Kremlinul nu crede că actori nestatali pro-ucraineni s-ar putea afla în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, Dmitri Peskov afirmând că e greu de crezut scenariul unui atac orchestrat de „Dr. Evil”, relatează TASS.

Actorul Mike Myers in rolul lui „Dr. Evil”Foto: General Motors / Backgrid UK / Profimedia Images

„În ceea ce privește un 'doctor Evil' pro-ucrainean, care [se presupune] că a organizat asta: e greu de crezut, era o sarcină prea grea care putea fi îndeplinită doar de un serviciu special de stat bine pregătit, dintre care nu există atât de multe în lumea noastră”, a declarat Peskov joi în timpul conferinței sale zilnice de presă.

El a atras atenția asupra „publicării simultane în diferite țări” în știri de presă despre cine ar fi fost în spatele atacului ce a avut loc la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.

„Vedeți că anglo-saxonii, despre care am vorbit de la bun început, se frământă. Evident, ei sunt foarte stânjeniți din cauza acestui atac terorist în relațiile cu germanii, acest lucru este evident", a mai spus Peskov.

Rusia cere din nou o anchetă internațională privind exploziile de la gazoductele Nord Stream

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat poziția Moscovei privind necesitatea unei anchete internaționale în legătură cu exploziile, afirmând că „acesta este un precedent prea periculos: comiterea unui atac terorist împotriva unei infrastructuri energetice internaționale critice”.

„În continuare cerem o anchetă rapidă, transparentă. Cerem totuși să fim admiși în această anchetă. Considerăm că este imposibil să se pună frână, să fie deturnată atenția (...) către niște variante și ipoteze secundare. [Acest lucru] nu ar trebui să fie permis”, a subliniat el.

Comentariile lui Peskov vin după ce marți, citând informații revizuite de oficiali americani, cotidianul The New York Times a afirmat că un grup pro-ucrainean ar putea fi în spatele exploziilor care au incapacitat gazoductele construite pentru a livra gaz rusesc Germaniei.

The New York Times a subliniat însă că nu există nicio dovadă care să lege atacul de guvernul Ucrainei sau alte structuri ale statului ucrainean.

Un reportaj separat difuzat de ARD, radiodifuzorul public al Germaniei, și ziarul Zeit afirmă că autoritățile germane au reușit să identifice ambarcațiunea folosită în timpul misiunii de sabotaj. Potrivit surselor citate un grup de 5 bărbați și o femeie a închiriat un iaht de la o companie din Polonia deținută de cetățeni ucraineni.

Urmărește ultimele evoluții din a 379-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.