Noi informații revizuite de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean ar fi responsabil de exploziile care au scos din funcțiune gazoductele Nord Stream din Marea Baltică anul trecut, dar nu au existat dovezi privind implicarea guvernului de la Kiev, potrivit New York Times. Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au respins atacurile asupra Bahmut și Ivanivske, pe calea de acces spre oraș din vest, precum și asupra Klișchiivka, în sud, susține Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că preluarea Bahmut va permite forțelor Moscovei să organizeze alte operațiuni ofensive mai adânc în interiorul țării, în timp ce Kievul a promis că va continua să apere orașul.

Soldați ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat spre pozițiile rusești de lângă Bahmut, regiunea DonețkFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Armata ucraineană a recunoscut că forțele ruse continuă să avanseze în orașul Bahmut, a anunțat miercuri, într-o actualizare de seară, Statul Major al Ucrainei, relatează CNN.
  • Șeful serviciilor de informații americane: Rusia ar putea trece la apărare din cauza lipsei de resurse. Rusia ar putea trece la o strategie de menținere și apărare a pozițiilor existente, deoarece nu dispune de muniție și de trupe pentru a obține câștiguri teritoriale semnificative în Ucraina în 2023, a declarat Avril Haines, directorul serviciului național de informații al SUA, potrivit New York Times.
  • Ucrainenii au reușit să lovească un lansator de rachete termobarice cu o dronă kamikaze de mici dimensiuni.
  • Mai mulți sportivi ucraineni de top au adus un omagiu unui soldat ucrainean care pare să fi fost executat de trupele rusești, repetând strigătul de luptă ucrainean „Heroyam Slava (Glorie eroilor)”, ultimele cuvinte ale soldatului, potrivit CNN.
  • Directorul Serviciului american de Informații Naționale, Avril Haines, a declarat Congresului american că războiul din Ucraina a devenit un „război de uzură în care niciuna dintre părți nu are un avantaj militar definitiv”, dar a spus că președintele rus Vladimir Putin ar putea continua războiul, probabil ani de zile pentru că este cea mai bună cale de a-și asigura interesele strategice, relatează CNN.
  • Președintele polonez cere pregătirea piloților ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16
  • PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 26% în februarie, după un declin de 32% în ianuarie, a anunţat miercuri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko.
  • Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgeni Prigojin, a considerat miercuri că sancțiunile europene care l-au vizat pentru rolul său în luptele din Ucraina sunt „rezonabile”, în timp ce justiția europeană le-a anulat pe cele care îi vizează mama, relatează AFP.
  • Coreea de Sud, o țară care la nivel oficial menține că nu ajută militar Ucraina, a aprobat tacit transferarea către Kiev a unor arme ce conțin componente produse în țara asiatică, relatează Reuters, citând un oficial de la Seul și unul din Polonia.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 378, LIVETEXT:

Șeful serviciilor de informații americane: Rusia ar putea trece la apărare din cauza lipsei de resurse

00:35În Ucraina a fost descoperită o rețea de cazinouri ilegale conectate cu Rusia, care finanțau Moscova în schimbul unor favoruri

În teritoriile ocupate de Putin din Ucraina a fost descoperită o întreagă rețea de cazinouri clandestine, conduse de o bandă care făcea afaceri secrete, potrivit Il Messaggero.

00:07Zelenski: Viitorul Națiunilor Unite se decide în Ucraina

După întâlnirea sa cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, de miercuri, președintele Volodimir Zelenski a declarat că viitorul Națiunilor Unite se decide acum în Ucraina, deoarece Kievul "apără obiectivele și principiile Cartei ONU".

23:40Zelenski le mulțumește protestatarilor din Georgia pentru că au fluturat steagul Ucrainei în mijlocul manifestărilor din Tbilisi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit protestatarilor georgieni pentru că au fluturat steagul țării sale în timpul demonstrațiilor de marți și miercuri, relatează CNN.

23:20Zelenski îl invită la Kiev pe liderul republican american Kevin McCarthy

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe republicanul Kevin McCarthy, șeful Camerei Reprezentanților din SUA, să viziteze Kievul, în contextul în care încep să se intensifice protestele conservatorilor americani față de ajutorul acordat Ucrainei, potrivit AFP.

