete din Ucraina. În replică, de la Kiev, Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, a avertizat că Rusia nu va înceta să încerce să destabilizeze situaţia din Republica Moldova, relatează presa de la Chişinău, citată de News.ro.

23:46 Comandant ucrainean de top: Rusia nu a încercuit Bahmutul, dar situația este foarte dificilă

Armata ucraineană a împiedicat trupele rusești să încercuiască Bahmutul din regiunea Donețk, dar situația de pe câmpul de luptă din zonă rămâne „foarte dificilă”, a declarat joi General-colonelul Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

23:23 Directorul CIA, William Burns, a subliniat joi că războiul Rusiei în Ucraina ar putea reconfigura planurile Chinei în ceea ce priveşte Taiwanul. El a declarat în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor că "nimeni nu a urmărit mai atent" ceea ce s-a întâmplat în Ucraina decât preşedintele chinez Xi Jinping, relatează CNN.

23:17Biroul președintelui: Ucraina ar putea primi garanții de securitate la următorul summit NATO.

"Cu siguranță vor exista garanții de securitate, nu mai auzim "nu" atunci când vorbim despre ele. Acum întrebarea este cine va fi primul care le va semna cu noi", a declarat presei șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak, citat de European Pravda.

Scandal în opoziția rusă

22:50Leonid Volkov, un consilier de top al politicianului rus de opoziție, Alexei Navalnîi, a declarat joi că își dă demisia din conducerea Fundației Anticorupție după ce a cerut Uniunii Europene să ridice sancțiunile împotriva unuia dintre cei mai bogați oameni din Rusia, relatează Reuters.

21:55Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat ultimul atac cu rachete rusești asupra Ucrainei în timpul unei convorbiri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-un mesaj pe Twitter, von der Leyen a declarat că "țintirea deliberată de către Rusia a civililor și a rețelei energetice este o crimă de război".

21:34Atacurile masive cu rachete și drone rusești care au ucis joi cel puțin șase persoane în Ucraina sunt "brutale" și "nejustificate", a declarat Casa Albă.

Este "copleșitor să vedem aceste atacuri brutale și nejustificate asupra infrastructurii civile din Ucraina", a declarat Olivia Dalton, o purtătoare de cuvânt a executivului, în fața reporterilor. Atacurile au lăsat o parte a populației fără energie electrică și au oprit temporar centrala nucleară din Zaporojie.

20:55Statele Unite au impus joi sancțiuni unei rețele din China care sprijină eforturile Iranului de a fabrica drone, care ajung să fie ulterior folosite de Rusia în războiul său din Ucraina, a declarat Departamentul de Trezorerie, relatează Reuters și CNN.

20:35Ucraina spune că a interceptat 34 din cele 84 de rachete lansate asupra sa

Rusia a lansat un total de 84 de rachete în ultimele 24 de ore, iar apărarea aeriană a Ucrainei a interceptat 34 dintre ele, a declarat armata ucraineană într-o actualizare de joi seara, potrivit CNN.

Alte opt rachete din asalt nu și-au atins țintele, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Inamicul a efectuat, de asemenea, 12 atacuri aeriene, în special, folosind 8 drone de atac Shahed-136”, a precizat Statul Major General, referindu-se la dronele de atac de fabricație iraniană. „Jumătate dintre ele au fost doborâte”.

Rușii au lansat 6 rachete hipersonice Kh-47M2 Kinzhal („Pumnal”) asupra Ucrainei

19:50 Posturile de radio și canalele de televiziune din Moscova au transmis joi alerte false de raid aerian, după ce serverele lor au fost sparte, a declarat biroul Ministerului pentru Situații de Urgență pentru agenția de presă de stat TASS, relatează CNN.

19:33Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu poate detecta nicio dorință din partea președintelui rus Vladimir Putin de a negocia încheierea războiului din Ucraina, relatează Reuters.

