O înregistrare audio a unei convorbiri telefonice despre care se presupune că a avut loc între producătorul rus de muzică Iosif Prigojin și miliardarul Farhad Ahmedov creează unde de șoc în Rusia, după ce cei doi îl critică pe Putin. Prigojin a recunoscut că unele părți ale înregistrării sunt autentice, spunând totuși că altele sunt false și că este „o simbioză” între vorbele sale și un discurs generat de computer, potrivit Fontanka.ru.

Vladimir PutinFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Meduza a raportat, potrivit Ukrainska Pravda, că înregistrarea unei conversații, care probabil a avut loc între Iosif Prigojin și Farhad Ahmedov, a fost postată pe YouTube pe 7 martie, dar a început să fie distribuită pe scară largă de presa rusă abia pe 24 martie. Ahmedov nu a comentat înregistrarea, iar Prigojin a numit-o la început un „fals”, dar mai târziu a recunoscut veridicitatea sa parțială.

În înregistrare, doi bărbați discută despre posibilitatea ca forțele militare și de securitate de la Kremlin să vrea să dea vina pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, pentru eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina.

Platforma independentă de știri de investigație Important Stories, care operează în prezent din afara Rusiei, a declarat luni că crede că înregistrarea scursă este autentică, citând o sursă din FSB.

Cele două voci pot fi auzite discutând despre nemulțumirea unora dintre cei mai apropiați asociați ai lui Putin, inclusiv șeful Rosneft, Igor Sechin, șeful Rostec, Serghei Chemezov, și șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, față de armata rusă și în special față de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, menționând că asociații lui Putin au format o coaliție menită să-l doboare pe Șoigu.

  • „Nu există nicio îndoială cu privire la faptul că au distrus țara”, se aude în înregistrare un bărbat a cărui voce seamănă foarte mult cu cea a lui Prigojin.

Același bărbat se referă, de asemenea, la cercul apropiat al lui Putin ca fiind „derbedei” care se comportă ca și cum ar fi „zei”.

  • „Lui [Putin] nu-i pasă de nimic. Și nu-i pasă de oameni. El este Satana. Un fricos”, ar fi spus Ahmedov despre Putin.
  • „Ne-a f...t pe toți. Pe toți și totul. Întreaga țară. Întreaga populație, la naiba”.
  • Prigojin este de acord și spune: „Ca să fiu sincer, ei sunt, desigur, toți criminali”.
  • Farhad Ahmedov ar mai spune că „președintele va avea toată responsabilitatea” și „va fi tras la răspundere”.
  • Prigojin este, de asemenea, sceptic cu privire la afirmațiile propagandei ruse că Rusia este în război cu Occidentul, spunând că Kremlinul „a pierdut în fața Kvartal 95” [emisiunea de comedie a președintelui Zelenski înainte de a fi ales președintele Ucrainei - ed.].

Guardian a subliniat că nu a fost posibil să se verifice în mod independent veridicitatea clipului.

Prigojin a numit duminică înregistrarea drept o „provocare” menită să „creeze o scindare” în cadrul elitelor ruse. Deși inițial a spus că înregistrarea este „falsă”, Prigojin, într-o reacție ulterioară, a spus că clipul conține „câteva momente reale” din conversația sa cu Ahmedov.

Dacă este confirmată ca autentică, înregistrarea oferă o perspectivă rară asupra stării de spirit a elitelor ruse, dintre care multe și-au exprimat în privat opoziția față de război.

Ahmedov, un fost senator rus, a fost vizat de sancțiunile occidentale pentru apropierea sa de regimul de la Kremlin, în timp ce Prigojin (fără legătură cu fondatorul grupului Wagner Evgheni Prigojin) este văzut ca un susținător al Kremlinului.

Iosif Prigojin și soția sa, cântăreața pop Valeria, l-au susținut public pe Vladimir Putin și chiar au făcut campanie pentru el la alegerile din 2018.

Farhad Ahmedov, un miliardar rus de origine azeră, și-a făcut averea din industria gazelor din Siberia în anii 1990 și a fost senator între 2004 și 2009. În urma invaziei ruse a Ucrainei, UE și Marea Britanie au impus față de acesta sancțiuni. El trăiește în prezent în Baku.

Surse The Guardian, Ukrainska Pravda și Moscow Times

Urmărește ultimele evoluții din a 397-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.