Ucraina a primit primele sale tancuri de luptă principale britanice (Mbt), alături de alte vehicule blindate de producție occidentală donate, a anunțat luni ministrul apărării Oleksii Reznikov, potrivit CNN.

Tancul britanic Challenger 2Foto: Martin Hibberd / Alamy / Alamy / Profimedia

„Astăzi, am avut onoarea de a testa cea mai nouă achiziție a unităților noastre blindate împreună cu comandantul Forțelor Aeropurtate, generalul-maior Maksim 'Mike' Mirhorodski, și cu parașutiștii noștri”, a declarat Reznikov într-o postare pe Facebook.

El a precizat că au primit Challenger (tancuri de luptă principale) din Marea Britanie, Strykers (vehicule de luptă pentru infanterie) și Cougars (vehicule de mobilitate pentru infanterie rezistente la mine) din Statele Unite și Marders (vehicule de luptă pentru infanterie) din Germania.

Reznikov a continuat prin a mulțumi aliaților ucraineni pentru sprijinul lor continuu.

„În urmă cu un an, nimeni nu și-ar fi putut imagina că sprijinul partenerilor noștri va fi atât de puternic. Că întreaga lume civilizată va reporni și, în cele din urmă, va rezista agresorului sângeros, țara teroristă a Rusiei”, a declarat el.

„În acest an, totul s-a schimbat. Ucraina a schimbat lumea. Rezistența poporului ucrainean și priceperea armatei noastre au convins pe toată lumea că Ucraina va învinge.”, susține oficialul ucrainean.

El a adăugat că „noul echipament va fi o bună companie „fraților” săi pe câmpul de luptă”.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania a livrat, de asemenea, tancurile germane Leopard 2, atât de căutate, Ucrainei.

„Da, am livrat tancuri Leopard așa cum am anunțat”, a declarat Scholz în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul olandez Mark Rutte, luni, la Rotterdam.

Germania a promis anterior 18 tancuri Leopard 2 pentru Ucraina. Tancurile moderne sunt cunoscute pentru că sunt rapide și eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

„Germania și Olanda au livrat împreună obuziere și muniție și tocmai se pregătesc, împreună cu Danemarca, să livreze tancuri de luptă principale Leopard 1 pentru a sprijini Ucraina”, a declarat Scholz, adăugând că Germania „tocmai a livrat” și tancurile „foarte moderne”.

Sosirea tancurilor Leopard 2 vine după luni de dezbateri. Oficialii germani au ezitat să trimită tancurile în Ucraina, spunând că așteaptă ca SUA să trimită propriile M1 Abrams la Kiev.