22:50Germania livrează încă 2 sisteme antiaeriene Gepard Ucrainei.

Guvernul german a anunțat că a livrat Ucrainei încă două blindate antiaeriene Gepard. De asemenea, Berlinul a mai livrat încă două vehicule de protecție a frontierelor și șase sisteme de antene mobile, potrivit Kyiv Independent.

Forțele ruse continuă să avanseze în orașul Bahmut

22:06Șeful serviciilor de informații americane: Rusia ar putea trece la apărare din cauza lipsei de resurse

Rusia ar putea trece la o strategie de menținere și apărare a pozițiilor existente, deoarece nu dispune de muniție și de trupe pentru a obține câștiguri teritoriale semnificative în Ucraina în 2023, a declarat Avril Haines, directorul serviciului național de informații al SUA, potrivit New York Times.

21:47Armata ucraineană a recunoscut că forțele ruse continuă să avanseze în orașul Bahmut, a anunțat miercuri, într-o actualizare de seară, Statul Major al Ucrainei, relatează CNN.

20:42Ucrainenii au reușit să lovească un lansator de rachete termobarice cu o dronă kamikaze de mici dimensiuni:

20:40 Sportivi ucraineni îl omagiază pe soldatul care ar fi fost executat de trupele rusești / Svitolina, Usik sau Mudrik au strigat „Slavă Ucrainei”

Mai mulți sportivi ucraineni de top au adus un omagiu unui soldat ucrainean care pare să fi fost executat de trupele rusești, repetând strigătul de luptă ucrainean „Heroyam Slava (Glorie eroilor)”, ultimele cuvinte ale soldatului, potrivit CNN.

20:03 Directorul Serviciului american de Informații Naționale, Avril Haines, a declarat Congresului american că războiul din Ucraina a devenit un „război de uzură în care niciuna dintre părți nu are un avantaj militar definitiv”, dar a spus că președintele rus Vladimir Putin ar putea continua războiul, probabil ani de zile pentru că este cea mai bună cale de a-și asigura interesele strategice, relatează CNN.

19:45 ONU și Rusia vor discuta săptămâna viitoare la Geneva despre reînnoirea acordului de cereale ucrainene

Rebeca Grynspan, oficial de comerț al ONU, se va întâlni cu înalți oficiali ruși la Geneva săptămâna viitoare pentru a discuta despre extinderea unui acord care permite exportul de cereale ucrainene la Marea Neagră pe fondul războiului Rusiei în țară, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ONU, relatează Reuters.

„Acesta este următorul pas și vom vedea dacă este nevoie de ceva mai mult decât atât”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Fahan Haq. „Secretarul general va continua să facă tot posibilul pentru a elimina obstacolele din calea exportului de îngrășăminte rusești”.

PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 26% în februarie

19:06 Președintele polonez cere pregătirea piloților ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16

Pregătirea piloților ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16 este „necesară”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda pentru Becky Anderson de la CNN.

Președintele polonez a spus că crede că forțele armate ale Ucrainei vor dori să fie „la standardul NATO” și, prin urmare, vor dori să folosească avioane de luptă F-16.

„Pregătirea piloților ucraineni este importantă și este destul de necesară”, a spus Duda.

18:53PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 26% în februarie, după un declin de 32% în ianuarie, a anunţat miercuri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko.

18:26 Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgeni Prigojin, a considerat miercuri că sancțiunile europene care l-au vizat pentru rolul său în luptele din Ucraina sunt „rezonabile”, în timp ce justiția europeană le-a anulat pe cele care îi vizează mama, relatează AFP.

18:01 Coreea de Sud, o țară care la nivel oficial menține că nu ajută militar Ucraina, a aprobat tacit transferarea către Kiev a unor arme ce conțin componente produse în țara asiatică, relatează Reuters, citând un oficial de la Seul și unul din Polonia.

