Forțele armate ruse au lansat joi în premieră 6 rachete hipersonice Kh-47M2 Kinzhal („Pumnal”) asupra Ucrainei în noul său atac de „răzbunare”, relatează Ukraîinska Pravda.

Un MiG-31 inarmat cu o racheta KinzhalFoto: TV Zvezda / east2west news-WillWest News / Profimedia

„Inamicul a folosit o gamă largă de arme. De ce face acest lucru? Pentru a dispersa atenția apărării aeriene”, a declarat într-o intervenție TV colonelul Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

El a spus că forțele armate ruse au lansat atacuri din toate direcțiile, inclusiv din Marea Neagră, Marea Azov și zona Mării Caspice, folosind din nou inclusiv rachete balistice, pe care forțele ucrainene nu le pot intercepta.

„De data aceasta au fost lansate 6 rachete aerobalistice (n.r. achete balistice lansate din avioane) 'Pumnal'. Nu-mi amintesc că atât de multe 'Pumnale' să fi fost trase într-un singur atac în timpul acestui război”, a declarat Ignat.

El a explicat că „inamicul nu are multe dintre aceste rachete, vorbim de zeci, după unele informații, până la 50”. Ignat a mai spus că Rusia a lansat joi și 6 rachete Kh-22 („Bucătărie”), care au cea mai distructivă forță din cauza focosului care cântărește 950 de kilograme.

Kh-22 sunt rachete anti-navă puternice pe care Rusia le-a folosit însă și împotriva unor ținte terestre din Ucraina. Ele sunt considerate extrem de imprecise când sunt folosite în acest scop, riscând să provoace un număr mare de morți în rândul civililor.

Date contradictorii privind numărul de rachete pe care Rusia îl mai are

Ignat a reamintit că nu trebuie ignorate sirenele de alertă anti-aeriană, acestea fiind activate de fiecare dată când sunt detectate decolări ale unor avioane MiG-31K, cele folosite pentru lansarea rachetelor Kinzhal.

Militarul ucrainean a spus că, în pofida numărului mare de rachete hipersonice lansate de Rusia într-un singur atac, acest lucru nu indică „nicio schimbare de tactică a inamicului”.

O posibilitate ar fi că Rusia rămâne fără alte tipuri de rachete pe care le-ar folosi în mod normal în astfel de atacuri, apelând prin urmare la modele mai costisitoare.

Însă analiștii occidentali s-au înșelat în mod repetat în cursul războiului cu privire la numărul de rachete pe care Rusia le-ar mai avea în arsenalul său și prognozele în acest sens sunt contradictorii.

De exemplu, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, estima în decembrie că Rusia ar mai putea lansa 3-4 atacuri de amploare până să își epuizeze stocurile.

Însă la sfârșitul lunii ianuarie, șefa Serviciului de informații al Estoniei, Margo Grosberg, a spus că Rusia ar putea fi capabilă să lanseze atacuri masive repetate cu rachete împotriva Ucrainei timp de până la nouă luni.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au afirmat joi că Rusia a folosit 81 de rachete în acest ultim atac asupra țării care a vizat din nou infrastructura civilă.

Urmărește ultimele evoluții din a 379-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.