Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit protestatarilor georgieni pentru că au fluturat steagul țării sale în timpul demonstrațiilor de marți și miercuri, relatează CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au ținut steaguri ucrainene în piețele și străzile Georgiei în aceste zile. Vreau să vă mulțumesc pentru imnul nostru național care a fost cântat la Tbilisi. Acesta este respect pentru Ucraina și vreau să-mi exprim respectul sincer pentru Georgia”, a spus Zelenski. „Nu există ucrainean care să nu ureze succes prietenei noastre Georgia. Succes democratic. Succes european”, a spus Zelenski.

Georgianii au ieșit în stradă, protestând împotriva legii „agenților străini” introdusă de partidul de guvernământ care este văzută în general ca fiind foarte asemănătoare cu legislația în vigoare în prezent din Rusia.

Protestatarii spun că legea va îndepărta Georgia de aderarea la Uniunea Europeană și NATO.

„Vrem să fim în Uniunea Europeană și vom fi. Ne dorim ca Georgia să fie în Uniunea Europeană și sunt sigur că va fi”, a continuat Zelenski. „Ne dorim ca Moldova să fie în Uniunea Europeană și sunt sigur că va fi. Toate popoarele libere ale Europei merită asta.”

Poliția din capitala Georgiei, Tbilisi, a folosit din nou miercuri gaze lacrimogene, tunuri de apă și grenade asomatoare, încercând să disperseze protestatarii care au ieșit în stradă pentru a doua zi consecutivă împotriva legii „agenților străini”, despre care criticii spun că semnalează o înclinare spre autoritarism și dăunează șanselor Georgiei de a strânge legăturile cu Europa, relatează Reuters.

Parlamentul a adoptat marți în primă lectură un proiect de lege care impune oricăror organizații care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” sau să se confrunte cu amenzi substanțiale.

Mii de oameni s-au adunat în fața parlamentului țării, în timpul serii, cu steaguri georgiene, ucrainene și UE și strigând „Nu legii rusești”.

Reporterii Reuters au auzit cum mulțimea cânta sau difuza imnuri georgiene, ucrainene și ale Uniunii Europene, în timp ce oamenii au blocat traficul din fața parlamentului.