„Din păcate, nu văd nicio voință în acest moment”, a spus Scholz, citat de BNR, adăugând că Ucraina trebuie să decidă ce condiții este gata să accepte pentru pace.

19:20Rusia plănuiește o „provocare la scară largă” la granița Belarusului cu Ucraina „în viitorul apropiat”, care ar putea implica distrugerea infrastructurii, precum și mai multe victime civile, a informat pe 9 martie Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, relatează presa ucraineană. Propagandistul Vladimir Soloviov va „acoperi” evenimentele de la fața locului pentru presa rusă.

18:29Cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ține un discurs la premiile Oscar din 2023 a fost refuzată, după ce anul trecut a primit tot un răspuns negativ, relatează The Guardian, citând Variety.

18:05Importanța ca Ucraina să respingă atacurile rusești de orașul Bahmut este „în creștere constantă”, deoarece fiecare zi de rezistență susținută permite forțelor Kievului să distrugă capacitățile ofensive ale Rusiei, a declarat joi unul dintre cei mai importanți lideri militari ai Ucrainei, relatează CNN.

"Importanța menținerii Bahmutului este în continuă creștere. Fiecare zi de apărare a orașului ne permite să câștigăm timp pentru a pregăti rezervele și pentru a ne pregăti pentru viitoare operațiuni ofensive", a declarat într-un comunicat generalul colonel Oleksandr Sîrskîi , comandantul forțelor terestre ale Ucrainei.

„În luptele pentru această fortăreață, inamicul pierde partea cea mai antrenată și pregătită pentru luptă a armatei sale, unitățile de asalt Wagner (compania militară privată)”, a spus Sîrskîi, care este al doilea general de rang înalt al Ucrainei.

Polonia a livrat Ucrainei zece tancuri de tip Leopard 2A4 suplimentare

18:02Petr Pavel, un fost șef al armatei cehe și un înalt oficial al NATO, a depus joi jurământul de președinte al Cehiei, transmițând, printre altele, un mesaj de susținere puternic pentru Ucraina.

17:55Șeful serviciilor de informații militare lituaniene a spus că Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina timp de doi ani, relatează Reuters.

„Resursele de care dispune Rusia în acest moment ar fi suficiente pentru a continua războiul la intensitatea actuală timp de doi ani”, a declarat șeful, Elegijus Paulavicius, reporterilor la Vilnius.

„Cât timp va putea Rusia să ducă războiul va depinde și de sprijinul pentru armata Rusiei din partea statelor precum Iranul, Coreea de Nord. Dar dacă te uiți la ceea ce are Rusia astăzi, cum ar fi rezerva strategică, echipamente, muniție, armament - o poate duce la intensitatea actuală timp de doi ani”, a adăugat el.

17:36Kremlinul ar încerca, prin compania energetică de stat rusă Gazprom, să înființeze o nouă formațiune armată controlată de guvernul rus, declarată ca unitate de voluntari. Compania ar oferi un salariu de două ori mai mare decât cel oferit de Grupul Wagner, al lui Evgheni Prigojin, arată ultima analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care citează un blogger militar rus.

17:01O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ucrainene arată cum acestea au reușit să distrugă cu o dronă kamikaze un lansator multiplu TOS-1A al armatei ruse tocmai în timp ce acesta își lansa rachetele termobarice.

16:07Centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei a fost reconectată joi la rețeaua energetică a Ucrainei, a declarat operatorul ucrainean de rețea Ukrenergo, relatează Reuters.

16:05 Forțele armate ruse au lansat joi în premieră 6 rachete hipersonice Kh-47M2 Kinzhal („Pumnal”) asupra Ucrainei în noul său atac de „răzbunare”.

15:28Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a reacționat după ce autoritățile de la Tiraspol au acuzat Kievul că se află în spatele unei tentative de asasinare a liderului regiunii separatiste Transnistria susținâd că totul este orchestrat de Rusia. Autoritățile moldovene au anunțat că „investighează” presupusul atac terorist.