17:23 Forțele ucrainene ar fi atacat cu drone kamikaze zona controlată de ruși din orajul Enerhodar, din apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie:

16:51General-colonelul Oleksandr Sîrski, șeful Forțelor Terestre ale Ucrainei și comandantul ofensivei care a spulberat forțele ruse la Harkov, afirmă că armata ucraineană încearcă să îi prindă pe invadatorii ruși într-o poziție de „zugzwang”.

Avertismente apăsate din Occident: „Ucraina are nevoie rapid de muniție”

16:48Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, înaintea reuniunii miniștrilor apărării din UE la Stockholm, că forțele ruse ar putea cuceri Bahmutul în zilele următoare, relatează CNN.

„Nu pot exclude că Bahmut ar putea cădea în cele din urmă în zilele următoare”.

Stoltenberg a spus că „acest lucru nu reflectă neapărat vreun punct de cotitură al războiului”, adăugând că conflictul din regiunea Donețk „subliniază doar că nu ar trebui să subestimăm Rusia”.

15:59Parlamentari ai Fidesz, partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orban, au declarat în timpul unei vizite efectuate în Finlanda și Suedia că nu pot preciza când aderarea celor două state nordice la NATO va fi ratificată de către Budapesta.

15:30Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a insistat miercuri, la reuniunea informală a miniştrilor europeni ai apărării desfăşurată la Stockholm, că Ucraina are nevoie rapid de muniţiile pe care statele membre ale UE le au în rezervele lor, pentru a face faţă agresiunii ruse, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Fostul comandant al separatiștilor din Dobas: Două luni de măcel și un eșec, la Bahmut

15:04Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, unul din criticii comandamentului militar de la Moscova pentru cum conduce războiul, ia în derâdere succesul anunțat de forțele ruse, afirmând că mare ofensivă de iarnă s-a limitat la „lovituri frontale împotriva pozițiilor puternic fortificate ale Forțelor Armate Ucrainene și s-a soldat cu un eșec”, chiar dacă șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și ministrul rus al Apăririi, Serghei Șoigu, proclamă o victorie prin cucerirea a jumătate din Bahmut.

14:45Justiția Uniunii Europene a anulat miercuri sancțiunile impuse împotriva mamei lui Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner.

14:02Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a avertizat miercuri împotriva tragerii unor concluzii premature după apariția unor noi informații cu privire la exploziile de la gazoductele Nord Stream, oficialul de la Berlin sugerând că atacul ar putea să fi fost o operațiune de tip „steag fals” menită să discrediteze Ucraina.

13:43Nave sub pavilion rusesc au transportat milioane de gloanțe și sute de mii de obuze din Iran către Rusia, potrivit unei surse citate de Sky News. Pentru a nu fi detectată, Moscova a plătit pentru muniție în numerar.

12:33VIDEO Președintele Vladimir Putin a felicitat femeile ruse cu ocazia zilei de 8 martie, vorbind despre respectul față de acestea după ce anul trecut le-a asigurat că nu le va trimite soții și fiii la război.

Ucraina nu a fost implicată în atacurile asupra Nord Stream, afirmă Reznikov

11:43Procurorii elvețieni vor argumenta miercuri la începerea procesului „bancherilor lui Putin” că un violoncelist apropiat de președintele Rusiei l-a ajutat pe acesta să transfere milioane de franci prin bănci din Elveția.

11:25Guvernul ucrainean nu a fost implicat în sabotajul de anul trecut al gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, a declarat miercuri ministrul al Apărării Oleksii Reznikov, transmite , potrivit agenției France Presse.

„Aceasta nu este activitatea noastră", a declarat Reznikov, la Stockholm, înaintea unei reuniuni cu miniștrii apărării din UE, ca răspuns la informațiile publicate marți de New York Times, potrivit căruia oficialii americani au văzut noi informații care indică faptul că un „grup pro-ucrainean" a fost responsabil pentru sabotaj.

11:20Pierderile Rusiei conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 155.530 militari (+700 în ultima zi)

- 3.436 tancuri (+4)

- 6.723 blindate de luptă (+9)

- 2.463 sisteme de artilerie (+4)

- 488 lansatoare multiple de rachete MLRS

- 253 sisteme de apărare antiaeriană

- 303 avioane

- 289 elicoptere

- 2.098 drone (+3)

- 18 nave/ambarcațiuni

11:01 Guvernul de la Seul a aprobat anul trecut licențele de export pentru ca Polonia să furnizeze Ucrainei obuziere autopropulsate Krab, care sunt construite cu componente sud-coreene, a declarat miercuri pentru Reuters un oficial sud-coreean responsabil cu achizițiile din domeniul apărării, informează Reuters.

