Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a considerat miercuri că sancțiunile europene care l-au vizat pentru rolul său în luptele din Ucraina sunt „rezonabile”, în timp ce justiția europeană le-a anulat pe cele care îi vizează mama, relatează AFP.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

„În ceea ce privește contestarea sancțiunilor împotriva mea și a sancțiunilor împotriva Wagner, nu am de gând să le contest și cred că în acest moment sunt impuse într-un mod foarte rezonabil”, a spus Evgheni Prigojin, citat de serviciul de presă al companiei sale, Concord.

Prigojin, în vârstă de 61 de ani, prezent în Donbasul ucrainean alături de oamenii săi implicați în bătălia sângeroasă de la Bahmut, a răspuns miercuri la o întrebare privind anularea de către justiția europeană a sancțiunilor împotriva mamei sale.

La fel ca fiul ei, Violeta Prigojina se confrunta cu o interdicție de intrare în UE și de o înghețare a activelor din februarie 2022, Consiliul UE declarând că este, la 83 de ani, „proprietarul Concord Management and Consulting LLC, care aparține grupului Concord”. fondat de fiul său.

Dar potrivit Tribunalului UE „din dosar reiese că doamna Prigojina nu mai este proprietara Concord Management and Consulting din 2017”. Prin urmare, legătura de familie „nu poate fi suficientă” pentru a justifica includerea sa pe lista neagră.

Anularea măsurilor luate împotriva Violetei Prigojina constituie prima decizie pe fond privind sancțiunile luate în acest context al conflictului din Ucraina.

Evgheni Prigojin, mult timp în umbră, făcând treaba murdară a Kremlinului, a câștigat o importanță semnificativă în strategia rusă din Ucraina - armata sa privată aflându-se la avanposturile de pe linia frontului - până în punctul de a stârni tensiuni cu ierarhia militară.