O fotografie de tip „înainte și după” care s-a viralizat pe rețelele de socializare din Ucraina arată cum s-au schimbat doi bărbați ucraineni în decurs de un an de la declanșarea invaziei rusești: unul și-a pierdut un ochi, celălalt piciorul.

Serhiy Pozniak si Mustafa NayyemFoto: Facebook - Serhiy Pozniak

Imaginea a fost publicată zilele trecute de către Serhiy Pozniak, bărbatul din stânga fotografiei, fiind apoi pe larg distribuită pe celelalte rețele de socializare folosite de ucraineni.

Pozniak este un antreprenor din domeniul fintech care a fondat mai multe startup-uri și era un invitat regulat la conferințele din domeniu organizate în Ucraina înainte de declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut.

El a relatat într-un interviu acordat revistei Fortune în urmă cu o lună că piciorul i-a fost spulberat după ce a păsit pe o mină în timpul unei bătălii din luna noiembrie împotriva grupului de mercenari Wagner în pădurea de lângă orașul Kreminna din regiunea Lugansk.

Militarul ucrainean în vârstă de 48 de ani a fost transferat la un spital din Kiev unde piciorul stâng i-a fost amputat sub genunchi. El se prezentase imediat după începerea războiului la batalionul din Garda Națională a Ucrainei în care servise între 2014 și 2016.

„Viața mea s-a schimbat mult în decurs de câteva zile. Eu mă știu drept om de afaceri, patronul mai multor companii financiare. Iar la TV ei spun că sunt unul dintre cei mai buni 3 lunetiști din Ucraina”, a declarat el pentru jurnaliștii de la Fortune.

Cine sunt ucrainenii din fotografia virală

Celălalt bărbat din imagine, Mustafa Nayyem, este un avocat din Kiev. El se afla în forțele de rezervă când a început războiul deoarece servise între 2015 și 2016.

Acesta a fost staționat la Kiev până în luna aprilie, fiind ulterior trimis în estul țării într-o unitate de recunoaștere.

Nayyem a relatat într-un interviu acordat postului de radio Hromadske că și-a pierdut ochiul la începutul lunii iunie după ce mașina în care se afla a trecut peste mai multe mine. El a spus că unul dintre camarazii săi a murit pe loc iar un altul a fost spitalizat cu o leziune foarte complexă a coloanei vertebrale.

„Prima și ultima dată când am plâns după rănire a fost când fiica voluntarului Roman Sinitsyn i-a spus să îmi transmită un mesaj: 'Spune-i lui Masi să nu fie trist. O să îi desenez un ochi nou'”, le-a spus el celor de la Hromadske.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat mobilizarea generală în după-amiaza zilei de 24 februarie a anului trecut, după ce Vladimir Putin a declanșat cel mai mare conflict armat din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește ultimele evoluții din a 378-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.