Un iaht închiriat unei companii din Polonia, care ar aparține unor ucraineni ar fi fost implicat în atacurile gazoductelor Nord Stream, potrivit ziarului german Die Zeit. Cu toate acestea, există suspiciuni că „operațiunea secretă” a fost făcută sub steag fals.

Unde au avut loc exploziile la gazoductele Nord Stream din Marea BalticăFoto: AFP / AFP / Profimedia

Publicația americană The New York Times a dezvăluit marți că noi informații revizuite de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean este responsabil de exploziile care au scos din funcțiune gazoductele Nord Stream din Marea Baltică anul trecut.

Jurnaliștii germani au încercat reconstituirea în mare măsură a modului și a momentului în care a fost pregătit atacul cu explozibili de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream.

Anchetatorii germani au identificat ambarcațiunea care ar fi fost folosită pentru a comite atacurile asupra Nord Stream 1 și Nord Stream 2, aceasta fiind închiriată de o companie deținută de doi ucraineni, arată o investigație comună a presei germane la care au participat și jurnaliștii publicației Die Zeit, care susțin că urmele duc în direcția Ucrainei.

Cu toate acestea, anchetatorii nu au găsit încă nicio dovadă cu privire la cine a dat ordinul pentru aruncarea în aer a gazoductelor.

„Comandoul ucrainean” format din șase persoane

Potrivit anchetei, „operațiunea secretă” pe mare a fost efectuată de o echipă de șase persoane, formată din cinci bărbați și o femeie.

Grupul era format dintr-un căpitan, doi scafandri, doi asistenți și un doctor, care ar fi transportat explozibilii cu iahtul închiriat și l-ar fi pus.

Anchetatorii nu au stabilit naționalitatea celor șase persoane, dar au folosit pașapoarte falsificate, care ar fi fost folosite și pentru închirierea iahtului.

Se pare că naționalitatea infractorilor nu este clară. Asasinii au folosit pașapoarte falsificate profesional, care ar fi fost folosite, printre altele, pentru a închiria barca.

Urme de explozibil pe iaht

Echipamentul pentru „operațiunea secretă” a fost transportat în portul Rostock din Germania cu o dubă, spun investigatorii, înainte de a ieși în larg pe 6 septembrie 2022.

Iahtul a fost returnat proprietarului fără să fie curățat iar anchetatorii au găsit urme de explozibil pe masa din cabină.

Potrivit surselor presei nemțești, un serviciu de informații occidental ar fi trimis încă din toamnă, adică la scurt timp după atacuri, un pont către serviciile partenere europene, potrivit căruia un „comando ucrainean” ar fi fost responsabil de distrugere. Ulterior, ar fi existat și alte indicii ale serviciilor de informații care sugerau că un grup pro-ucrainean ar putea fi responsabil.

Mai multe agenții implicate în anchetă

Agențiile de securitate din Germania, Danemarca, Suedia, Olanda și SUA au fost implicate în ancheta privind distrugerea conductelor.

Chiar dacă urmele duc spre Ucraina, anchetatorii nu au reușit încă să afle cine a comandat atacurile făcute de „comandoul ucrainean”.

În cercurile internaționale de securitate, nu este exclus să fie vorba și de o operațiune sub steag fals. Cu toate acestea, se pare că anchetatorii nu au găsit nicio dovadă care să confirme un astfel de scenariu.

Reacția Kremlinului

Relatările din mass-media privind atacurile asupra gazoductelor Nord Stream sunt un efort coordonat de a distrage atenția, iar Kremlinul este surprins de faptul cum pot oficialii americani să presupună ceva despre exploziile de anul trecut fără o investigație, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

„În mod evident, autorii atacului vor să deturneze atenția. Evident, este vorba de o împăcare coordonată în mass-media", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenția de presă de stat RIA.

„Cum pot oficialii americani să presupună ceva fără o anchetă?".

Peskov a mai spus că țările acționarilor Nord Stream ar trebui să insiste asupra unei anchete urgente și transparente.

„Încă nu ni se permite să participăm la anchetă. Doar cu câteva zile în urmă am primit informări în acest sens de la danezi și suedezi", a spus Peskov.

„Acest lucru nu este doar ciudat. Miroase ca o crimă monstruoasă", a conchis purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Kievul neagă orice implicare

Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat marţi că Ucraina „nu are absolut nicio implicare” în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat, potrivit Agerpres.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat marţi că informaţiile apărute în New York Times despre cine ar putea să fie responsabil pentru atacurile asupra gazoductului Nord Stream „demonstrează doar că iniţiativa noastră privind lansarea unei investigaţii internaţionale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună”, scrie Reuters.

Astfel, Rusia intenţionează să iniţieze un vot în Consiliul de Securitate al ONU până la sfârşitul lunii martie privind proiectul său de rezoluţie în care să solicite ca secretarul general Antonio Guterres să instituie o astfel de anchetă, a precizat Dmitri Polianski.

SUA şi NATO au calificat atacurile din septembrie anul trecut asupra gazoductului Nord Stream drept „act de sabotaj”, în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi.

Urmărește ultimele evoluții din a 378-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.