Sean Penn a spus că SUA trebuie să accepte „un nivel de rușine” pentru că nu a furnizat Ucrainei mai repede arme, într-un discurs la premiera documentarului său despre președintele Volodimir Zelenski, relatează The Guardian și Reuters.

Sean Penn a lansat documentarul Superpower, despre razboiul din Ucraina si Volodimir ZelenskiFoto: snapshot-photography/K M Krause / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vorbind după proiecția de vineri seară, Penn a spus că el crede că războiul din Ucraina este unul pe care Occidentul nu își poate permite să îl vadă pierdut de Kiev, un argument care stă la baza noului film, Superpower (Superputere).

„Dacă vă imaginați ce înseamnă dacă Rusia câștigă, suntem cu toții f..ți. Suntem distruși”, a spus Penn. „Suntem deja ca americani, pot spune, trebuie să ne asumăm un nivel de rușine” pentru că nu SUA nu au trimis mai devreme arme.

Filmul lui Penn, Superpower, spune povestea primului an de război și prezintă un interviu cu președintele Zelenski în prima zi a invaziei ruse.

Este târziu în seara zilei de 24 februarie 2022, la doar 15 ore după ce Rusia a declanșat invazia Ucrainei, iar președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a găsit timp să-l primească pe actorul american Sean Penn.

Stând într-o cameră goală, aparent fără ferestre, Zelenski speculează cu privire la motivele lui Vladimir Putin pentru invazie în „Superpower”, lungmetrajul lui Penn despre președintele ucrainean, care a avut premiera vineri la Festivalul de Film de la Berlin.

„Vrea să fim morți”, spune Zelenski în film. "Urăște Ucraina. Ne urăște pe noi."

În acel moment, a spus Penn, a văzut transformarea lui Zelenski în omul momentului. „S-a născut pentru acel moment”, a spus el într-o conferință de presă sâmbătă.

La aproape un an de la invazie, trupele lui Putin sunt încă în Ucraina, intensificând atacurile în est, în ceea ce Moscova numește o „operație militară specială” care a ucis mii de oameni și a pus milioane de oameni pe fugă.

Regizat de Penn și Aaron Kaufman, filmul lui Penn începe cu lunile dinaintea invaziei, Penn fiind intrigat de tranziția unui actor de la platoul de filmare la biroul prezidențial. Invazia ridică dramatic miza, transformând regizorii în susținători pasionați ai Ucrainei.

„A început ca o fascinație”, a spus Kaufman. „Era un personaj de tipul David și Goliat, dar ca și David în acea poveste, el s-a dovedit a fi mult mai agil – mai agil decât bătrânul Goliat Putin”.

Produs de Vice, filmul prezintă eforturile lui Penn de a înțelege Ucraina, președintele ei și lupta lui.

Penn și Kaufman susțin în film ca Statele Unite să înarmeze Ucraina și, făcând acest lucru, clarifică faptul că decizia lui Zelenski de a-i primi în prima zi a fost o mișcare inteligentă în războiul informațional al Ucrainei.

„Dacă nu câștigăm astăzi, atunci americanii vor lupta în războaie peste câțiva ani”, îi spune Zelenski lui Penn într-un interviu ulterior, avertizând că o pierdere a ucrainenilor ar avea consecințe mult mai mari.

La rândul său, Penn a salutat Ucraina ca pe o sursă de inspirație. „Ucraina este Beatles-ul lumii”, a spus el reporterilor.