Anchetatorii de la Tiraspol au deschis dosare penale pentru „terorism” şi „tentativă de ucidere”, după ce așa-zisul minister al securităţii din regiunea separatistă Transnistria a anunțat că a dejucat o tentativă de asasinat a liderului Vadim Krasnoselski comandată de SBU. Presa de la Tiraspol l-a prezentat pe cel care ar fi trebuit să comită „actul terorist”.

Primăria din Tiraspol, TransnistriaFoto: DreamsTime

„Procurorul general” de la Tiraspol, Anatoli Gureţki, a declarat că atacatorii ar fi pregătit un atac terorist în centrul Tiraspolului şi, pe lângă eliminarea liderului transnistrean, mizau pe un număr mare de victime, conform agenţiei de presă ruse RIA Novosti.

Potrivit informaţiilor de care dispune Gureţki, explozibilul şi elementele de lovire „sunt fabricate sau sunt legate de Ucraina”.

Potrivit autorităţilor separatiste de la Tiraspol, planul prevedea o pretinsă aruncare în aer a unui automobil Land Rover, în care s-ar fi aflat 8 kg de explozibil, dar şi piuliţe pentru a spori efectul exploziei, transmite Ziarul Naţional din Chişinău, citat de Agerpres.

Așa-zisul minister al securităţii de la Tiraspol a mai anunţat că informaţii detaliate vor fi prezentate în cadrul unui film-anchetă realizat de Comitetul de anchetă al „RMN” cu privire la ameninţarea unui atac terorist în Transnistria, la ora locală 20:00, pe „Pervîi kanal” al televiziunii transnistrene.

Presa de la Tiraspol l-a prezentat şi pe cel care ar fi trebuit să comită „actul terorist”.

„Acesta este Veaceslav Kisnicean. El ar fi trebuit să comită atacul terorist de la Tiraspol, la comanda SBU. Locul exploziei - centrul oraşului - a fost convenit de curatorii săi. Era planificat să fie zeci de victime printre oamenii care trec accidental pe acolo. Kisnicean s-a născut la Tiraspol în 1979. Acum doisprezece ani s-a mutat la Odesa. Din februarie anul trecut, acesta activează la SBU. Acolo a fost învăţat să mineze diferite obiective. Misiunea sa era Transnistria: să monitorizeze şi apoi să elimine conducerea republicii”, a relatat agenţia de presă Novosti Pridnestrovia, citată de Ziarul Naţional.md.

Mai mult, agenţia de la Tiraspol îl citează pe pretinsul „terorist” afirmând într-o înregistrare video dată publicităţii de media transnistrene: „Eu am misiunea mea pe care trebuie să o îndeplinesc. Aceasta este datoria mea sau moartea”.

Nici autorităţile de la Chişinău şi nici cele de la Kiev nu au comentat, deocamdată, acuzaţiile venite de Tiraspol, notează ziarul moldovean.

Provocări în Transnistria

Recent, autorităţile de la Tiraspol s-au plâns că ucrainenii ar săpa tranşee şi ar concentra trupe la graniţa cu Republica Moldova în dreptul regiunii transnistrene, iar Ministerul rus al Apărării avertizase că orice atac asupra Transnistriei „va fi perceput drept un atac împotriva Federaţiei Ruse”.

Autorităţile de la Kiev au declarat atunci că aceste acuzaţii sunt parte a războiului hibrid purtat de Rusia în regiune pentru a distrage atenţia opiniei publice de la eşecurile de pe frontul din estul Ucrainei, notează Jurnal.md.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a exclus recent o „ameninţare militară iminentă” din partea Rusiei împotriva ţării sale, dar a avertizat asupra războiului hibrid dus de Moscova prin dezinformare şi a cerut ajutor comunităţii internaţionale pentru a-l combate, conform media de la Chişinău.(sursă foto Dreamstime)