Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei nu au rezistat la unele dintre rachetele Kinjal ale Rusiei, potrivit unui consilier al președintelui Volodimir Zelenski, în urma unui atac de amploare al Moscovei joi, potrivit CNN.

Racheta Kinjal în timpul unui exercițiu în februarie 2022Foto: Profimedia

În total, 84 de rachete au fost lansate asupra infrastructurii ucrainene, inclusiv șase rachete balistice Kinjal, care au capacitatea de a eluda apărarea aeriană a Kievului, a declarat armata ucraineană.

„Ei folosesc rachete hipersonice. Folosesc noi tipuri de arme și văd cum pot face față sistemele noastre de apărare aeriană”, a declarat Alexander Rodnianski, consilier economic al lui Zelenski. „Nu fac față suficient de bine”, a spus el.

Rodnianski a subliniat ceea ce Rusia consideră a fi obiective tactice, economice și politice sunt în realitate „terorism economic”.

„Ei trimit un semnal foarte puternic tuturor celor din Ucraina - și poate și unora dintre refugiații noștri din afara Ucrainei - că viața este foarte departe de a reveni la normal, în ciuda faptului că în ultimele săptămâni a fost mai multă liniște”, a spus el.

Acest lucru ar putea determina refugiații să stea departe și companiile să nu mai investească în țară, a spus Rodnianski.

„Este o chestiune de gestionare a așteptărilor și de a arăta că acesta este un joc de lungă durată și că încearcă să planifice acest război de ani de zile”, a adăugat Rodnianski.

Forțele armate ruse au lansat joi în premieră 6 rachete hipersonice Kh-47M2 Kinjal („Pumnal”) asupra Ucrainei în noul său atac de „răzbunare”, relatează Ukraîinska Pravda.

„Inamicul a folosit o gamă largă de arme. De ce face acest lucru? Pentru a dispersa atenția apărării aeriene”, a declarat într-o intervenție TV colonelul Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Kh-22 sunt rachete anti-navă puternice pe care Rusia le-a folosit însă și împotriva unor ținte terestre din Ucraina. Ele sunt considerate extrem de imprecise când sunt folosite în acest scop, riscând să provoace un număr mare de morți în rândul civililor.

Șeful Statului Major al Forțelor Armate Franceze, Thierry Burkhard, a susţinut că rachetele hipersonice de care dispune armata rusă nu sunt atât de precise pe cât le laudă oficialii de la Moscova

În orice caz, principala caracteristică a unei rachete hipersonice este "capacitatea sa sporită de a penetra sistemele de apărare", ceea ce "reprezintă o amenințare reală". Este un lucru pe care Kinjal nu a fost capabil să îl facă în Ucraina, dar in viitor ar putea deveni o amenințare reală", a concluzionat generalul Burkhard pe această temă.