14:39Polonia a livrat Ucrainei zece tancuri de tip Leopard 2A4 suplimentare, aşa cum a promis, anunţă joi ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak, relatează AFP. Acestea se adaugă celor patru care au fost trimis luna trecută.

Nou semnal că Ucraina ar putea primi avioane de luptă din țările NATO

14:24Kremlinul nu crede că actori nestatali pro-ucraineni s-ar putea afla în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, Dmitri Peskov afirmând că e greu de crezut scenariul unui atac orchestrat de „Dr. Evil”.

14:00Cine este „teroristul” despre care separatiștii spun că ar fi vrut să-l asasineze pe liderul Transnistriei, la comanda Kievului

13:37Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale au efectuat un „atac masiv de represalii" asupra infrastructurii ucrainene după ceea ce a numit un atac terorist în regiunea rusă Briansk, care se învecinează cu Ucraina, de săptămâna trecută, transmite Reuters.

13:25Soluție de compromis? Nou semnal că Ucraina ar putea primi avioane de luptă din țările NATO.

12:15Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a tras din nou un semnal de alarmă după atacul rusesc asupra centralei nucleare ucrainene Zaporojie, care funcționează acum cu generatoare de urgență, potrivit AFP.

El a avertizat joi, în fața Consiliului Guvernatorilor organismului ONU de la Viena, că „toată lumea trebuie să se angajeze să protejeze" centrala prin crearea unei zone speciale.

„De fiecare dată ne jucăm cu focul și, dacă permitem ca această situație să continue, într-o zi norocul nostru se va sfârși", a spus Grossi.

Liderul Transnistriei, ținta unui asasinat, susțin separatiștii pro-ruși

11:51O nouă provocare în Transnistria. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar fi fost ținta unei tentative de asasinat, a transmis agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, preluată de Reuters și Agerpres.

11:33Ministerul Apărării de peste Prut a infirmat joi informațiile potrivit cărora spațiul aerian al Rpublicii Moldova ar fi fost survolat de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră în timpul atacului masiv asupra Ucrainei, transmite Deschide.md

Anterior, mai multe canale de Telegram au scris că cel puțin trei rachete rusești au survolat în joi dimineață spațiul aerian al Republicii Moldova.

11:30 Loviturile masive ale Rusiei în Ucraina, cele mai importante din ultimele săptămâni, au ucis joi cel puțin șase persoane și au lăsat o parte a populației fără energie electrică, precum și centrala nucleară din Zaporojie, relatează AFP.

Președintele Zelenski a denunțat „tacticile mizerabile" ale Rusiei după ce bombardamentele au lovit zece regiuni ale țării, inclusiv capitala Kiev, și au vizat infrastructura energetică.

11:21Trei persoane au fost ucise joi dimineață într-un bombardament rusesc asupra orașului Herson, situat în sudul țării, a anunțat șeful administrației prezidențiale, Andrei Iermak, transmite AFP.

„Teroriștii ruși au bombardat din nou Herson în această dimineață, lovind inclusiv o stație de transport public", a declarat Iermak.

11:16„Mamă, nu mă voi preda niciodată!”. Curajosul soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”, a fost identificat de mama sa la morga din Kiev, notează Meduza. Oleksandr Matsievskyi s-a născut la Chișinău și avea 42 de ani.

Rusia a tras peste 80 de rachete asupra Ucrainei

10:40VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene pe rețelele de socializare arată cum artileriștii Kievului au surprins într-o ambuscadă un grup de militari ruși ce încercau să avanseze printr-o vale din apropierea orașului Bahmut.

09:50Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a reiterat susţinerea ţării noastre pentru Ucraina şi Republica Moldova, la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat marți și miercuri la Stockholm, Suedia, transmite MApN.

09:38Rusia a tras 81 de rachete, inclusiv șase rachete hipersonice Kinjal, și a lansat opt drone asupra Ucrainei în timpul atacului masiv de joi dimineață, au declarat forțele aeriene ucrainene, transmite Reuters.

