Armata ucraineană a recunoscut că forțele ruse continuă să avanseze în orașul Bahmut, a anunțat miercuri, într-o actualizare de seară, Statul Major al Ucrainei, relatează CNN.

Soldati ucraineni detasati in BahmutFoto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia

„Inamicul continuă să avanseze în sectorul Bahmut. Ei nu încetează să ia cu asalt orașul Bahmut”, potrivit actualizării.

Armata ucraineană a mai spus că a reușit să blocheze forțele Moscovei în mai multe zone din și în jurul orașului.

„Apărătorii noștri au respins atacurile din zonele Orihovo-Vasîlivka, Dubovo-Vasîlivka, Bahmut și Ivanivske”, arată actualizarea Statului Major.

Potrivit Ucrainei, Rusia continuă să se bazeze în mare măsură pe artilerie, susținută de sisteme de lansare multiple de rachete și o oarecare putere aeriană.

„În timpul zilei, inamicul a efectuat 22 de lovituri aeriene și a tras de 29 de ori de la mai multe sisteme de lansare de rachete. În special, inamicul a folosit o dronă Shahed-136. Drona a fost eliminată”.

Bahmut ar putea cădea în următoarele zile

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, înaintea reuniunii miniștrilor apărării din UE la Stockholm, că forțele ruse ar putea cuceri Bahmutul în zilele următoare.

„Nu pot exclude că Bahmut ar putea cădea în cele din urmă în zilele următoare”.

Stoltenberg a spus că „acest lucru nu reflectă neapărat vreun punct de cotitură al războiului”, adăugând că conflictul din regiunea Donețk „subliniază doar că nu ar trebui să subestimăm Rusia”.

Pe de altă parte, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului au spus în evaluarea de miercuri că Rusia „nu are capacitatea de a exploata capturarea tactică a Bahmut pentru a genera efecte operaționale".

Potrivit ISW, este posibil ca forțelor rusești să le lipsească și „forțele mecanizate necesare pentru a avansa dincolo de Bahmut”, adăugând că „detașamentele tactice de asalt" folosite în lupta pentru Bahmut sunt probabil „incapabile să ducă un război de manevră".

Grupul de reflecție american a menționat că numărul tot mai mare de pierderi în rândul trupelor ruse, precum și „deconcentrarea structurii forțelor rusești către mici detașamente de asalt", ar putea împiedica înaintarea forțelor rusești în cazul în care acestea ar captura Bahmut.

Fondatorul Wagner Evgheni Prigojin a spus miercuri că gruparea paramilitară a preluat controlul asupra estului orașului.

„Unitățile companiei militare private Wagner au preluat controlul asupra părții de est a Bahmut", a declarat Prigojin într-o înregistrare audio pe canalul de Telegram a serviciului său de presă.

Prigojin a estimat marţi că în oraşul Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni, care opun forţelor ruse o rezistenţă înverşunată, relatează EFE și Agerpres.

Posibile dispute între Zelenski și Zalujnîi privind retragerea din Bahmut

Potrivit Bild, au apărut dispute între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel mai important general al său, Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, cu privire la retragerea trupelor din orașul Bahmut.

Potrivit surselor ziarului german, Zalujnîi a recomandat în urmă cu câteva săptămâni o retragere a forțelor ucrainene din acest oraș aflat în regiunea Donețk pe care Rusia încearcă să îl cucerească încă de la începutul lunii august a anului trecut.

Zelenski a spus că armata ucraineană rămâne pe poziţii la Bahmut şi nu se retrage.