Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de armata rusă, a fost deconectată de la reţeaua electrică ucraineană după un atac cu rachete rusesc, a anunţat joi societatea de stat Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, într-un comunicat în care avertizează asupra riscului de a se produce un grav accident, relatează AFP şi Reuters.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

16:10 Centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei a fost reconectată joi la rețeaua energetică a Ucrainei, a declarat operatorul ucrainean de rețea Ukrenergo, relatează Reuters.

„Ultima linie de comunicare între centrala nucleară ocupată din Zaporojie şi reţeaua electrică ucraineană a fost întreruptă din cauza unui atac cu rachete” rusesc, indică Energoatom, precizând că au fost declanşate generatoarele diesel de urgenţă pentru a asigura alimentarea minimă a centralei, potrivit Agerpres.

„În prezent, centrala a fost trecută în modul +blackout+ pentru a şasea oară de la ocuparea sa (de forţele ruse), iar reactoarele V şi VI au intrat într-o stare de oprire la rece”, precizează operatorul, adăugând că au fost pornite 18 generatoare diesel pentru situaţii de urgenţă pentru a asigura o alimentare minimă a centralei cu energie electrică necesară funcţionării ei. ”Acestea au suficient combustibil pentru zece zile. Numărătoarea inversă a început”, afirmă Energatom.

„Dacă nu va fi posibilă reluarea alimentării externe cu energie electrică a centralei, s-ar putea produce un accident cu consecinţe radioactive pentru întreaga lume”, avertizează compania ucraineană.

Oficiali instalaţi de Rusia în partea controlată de Moscova a regiunii ucrainene Zaporojie au declarat că oprirea alimentării cu electricitate a centralei de către compania Energatom reprezintă „o provocare””.

Armata rusă a ocupat acest imens complex nuclear din sudul Ucrainei la 4 martie 2022, la nouă zile după declanşarea invaziei ruse.

Centrala, care producea înainte de război 20% din electricitatea ucraineană, a continuat să funcţioneze în primele luni ale invaziei ruse, în pofida episoadelor de bombardamente, înainte de a fi oprită în luna septembrie.

De atunci, niciunul dintre cele şase reactoare de tipul VVER-1000 datând din perioada sovietică nu mai generează curent, dar instalaţia rămâne conectată la sistemul energetic ucrainean şi consumă electricitatea produsă de aceasta pentru propriile nevoi.

Anterior, operatorul nuclear ucrainean avertizase că oprirea centralei ar putea duce la o „degradare graduală a tuturor sistemelor şi echipamentelor sale”.

Energoatom şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la ”riscul producerii unui incident nuclear” în cazul întreruperii conexiunii la ultima linie electrică care leagă centrala de sistemul energetic ucrainean.

Rusia a lansat la primele ore ale zilei de joi un val masiv de rachete asupra unor oraşe din Ucraina, ţintind instalaţii de infrastructură energetică şi alte obiective civile în primul atac de asemenea amploare din ultimele trei săptămâni, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.

Urmărește ultimele evoluții din a 379-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.