Aceasta este prima confirmare a faptului că Coreea de Sud a consimțit oficial să furnizeze, cel puțin indirect, componente de armament Ucrainei pentru războiul acesteia împotriva Rusiei.

Oficialii de la Seul au refuzat anterior să comenteze despre obuzierele Krab, alimentând speculațiile cu privire la faptul dacă Coreea de Sud a fost de acord în mod oficial sau pur și simplu s-a făcut că nu vede.

10:58 FOTO O fotografie de tip „înainte și după” care s-a viralizat pe rețelele de socializare din Ucraina arată cum s-au schimbat doi bărbați ucraineni în decurs de un an de la declanșarea invaziei rusești: unul și-a pierdut un ochi, celălalt piciorul.

10:55 David vs. Goliat sau cum un tanc rusesc e scos din luptă de o dronă ieftină, improvizată de ucraineni - VIDEO

Presa germană: Iahtul folosit penru atacurile asupra Nord Stream a fost închiriat de ucraineni

10:38Secretar general ONU António Guterres se află la Kiev, unde se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre continuarea acordului privind exporturile de cereale.

10:12 „Bineînțeles că urmărim foarte intens relatările", a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock despre investigațiile privind exploziile de la Nord Stream în timpul unei vizite de stat la Erbil, în regiunea Kurdistan din Irak, informează Reuters.

Ea a declarat că puterea unei democrații constituționale este că uneori trebuie să facă un pas înapoi și să lase organismele oficiale să își continue investigațiile, „mai degrabă decât să ajungă la concluzii premature pe baza relatărilor din mass-media".

Baerbock a adăugat că Danemarca și Suedia au informat-o că investigațiile lor sunt încă în curs de desfășurare.

10:07Țările membre UE vor trebui să decidă rapid asupra unor noi fonduri pentru a achiziționa în comun muniție pentru Ucraina, a declarat miercuri ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, transmite Reuters.

„Când vom avea fonduri noi, atunci acest lucru va crește și capacitatea industriei. Ceea ce avem nevoie oricum și în viitor, ca industriile europene să fie capabile să producă mai multe obuze", a declarat Pevkur înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din UE la Stockholm.

Miniștrii vor discuta planurile de accelerare a furnizării de muniție de 155 milimetri către Ucraina, care pledează pentru mai multe astfel de proiectile de artilerie pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei, și pentru a comanda împreună mai multe muniții.

09:53Die Zeit: Un „comando ucrainean” a executat „operațiunea secretă” de sabotare a gazoductelor Nord Stream

Un iaht închiriat unei companii din Polonia, care ar aparține unor ucraineni ar fi fost implicat în atacurile gazoductelor Nord Stream, potrivit ziarului german Die Zeit. Cu toate acestea, există suspiciuni că „operațiunea secretă” a fost făcută sub steag fals.

09:06Relatările din mass-media privind atacurile asupra gazoductelor Nord Stream sunt un efort coordonat de a distrage atenția, iar Kremlinul este surprins de faptul cum pot oficialii americani să presupună ceva despre exploziile de anul trecut fără o investigație, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

Belarus vrea o nouă doctrină militară

08:51Trupele ucrainene au respins marți peste 100 de atacuri rusești pe cinci fronturi, susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Ocupanții își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive pe fronturile Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk. Ei continuă să desfășoare operațiuni ofensive nereușite în apropiere de Orihovo-Vasilivka, Dubovo-Vasilivka, Bahmut, Kamianka, Avdiivka și Mariinka în regiunea Donețk”, susține armata ucraineană.

08:33Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat miercuri că sprijinul pentru Ucraina va fi intensificat în cazul în care China va furniza arme Rusiei, transmite Reuters.

