Președintele Vladimir Putin a felicitat femeile ruse cu ocazia zilei de 8 martie, vorbind despre respectul față de acestea după ce anul trecut le-a asigurat că nu le va trimite soții și fiii la război.

Mesajul lui Putin de Ziua Internationala a FemeiiFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

„O atitudine înaltă, respectuoasă față de femeie, față de maternitate, este o valoare absolută pentru noi, transmisă din generație în generație”, a spus acesta într-un mesaj video înregistrat cu o statuie a împărătesei Ecaterina a II-a în spatele său.

Potrivit TASS, Putin a subliniat că în Rusia Ziua Internațională a Femeii „este întotdeauna plină de căldură și semnificație deosebită, cu cele mai bune, mai strălucitoare, mai sincere sentimente”.

Liderul de la Kremlin a mai spus că în această zi rușii din toată țara vorbesc despre dragostea pentru mame, bunici, surori, soții, fiice și prietene, admirația față de ele și că se străduiesc să le mulțumească cu privire la lucrurile pentru care în viața de zi cu zi „uneori nu este suficient timp”.

„Dragi femei, în această zi a primăverii care vine, vreau să vă doresc dragoste, înțelegere reciprocă cu cei care vă sunt dragi și pentru ca căldura pe care o împărtășiți cu atâta generozitate să vă revină de o sută de ori, să vă încălzească și inimile”, a mai spus șeful statului rus.

Putin le-a mulțumit în mod special „femeilor soldat care au ales cea mai înaltă misiune, cea de a apăra patria mamă” și celor care lucrează în spitale și își riscă viața pentru a evacua soldații de pe front.

O parte a înregistrării video a fost tradusă și distribuită pe rețelele de socializare:

Ce le spunea Putin femeilor din Rusia pe 8 martie 2022

În mesajul pe care l-a transmis de Ziua Internațională a Femeii anul trecut, la doar două săptămâni după ce a declanșat războiul din Ucraina, liderul de la Kremlin le promitea solemn femeilor din Rusia că nu va mobiliza rezerviști suplimentari și că nu le va trimite bărbații și fiii la război.

„Aș dori să mă adresez mamelor, soțiilor, surorilor, logodnicelor și iubitelor soldaților și ofițerilor care sunt acum în luptă și protejează Rusia în operațiunea militară specială: Înțeleg că sunteți îngrijorate de cei apropiați și dragi vouă. Puteți fi mândre de ei la fel cum întreagii țări îi pasă de ei alături de voi”, afirma Vladimir Putin la momentul respectiv.

„Lăsați-mă să subliniez, soldații care efectuează serviciul militar obligatoriu nu iau parte și nu vor lua parte [la război]. De asemenea, nu va exista nicio mobilizare suplimentară a rezerviștilor”, dădea asigurări președintele Rusiei.

„Doar soldații profesioniști se confruntă cu provocările. Sunt încrezător că ei vor asigura siguranță și pace poporului Rusiei”, mai sublinia liderul de la Kremlin pe 8 martie 2022.

Deși el nu a ordonat mobilizarea pe 9 mai când Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, după cum se așteptau unii analiști, autoritățile ruse lansau doar o lună mai târziu o „mobilizare invizibilă” în contextul pierderilor umane uriașe pe care forțele armate le-au suferit în Ucraina și al reticenței rușilor de a se oferi voluntari pentru „operațiunea militară specială”.

În cele din urmă președintele rus a anunțat pe 21 septembrie că a ordonat decretarea mobilizării parțiale în Rusia, justificând decizia prin faptul că țara se confruntă cu „Occidentul colectiv” în Ucraina și că are de apărat o linie a frontului de peste 1.000 de kilometri.

El a acuzat de asemenea Occidentul că vrea să „distrugă” Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 378-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.