Ucraina a distrus 34 de rachete de croazieră și patru drone kamikaze Shahed, iar opt drone și rachete ghidate au fost, de asemenea, împiedicate să își atingă țintele. Armata ucraineană nu poate intercepta racheta Kinjal.

09:04Oficialii instalați de Rusia în partea controlată de Moscova din regiunea ucraineană Zaporojie au declarat joi că oprirea livrărilor de electricitate către cea mai mare centrală nucleară din Europa este „o provocare", transmite Reuters.

09:01Autoritățile din Kiev spun că Rusia a folosit o rachetă hipersonică Kinjal pentru a lovi o centrală electrică din capitala Ucrainei.

Patru morți în Lviv, după bombardamentul rusesc de joi

10:41 VIDEO „Valea Morții”: O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene pe rețelele de socializare arată cum artileriștii Kievului au surprins într-o ambuscadă un grup de militari ruși ce încercau să avanseze printr-o vale din apropierea orașului Bahmut.

08:49Patru persoane au murit în urma unor lovituri cu rachete rusești asupra orașului Lviv, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare regionale, scrie The Guardian.

„În acest moment, se știe despre patru morți. Este vorba de patru adulți. Doi bărbați și două femei. Erau acasă când a căzut racheta”, a scris Maxim Kozițki, care a publicat și imagini de la fața locului.

08:22Ofensiva rusă în estul Ucrainei va atinge în curând punctul culminant dacă trupele ruse vor captura Bahmut, cred experții de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat miercuri că mercenarii au capturat partea de est a orașului minier din estul Ucrainei.

Iar această afirmație este în concordanță cu dovezile vizuale disponibile. ISW a precizat marți că forțele ucrainene au finalizat o retragere controlată din estul Bahmut, peste râul Bakhmutka.

ISW estimează că forțele rusești ocupă cel puțin 50 la sută din Bahmut începând de miercuri.

Analiștii ISW sugerează că este probabil ca forțele rusești să intensifice atacurile la nord-vest și sud-vest de Bahmut pentru a ocoli râul Bakhmutka.

Este puțin probabil ca rușii să fie capabili să exploateze rapid breșa de dincolo de Bahmut dacă vor captura orașul.

Prigojin a sugerat miercuri că Ministerul rus al Apărării folosește Grupul Wagner pentru a suporta greul războiului de uzură în Bahmut și ar putea renunța la Grupul Wagner după capturarea Bakhmut, astfel încât unitățile rusești convenționale să poată continua să atace.

08:12 Primarul Kievului, Vitalii Klitschko, a confirmat că una dintre explozii a fost un atac asupra unei instalații electrice și că 40% dintre locuitorii Kievului au rămas fără încălzire, scrie The Guardian.

„În urma atacului cu rachete, din cauza întreruperilor de energie electrică de urgență, 40% dintre consumatorii capitalei sunt în prezent fără încălzire. Alimentarea cu apă funcționează normal", a scris Klitschko pe Telegram.

07:52 Mai multe explozii au avut loc la Kiev, de data aceasta în cartierul Sviatoshynskyi, în vestul orașului, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe canalul său de Telegram, scrie The Kyiv Independent.

Klitschko a mai informat că două persoane au fost rănite în urma loviturii și sunt tratate la locul atacului. El a mai spus că, în urma atacului, au luat foc mașini în curtea unei clădiri rezidențiale.

Reactoarele centralei Zaporojie, oprite de urgență

07:48Centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată din martie de ruși, şi-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă din cauza atacului rusesc cu rachete asupra Ucrainei de joi dimineață, anunță Energoatom, compania care operează centralele nucleare ucrainene, transmite Reuters.

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei, a pierdut alimentarea cu energie electrică din cauza unui atac cu rachete rusești asupra restului Ucrainei, a anunțat joi compania de stat Energoatom într-un comunicat.

„Ultima legătură între centrala nucleară Zaporojie ocupată și sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă", a precizat Energoatom.

