Cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ține un discurs la premiile Oscar din 2023 a fost refuzată, după ce anul trecut a primit tot un răspuns negativ, relatează The Guardian, citând Variety.

Volodimir ZelenskiFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit Variety, Zelenski spera să poată ține un discurs la gala de duminică, ca urmare a aparițiilor la premiile Grammy, Globurile de Aur și Cannes, dar cererea a fost respinsă.

Anul trecut, Sean Penn i-a oferit lui Zelenski unul dintre cele două Oscaruri, după ce inițial amenința că își va distruge statuetele dacă Zelenski nu este lăsat să țină un discurs la gală.

Actorul a spus că Zelenski va putea să îi dea înapoi statueta după ce Ucraina va fi câștigat războiul împotriva Rusiei.

De altfel, Sean Penn a spus că SUA trebuie să accepte „un nivel de rușine” pentru că nu a furnizat Ucrainei mai repede arme, într-un discurs la premiera documentarului său despre președintele Volodimir Zelenski, Superpower.

Anul trecut, presa a relatat că producătorul executiv al Oscarurilor, Will Packer, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la a-i permite lui Zelenski să țină un discurs, deoarece toți cei afectați de conflict sunt albi și tragediile anterioare care au implicat oameni de culoare nu au primit aceeași atenție. Ceremonia a inclus în schimb un moment de reculegere.

La categoria cel mai bun film concurează și Top Gun: Maverick, care săptămâna aceasta a fost criticat după informații că filmul a fost finanțat parțial de oligarhul rus Dimitri Ribolovlev.

Congresul Mondial al Ucrainei, un grup de expat cu sediul la Toronto, și-a exprimat „îngrijorări serioase cu privire la influența Rusiei asupra industriei filmului de la Hollywood”.

Citește și:

Premiile Oscar 2023: Filmele „Everything Everywhere All at Once”, „All Quiet on the Western Front”, „The Banshees of Inisherin” au primit cele mai multe nominalizări / Lista completă a selecţiilor