08:06Ministerul Apărării din Belarus a fost însărcinat să dezvolte o nouă doctrină militară care să răspundă „escaladării tensiunilor politice globale”, au informat marţi seara agenţiile de presă ruse, transmite miercuri Reuters.

07:56 Rusia „nu are capacitatea de a exploata capturarea tactică a Bahmut pentru a genera efecte operaționale", susțin analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea de miercuri.

Potrivit ISW, este posibil ca forțelor rusești să le lipsească și „forțele mecanizate necesare pentru a avansa dincolo de Bahmut”, adăugând că „detașamentele tactice de asalt" folosite în lupta pentru Bahmut sunt probabil „incapabile să ducă un război de manevră".

Grupul de reflecție american a menționat că numărul tot mai mare de pierderi în rândul trupelor ruse, precum și „deconcentrarea structurii forțelor rusești către mici detașamente de asalt", ar putea împiedica înaintarea forțelor rusești în cazul în care acestea ar captura Bakhmut.

07:49Grupul de mercenari Wagner a preluat controlul deplin asupra estului orașului Bahmut, a declarat miercuri fondatorul grupării paramilitare Evgheni Prigojin, transmite Reuters. Informațiile nu au putut fi verificate.

07:31Trupele ruseşti vor avea „drum deschis" pentru a cuceri oraşe cheie din estul Ucrainei, dacă vor prelua controlul asupra Bahmut, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat CNN, în timp ce şi-a apărat decizia de a menţine forţele ucrainene în oraşul asediat.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski anunţă că „Da Vinci”, un soldat ucrainean celebru şi preţuit, a murit la Bahmut: „Ucraina îşi va aminti întotdeauna de eroii săi”. Un celebru luptător ucrainean, Dmitro Koţiubailo, cunoscut sub numele de „Da Vinci”, a fost ucis în luptele de la Bahmut, a anunţat în discursul său de marţi seară preşedintele Volodimir Zelenski, mesajul său fiind că eroii nu vor fi uitaţi.
  • Generalul Valerii Zalujni, comandatul-șef al armatei ucrainene, a discutat situația din Bahmut cu liderii militari din SUA și NATO.
  • Într-un interviu acordat postului american CNN, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat de ce armata ucraineană continuă să opună rezistenţă la Bahmut şi refuză să se retragă. Dacă forţele ruse vor prelua controlul la Bahmut, trupele ruseşti vor avea „cale liberă” pentru a cuceri alte oraşe din Ucraina, a avertizat Zelenski.
  • Kievul transmite că „nu are absolut nicio implicare” în atacurile asupra Nord Stream / Cum a reacționat Rusia la informațiile din New York Times. Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat marţi că Kievul „nu are absolut nicio implicare” în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat.
  • SUA, despre execuția unui soldat ucrainean neînarmat: O barbarie. Departamentul de Stat al SUA este la curent cu „înregistrarea video macabră” a execuției unui soldat ucrainean neînarmat, care s-ar afla în captivitate în Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt Ned Price, citat de CNN.
  • La Kiev, sute de persoane le-au adus un ultim omagiu „sabotorilor” uciși în Rusia. Câteva sute de persoane au participat marți, la Kiev, la funeraliile unor luptători voluntari uciși în timpul unei misiuni de „sabotaj” în Rusia, în contextul în care în ultimele luni au fost raportate mai multe atacuri de-a lungul frontierelor rusești, potrivit AFP.
  • Mii de oameni din Ucraina au suferit leziuni complexe îngrozitoare în legătură cu războiul şi au nevoie de servicii de reabilitare şi de echipament care să-i ajute, a declarat marţi un oficial de rang înalt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
  • Se crede că soldați ruși aflați pe frontul din Ucraina prepară și folosesc droguri pentru a scăpa de stres, unul dintre aceștia relatând că nici măcar poliția militară nu se atinge de dependenți.
  • Liderul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a estimat marţi că în oraşul Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni, care opun forţelor ruse o rezistenţă înverşunată. „Zi şi noapte” se dau acolo lupte încrâncenate, „ucrainenii nu fug nicăieri”, spune Prigojin.

----------------

Evenimentele de marți au fost LIVE aici pe HotNews.ro