Energoatom a mai spus că al cincilea și al șaselea reactor au fost oprite, iar energia electrică necesară funcționării centralei este furnizată de 18 generatoare diesel care au suficient combustibil pentru 10 zile.

07:38Fox News a editat declarațiile fostului președinte Donald Trump în care acesta a spus că ar fi luat în considerare posibilitatea de a lăsa Rusia să aibă părți din Ucraina ca parte a unui acord de pace între națiuni, scrie Insider.

07:30Rusia a lansat joi rachete asupra unor ținte din întreaga Ucraină, de la Harkov, în nord, la Odesa, în sud, și Jitomîr, în vest, transmit BBC și Al Jazeera. Explozii s-au auzit și în Kiev.

00:35În Ucraina a fost descoperită o rețea de cazinouri ilegale conectate cu Rusia, care finanțau Moscova în schimbul unor favoruri

În teritoriile ocupate de Putin din Ucraina a fost descoperită o întreagă rețea de cazinouri clandestine, conduse de o bandă care făcea afaceri secrete, potrivit Il Messaggero.

00:07 Zelenski: Viitorul Națiunilor Unite se decide în Ucraina

După întâlnirea sa cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, de miercuri, președintele Volodimir Zelenski a declarat că viitorul Națiunilor Unite se decide acum în Ucraina, deoarece Kievul "apără obiectivele și principiile Cartei ONU".

23:40Zelenski le mulțumește protestatarilor din Georgia pentru că au fluturat steagul Ucrainei în mijlocul manifestărilor din Tbilisi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit protestatarilor georgieni pentru că au fluturat steagul țării sale în timpul demonstrațiilor de marți și miercuri, relatează CNN.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Armata ucraineană a recunoscut că forțele ruse continuă să avanseze în orașul Bahmut, a anunțat miercuri, într-o actualizare de seară, Statul Major al Ucrainei, relatează CNN.
  • Șeful serviciilor de informații americane: Rusia ar putea trece la apărare din cauza lipsei de resurse. Rusia ar putea trece la o strategie de menținere și apărare a pozițiilor existente, deoarece nu dispune de muniție și de trupe pentru a obține câștiguri teritoriale semnificative în Ucraina în 2023, a declarat Avril Haines, directorul serviciului național de informații al SUA, potrivit New York Times.
  • Ucrainenii au reușit să lovească un lansator de rachete termobarice cu o dronă kamikaze de mici dimensiuni.
  • Mai mulți sportivi ucraineni de top au adus un omagiu unui soldat ucrainean care pare să fi fost executat de trupele rusești, repetând strigătul de luptă ucrainean „Heroyam Slava (Glorie eroilor)”, ultimele cuvinte ale soldatului, potrivit CNN.
  • Directorul Serviciului american de Informații Naționale, Avril Haines, a declarat Congresului american că războiul din Ucraina a devenit un „război de uzură în care niciuna dintre părți nu are un avantaj militar definitiv”, dar a spus că președintele rus Vladimir Putin ar putea continua războiul, probabil ani de zile pentru că este cea mai bună cale de a-și asigura interesele strategice, relatează CNN.
  • Președintele polonez cere pregătirea piloților ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16
  • PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 26% în februarie, după un declin de 32% în ianuarie, a anunţat miercuri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko.
  • Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgeni Prigojin, a considerat miercuri că sancțiunile europene care l-au vizat pentru rolul său în luptele din Ucraina sunt „rezonabile”, în timp ce justiția europeană le-a anulat pe cele care îi vizează mama, relatează AFP.
  • Coreea de Sud, o țară care la nivel oficial menține că nu ajută militar Ucraina, a aprobat tacit transferarea către Kiev a unor arme ce conțin componente produse în țara asiatică, relatează Reuters, citând un oficial de la Seul și unul din Polonia.

----------------

Evenimentele de miercuri au fost LIVE aici pe HotNews.ro