Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, unul din criticii comandamentului militar de la Moscova pentru cum conduce războiul, ia în derâdere succesul anunțat de forțele ruse, afirmând că marea ofensivă de iarnă s-a limitat la „lovituri frontale împotriva pozițiilor puternic fortificate ale Forțelor Armate Ucrainene și s-a soldat cu un eșec”, chiar dacă șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și ministrul rus al Apăririi, Serghei Șoigu, proclamă o victorie prin cucerirea a jumătate din Bahmut.

Militari ruși pe frontul din UcrainaFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Ghirkin ridiculizează rezultatul pe care Prigojin îl anunță miercuri, care susține că are sub control partea estică a orașului Bahmut, unde se dau lupte sângeroase de luni de zile.

  • „Fără a nega în niciun fel curajul și eroismul luptătorilor și comandanților Wagner (precum și al unităților Forțelor Armate ale Federației Ruse), constat doar că rezultatele a mai mult de 2 luni de măcel brutal sub forma luării a jumătate din blocurile unui orășel sunt o dovadă a orice altceva decât a talentelor de conducere ale celor două personaje menționate.
  • Și, din păcate, îmi exprim încrederea că după capturarea finală a orașului ofensiva se va „nărui" în fața următoarelor fortificații inamice ridicate în timpul asaltului Bahmut și Soledar”, susține fostul ministru al Apărării din autoproclamta Republică Populară Donețk.

Ghirkin susține că în „tocătorul de carne” de la Bahmut și-au pierdut viața mulți soldați ucraneni, însă acest lucru nu compensează faptul că marea ofensivă de iarnă anunțată de armata roșie s-a soldat totuși cu o înfrângere usturătoare.

„Mă văd nevoit să afirm că ofensiva de iarnă a Forțelor Armate Ruse s-a limitat la lovituri frontale împotriva pozițiilor puternic fortificate ale AFU și, în ansamblu, s-a soldat cu un eșec (care nu este compensat în niciun fel de succesele tactice minore ale trupelor noastre și de pierderile mari ale inamicului)”, conchide fostul lider al separatiștilor din Donbas.

Cea mai lungă și sângeroasă bătălie de la începutul războiului din Ucraina se dă în continuare în Bahmut, un oraș pe care ucrainenii îl apără cu îndârjire și pe care rușii vor să îl cucerească după un lung șir de înfrângeri cu un cost extrem de ridicat.

O confruntare care amintește de o altă bătălie cu multă vărsare de sânge din istorie care a transformat câmpul de luptă de la Verdun într-un adevărat abator.

Prigojin revendică estul Bahmutului

Grupul de mercenari Wagner a preluat controlul deplin asupra estului orașului Bahmut, a declarat miercuri fondatorul grupării paramilitare Evgheni Prigojin, transmite Reuters.

Dacă afirmația este adevărată, ar însemna că forțele rusești controlează aproape jumătate din oraș în eforturile lor costisitoare de a-și asigura prima mare victorie din ultimele câteva luni.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat în raportul de miercuri dimineață că „inamicul, în ciuda pierderilor semnificative, ... continuă să ia cu asalt orașul Bahmut."

„Unitățile companiei militare private Wagner au preluat controlul asupra părții de est a Bahmut", a declarat Prigojin într-o înregistrare audio pe canalul de Telegram a serviciului său de presă.

„Tot ceea ce se află la est de râul Bakhmutka este complet sub controlul Wagner", susține șeful Wagner.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent informația. Prigojin a mai spus și cu alte ocazii că mercenarii săi au avut succes, dar informațiile nu s-au confirmat.

Rezistență înverșunată a trupelor ucrainene

Prigojin a estimat marţi că în oraşul Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni, care opun forţelor ruse o rezistenţă înverşunată, relatează EFE și Agerpres.

„Zi şi noapte” se dau acolo lupte încrâncenate, „ucrainenii nu fug nicăieri”, a remarcat Prigojin într-un mesaj transmis de serviciul său de presă.

„Oamenii lui Zelenski nu se sfârşesc, aruncă alţi mii şi mii în maşina de tocat carne”, adaugă el, manifestându-şi totuşi „admiraţia” faţă de soldaţii ucraineni, care „mor în masă pentru Bahmut şi se predau doar în ultimă instanţă”. „Nu mai spuneţi că sunt laşi! Ei sunt la fel ca noi, au acelaşi sânge”, a mai scris liderul grupării Wagner despre soldaţii ucraineni.

Prigojin mai spune că trupele ruse simt la Bahmut pe propria lor piele „furia” preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui trupe nu duc deloc lipsă de arme şi muniţii, în timp ce combatanţii Wagner încă nu primesc din partea Moscovei muniţiile, armele, vehiculele şi echipamentele militare de care au nevoie.

Urmărește ultimele evoluții din a 378-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.