Relatările din mass-media privind atacurile asupra gazoductelor Nord Stream sunt un efort coordonat de a distrage atenția, iar Kremlinul este surprins de faptul cum pot oficialii americani să presupună ceva despre exploziile de anul trecut fără o investigație, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

Nori deasupra KremlinuluiFoto: Vlad Karkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Reacția Kremlinul vine după ce publicația americană The New York Times a dezvăluit că noi informații revizuite de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean este responsabil de exploziile care au scos din funcțiune gazoductele Nord Stream din Marea Baltică anul trecut.

„În mod evident, autorii atacului vor să deturneze atenția. Evident, este vorba de o împăcare coordonată în mass-media", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenția de presă de stat RIA.

„Cum pot oficialii americani să presupună ceva fără o anchetă?".

Peskov a mai spus că țările acționarilor Nord Stream ar trebui să insiste asupra unei anchete urgente și transparente.

„Încă nu ni se permite să participăm la anchetă. Doar cu câteva zile în urmă am primit informări în acest sens de la danezi și suedezi", a spus Peskov.

„Acest lucru nu este doar ciudat. Miroase ca o crimă monstruoasă", a conchis purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Un grup pro-ucrainean este suspectat de sabotarea gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică

Revizuirea unor informații noi sugerează că persoanele responsabile de actul de sabotaj sunt opozanți ai președintelui Vladimir Putin, dar oficialii americani au refuzat să precizeze pentru NYT cine a direcționat sau plătit operațiunea.

Oficialii de la Washington afirmă însă că nu au văzut dovezi care să arate că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alți oficiali de rang înalt de la Kiev sau membri ai structurilor guvernului Ucrainei au ordonat atacul ce a avut loc în luna septembrie a anului trecut.

Oficialii americani citați de NYT mai afirmă că, în pofida speculațiilor apărute în acest sens, dovezile strânse până acum nu arată vreo implicare a statului rus în organizarea sabotajului.

Imediat după atac Ucraina acuzase direct Moscova că s-ar afla în spatele atacului pentru a destabiliza și mai mult piața energetică din Europa în pragul iernii.

Kievul neagă orice implicare

Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat marţi că Ucraina „nu are absolut nicio implicare” în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat, potrivit Agerpres.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat marţi că informaţiile apărute în New York Times despre cine ar putea să fie responsabil pentru atacurile asupra gazoductului Nord Stream „demonstrează doar că iniţiativa noastră privind lansarea unei investigaţii internaţionale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună”, scrie Reuters.

Astfel, Rusia intenţionează să iniţieze un vot în Consiliul de Securitate al ONU până la sfârşitul lunii martie privind proiectul său de rezoluţie în care să solicite ca secretarul general Antonio Guterres să instituie o astfel de anchetă, a precizat Dmitri Polianski.

SUA şi NATO au calificat atacurile din septembrie anul trecut asupra gazoductului Nord Stream drept „act de sabotaj”, în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi.

Urmărește ultimele evoluții din a 378-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.